Cea mai mare „închisoare pentru balene” de pe planetă, descoperită cu drona în Rusia

Peste 100 de balene au fost capturate, scoase din habitatul lor natural și închise în niște cuști supraaglomerate din Rusia. Animalele sunt ținute în ceea ce presa a numit „o închisoare pentru balene”, pe coasta de est a Rusiei, lângă orașul Nahodka, potrivit The Telegraph.

Cele 11 balene orca (așa-numitele balene ucigașe) și 90 de balene beluga (cunoscute și sub denumirea de delfini albi) sunt ținute în captivitate ilegal și procurorii au demarat o investigație pentru a afla adevărul. Această „închisoare pentru balene” conține cel mai mare număr de mamifere marine ținute captive în acest fel, a relatat ziarul local Novaia Gazeta.

Un instantaneu făcut cu drona, înfățișând „închisoarea pentru balene” de pe coasta rusă a Oceanului Pacific

Și fiindcă cuștile sunt atât de mici, procurorii cred că cele mai multe animale din „închisoare” sunt încă pui. Activiștii pentru drepturile animalelor se tem că balenele captive sunt vândute ilegal parcurilor acvatice și acvariilor din China.

Balenele ucigașe sunt foarte căutate pentru parcurile cu tematică marină din China. În această țară există peste 60 de parcuri marine și multe altele sunt în construcție.

O singură balenă ucigașă poate costa peste 6 milioane de dolari.

Legea privind vânarea balenelor, din 1982, interzice capturarea lor, dacă aceasta nu este făcută în scopuri științifice sau educaționale. Cu toate acestea, patru companii rusești închiriază cuștile de pe coastă și au exportat 13 balene orca în China între 2013 și 2016, a relatat o investigație a Novaia Gazeta.

La începutul lunii noiembrie a anului 2018, mass-media locale au filmat o macara care muta o balenă dintr-o cușcă într-un rezervor de pe țărm, ceea ce a dat naștere suspiciunii că balenele erau mutate într-o locație necunoscută.

În videoclipul de mai jos, imagini cu balenele mutate din țarcuri într-un rezervor de pe țărm.

Reprezentanții acestor companii susțin că au primit permisiunea de a captura alte 13 balene ucigașe, însă procurorii care investighează „închisoarea pentru balene” analizează documentele pentru a afla dacă balenele au fost capturate în scopuri științifice și educaționale sau dacă au fost prinse în scopuri ilegale.

Se pare că firmele „închiriau” balenele ca să eludeze legile care interzic vânzarea lor în scopuri comerciale. Activiștii se tem că această piață ilegală va decima populația de balene, care se află oricum în scădere.

„Dacă le capturăm în acest ritm, riscăm să pierdem întreaga populație de balene ucigașe. Cota de captură este acum de 13 animale pe an, dar nimeni nu ține cont de faptul că la fiecare balenă capturată, cel puțin o alta este ucisă”, a declarat Oganes Targulian, coordonator de cercetare pentru Greenpeace Rusia.

Greenpeace Rusia a mai adăugat că păstrarea balenelor în țarcuri mici și supraaglomerate, cum sunt cele din Nahodka, poate fi considerată „tortură”. Populația de balene din lumea întreagă a scăzut masiv în ultimele decenii și „închisorile pentru balene”, cum este aceasta, nu fac decât să înrăutățească situația.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu