Închisoarea minții – Camera Albă, tortura care îți nimicește psihicul

Te-ai gândit vreodată că o culoare ar putea fi folosită ca metodă de tortură? Ei bine, acest lucru nu numai că este posibil, dar s-a și întâmplat, iar consecințele au fost devastatoare.

Când vine vorba de tortură, imaginația oamenilor pare să nu aibă limite. Totuși, spre deosebire de metodele de tortură din Evul Mediu, care se concentrau pe latura fizică, metodele moderne au drept țintă psihicul uman.

Camera Albă, lumină și liniște desăvârșită

Camera Albă
Când deținuții sunt expuși la o singură culoare pentru perioade lungi, toate simțurile le sunt bruiate

„Tortura albă” este o formă de tortură psihologică ce implică izolarea completă și distrugerea capacităților senzoriale ale prizonierilor. Practic, deținutul este închis într-o celulă – Camera Albă – cu pereți complet albi, într-un univers carceral care pare desprins din filmul SF distopic al lui George Lucas, THX 1138.

Însă, spre deosebire de film, Camera Albă  este reală. Cearșafurile, hainele, ușa, luminile – care nu se sting niciodată -, precum și toate celelate obiecte din celulă sunt albe.

Mâncarea servită deținutului este… orezul alb, servit – bineînțeles -, dintr-o farfurie albă. Mai mult, bulversarea senzorială a persoanei nu este realizată doar prin crearea unui mediu înconjurător 100% monocromatic, ci și prin absența sunetului.

Prizonierul este izolat complet și nu poate vorbi cu nimeni. Dacă vrea să folosească toaleta, trebuie să ceară permisiunea strecurând o bucată de hârtie albă pe sub ușă.

Pentru a împiedica producerea oricărui zgomot, pantofii purtați de gardieni sunt căptușiți, astfel că singurele sunete pe care le aude deținutul sunt cele produse de el însuși.

Consecințe devastatoare

Camera Albă
Cei supuși acestei torturi nu-și revin complet niciodată. Foto: Namx.org

Evident, tortura din Camera Albă nu presupune bătăi sau durere. Cu toate acestea, ea este mult mai rea: creierul este asaltat în permanență, fără ca cineva să se atingă fizic de prizonier.

Inițial, deținutul simte frică, dezorientare și poate ajunge chiar să-și piardă identitatea și să fie incapabil să recunoască persoane, inclusiv membri ai familiei sale.

Mai rău este că această formă de tortură nu se termină odată cu eliberarea deținutului. Suferința continuă, iar persoana torturată nu-și revine complet niciodată, în ciuda terapiei psihologice ulterioare.

Cum te simți după opt luni în Camera Albă

Camera Albă Amir Fakhravar
Opt luni a stat Fakhravar în camera albă. Foto: Captură youtube.com

Tortura cu Camera Albă a fost folosită în Iran, de Garda Revoluționară Iraniană, într-un centru de detenție secret. Aici erau deținuți jurnaliști, dar și alte persoane incomode regimului de la Teheran.

Unul dintre prizonieri, Amir Fakhravar, a fost ținut în Camera Albă timp de aproximativ 8 luni, din ianuarie până în august 2004.

„Am stat acolo timp de opt luni, iar când am ieșit nu-mi mai puteam aminti cum arată tata și mama. Când m-au eliberat, nu mai eram un om normal”, a povestit Fakhravar pentru CNN.

Cazul lui Fakhravar, care acum trăiește în SUA, a fost identificat și documentat de organizația Amnesty International în 2004. Alte cazuri de acest gen au mai fost identificate în Irlanda, SUA și Venezuela.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „Închisoarea minții – Camera Albă, tortura care îți nimicește psihicul”

 1. Buna ziua,

  Foarte interesant articolul dumneavoastra. Ce alte camere mai aveti?

  Ma intereseaza sa proiectez si sa reamenajez inchisori si nu cunosc nici o bibliografie specifica si nici persoane pe care le-as putea intreba pe acest subiect.

  Multumesc,

  Răspunde
 2. Eu cred ca as putea experimenta in sfarsit detasarea corporala intr-o asemenea camera…dar bineinteles dupa o odihna deplina de o luna macar!

  Răspunde

Lasă un comentariu