Încercând să vadă dacă Pământul este plat, un cascador s-a prăbușit cu racheta sa improvizată și a murit

Racheta improvizată ar fi trebuit să-i permită lui Mike Hughes să vadă din cosmos dacă Pământul este plat, dar s-a prăbușit la câteva secunde după lansare.

Încă de la impresionantul său număr din 2002, când a sărit 30 de metri cu o limuzină, Mike Hughes și-a cultivat o reputație de cascador neînfricat. Hughes, zis Mike Nebunul, a atras un public numeros prin cascadoriile și teoriile sale neobișnuite.

Mike Hughes a murit prăbușindu-se cu racheta sa improvizată în timp ce încerca să demonstreze că Pământul este plat. Foto: James Quigg / AP

Cea mai extravagantă dintre acestea era convingerea că sferoidul numit Pământ este, de fapt, un disc plat. Pentru a demonstra teoria Pământului plat, a încercat să se lanseze către linia Kármán – pragul situat la aproximativ 100 de kilometri deasupra nivelului mării, care marchează sfârșitul atmosferei Pământului și începutul spațiului cosmic.

Conform BuzzFeed News, ultimele clipe ale lui Hughes în racheta sa improvizată au fost surprinse pe film de jurnalistul Justin Chapman, care a fost prezent la lansare.

Într-un videoclip postat de Chapman pe Twitter, se poate vedea o parașută verde care se desprinde de pe rachetă imediat după lansare. Racheta lui Hughes dispare din raza vizuală timp de câteva secunde, iar apoi reapare pe cerul noros, spre groaza spectatorilor, în timp ce se prăbușește spre Pământ.

„Când racheta a intrat în picaj fără a declanșa celelalte trei parașute, oamenii au început să țipe. Cu toții au fost uimiți când s-a prăbușit și nu știau ce să facă”, a spus Chapman despre teribilul accident.

Încă nu se știe dacă prăbușirea rachetei a fost cauzată de parașuta defectă. Hughes a mai încercat cel puțin o altă cascadorie similară în 2018, când a reușit să ajungă la altitudinea de 600 de metri. A supraviețuit, revenind în siguranță pe Pământ grație unei parașute funcționale.

Potrivit lui James Van Laak, care l-a ajutat pe Hughes să obțină aprobările necesare pentru lansare, din moment ce vehiculul a folosit o rampă ca principal sistem de propulsie, încercarea cascadorului nu a putut fi încadrată juridic ca „lansare de rachetă”.

Acest lucru i-a permis cascadorului să evite măsurile de siguranță complicate pe care ar fi fost obligat să le respecte în cazul lansării unei rachete.

În 2018, prima lansare a rachetei improvizate a lui Hughes a atras multă atenție din partea mass-media, iar cea mai recentă cascadorie a avut ca rezultat un documentar intitulat „Rocketman” („Omul-rachetă”).

Hughes s-a folosit adeseori de interesul publicului pentru proiectele sale extravagante ca să vorbească despre teoria conspiraționistă privind Pământul plat.

„Mă aștept ca de acolo, de sus, să văd un disc plat, dar nu am niciun plan. Dacă Pământul e rotund sau arată ca o minge, o să admit că am greșit”, declara Hughes pentru CBS News cu câteva luni înainte de lansarea sa din 2018.

Deși cascadorul excentric nu s-a sfiit niciodată să își exprime public convingerea că Pământul este plat, sinceritatea sa a fost pusă la îndoială.

Hughes a fost acuzat că doar s-a folosit de teoria Pământului plat ca să atragă publicitate și bani pentru cascadoriile sale și că, de fapt, nu credea teoria în sine.

În ziua accidentului mortal al lui Hughes, un responsabil de PR a declarat pentru BuzzFeed News că reputația lui Hughes ca susținător al teoriei Pământului plat era pur și simplu o fațadă care îl ajuta să obțină bani pentru proiectele sale.

Racheta pe care a construit-o Mike Hughes ar fi trebuit să-l transporte până la marginea dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. Foto: Mike Hughes

„Am folosit teoria Pământului plat ca pe un paravan de PR. Punct! Era un cascador adevărat cu zeci de ani înainte de aceste misiuni cu racheta. Pământul plat ne-a adus atât de multă publicitate, încât am continuat. Știu că nu credea în teoria Pământului plat”, a spus Darren Shuster.

Interesant este că, într-un videoclip promoțional publicat pe site-ul canalului Discovery, Hughes a vorbit despre motivul pentru care considera că misiunea sa de a ajunge în cosmos era importantă. În film, Hughes nu aduce în discuție teoria despre forma Pământului.

„Scopul este să-i conving pe oameni că pot face lucruri extraordinare. Poate îi împing să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar face, dar care ar putea inspira pe altcineva”, a spus Hughes.

Nu este clar dacă opiniile sale cu privire la forma Pământului au fost omise în mod deliberat de postul de televiziune sau dacă acesta era cu adevărat Mike Nebunul.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu