Doctorii au provocat accidental un incendiu în timp ce operau pe inimă un pacient

Chirurgii de la un spital din Australia au provocat accidental un incendiu în timp ce operau pe cord deschis un pacient, după ce i-au perforat unul dintre plămâni, în care era pompat oxigen pur și anestezic, iar cauterul electric încins a aprins amestecul de gaze extrem de volatil.

Toți știam că intervențiile chirurgicale au riscurile lor, dar nu ne așteptăm ca incendiile să se numere printre ele. Și totuși, exact asta i s-a întâmplat unui bărbat care era operat pe inimă în Australia.

Pacientul, în vârstă de 60 de ani, era supus unei proceduri de urgență în cadrul unei anestezii generale induse intravenos și prin inhalare. Scopul operației era inchiderea unei fisuri pe aortă – principalul vas care transportă sângele între inimă și restul corpului.

Doi doctori efectuează un bypass coronarian. Foto: Wikimedia

Însă au apărut complicații. Pacientul, care fusese tratat înainte pentru o boală pulmonară la un alt spital, avea plămânul drept mărit și prezenta mai multe buzunare de aer permanente, cunoscute ca „bule”, potrivit Science Alert.

Plămânul i se lipise de stern, pe care doctorii au trebuit să îl perforeze ca să ajungă la inimă. În ciuda eforturilor doctorilor, una dintre bule a fost spartă în timpul intervenției și aerul a început imediat să iasă afară.

Ca reacție, fluxul de oxigen din inhalantul cu anestezic a fost crescut cu 100%. Totuși, a fost vorba de o scurgere masivă, pentru că doctorii puteau simți mirosul de anestezic sevofluran pe măsură ce acesta ieșea odată cu aerul din plămânul pacientului.

Sevofluranul era acum amestecat cu o concentrație puternică de oxigen, iar condițiile de muncă deveniseră volatile. Însă un incendiu nu pornește din senin, chiar și atunci când astfel de gaze se scurg din pacient.

Un electrocauter, instrument medical folosit la arderea țesuturilor pentru a preveni hemoragia. Foto: Wikimedia

Și aici a intrat în joc ingredientul fatal: echipa folosea un dispozitiv de electrocauterizare, o unealtă chirurgicală care folosește căldura pentru a închide (sau „cauteriza”) rănile deschise.

Se pare că dispozitivul fusese așezat puțin prea aproape de o trusă chirurgicală aflată lângă pieptul pacientului. Când o scânteie din dispozitivul de electrocauterizare a aterizat pe trusa medicală în aerul puternic oxigenat, au izbucnit flăcările.

Deși este un eveniment neobișnuit, nu este pentru prima dată când așa ceva i se întâmplă unui pacient. Anterior, au mai existat șapte cazuri în care focul a izbucnit în timpul operației – trei în timpul unor operații toracice și celelalte patru în timpul unor operații de instalare de bypass.

Toate incidentele au avut aceleași elemente în comun: un pacient cu o problemă la plămâni, dispozitive de electrocauterizare, truse medicale și creșterea fluxului de oxigen din anestezic.

O ochipă de medici desfășoară o intervenție pe cord la Spitalul Gemelli, din Roma. Foto: Wikimedia

Doctorii cred că este o combinație de care chirurgii trebuie să se ferească. Până la urmă, pacientul a scăpat cu bine și, la fel ca ceilalți șapte pacienți, a trecut neatins prin acest „incident fierbinte”.

„Focul a fost stins imediat, fără ca pacientul să fi fost rănit. Restul operației a decurs fără alte incidente și pacientului i s-au reparat cu succes aorta și arcul aortic”, au relatat doctorii la Congresul „Euroanestezia”, desfășurat la Viena, la începutul lunii iunie 2019.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu