Încălzirea globală transformă radical Pământul. Imagini revelatoare

Din cauza acțiunii umane, planeta Pământ s-a schimbat foarte mult în ultimele secole. Încălzirea globală are un efect devastator asupra multor regiuni ale lumii.

Această serie de fotografii, publicată pe site-ul Agenției Spațiale Americane (NASA), ne arată cât de mult s-a transformat planeta noastră.

Unele imagini sunt șocante, altele sunt triste, dar toate fac cât mii de cuvinte.

Ghețarul Pedersen, Alaska. Vara lui 1917 vs vara lui 2005

Incalzirea globala - Ghetarul Pedersen
Foto: climate.nasa.gov

În 1917, zona Ghețarului Pedersen era un teren arid, acoperit de gheață și zăpadă. 88 de ani mai târziu, aceeași zonă s-a transformat radical. Pământul e acoperit cu iarbă verde, iar gheața s-a retras mult.

Încălzirea globală – Marea Aral. August 2000 vs august 2014

Incalzirea globala - Marea Aral
Foto: climate.nasa.gov

Începând cu anii ’60, suprafața Mării Aral a scăzut continuu din cauză că sovieticii au deturnat pentru proiectele de irigații râurile care o alimentau.

În 2007, ea avea doar 10% din suprafața inițială. Imaginile publicate de NASA în 2014 arată că, pentru prima oară în istoria modernă, bazinul estic s-a uscat de tot, fiind înlocuit de un deșert.

Ghețarul Carroll, Alaska. August 1906 vs septembrie 2003

Incalzirea globala - Ghetarul Carroll
Foto: climate.nasa.gov

Ghețarul Carroll are o lungime de 24 de kilometri. În fotografia realizată în 1906, se vede un lac la baza unei pante.

În 2003, însă, lacul s-a retras, transformându-se într-o baltă, zăpada s-a topit, iar vegetația a început să crească.

Încălzirea globală – Lacul Powell, SUA. Martie 1999 vs mai 2014

Incalzirea globala - Lacul Powell
Foto: climate.nasa.gov

În 1999, nivelul Lacului Powell era destul de ridicat, iar apa era curată. În 2014, nivelul apei a scăzut considerabil.

Pădurile din Rondonia, Brazilia. Iunie 1975 vs august 2009

Incalzirea globala - Padurea Rondonia
Foto: climate.nasa.gov

Efectele tăierilor ilegale se văd foarte clar în aceste fotografii. Vegetația s-a redus considerabil în doar 34 de ani.

Încălzirea globală – Ghețarul McCarthy, Alaska. Iulie 1909 vs august 2004

Incalzirea globala - Ghetarul McCarthy
Foto: climate.nasa.gov

În mai puțin de un secol, gheața și zăpada au dispărut aproape integral din zonă.

Muntele Matterhorn, Elveția. August 1960 vs august 2005

Incalzirea globala - Muntele Matterhorn
Foto: climate.nasa.gov

Al zecelea cel mai înalt vârf din Elveția a rămas aproape complet fără zăpadă.

Lacul Mar Chiquita, Argentina Iulie 1998 vs septembrie 2011

Incalzirea globala - Lacul Mar Chiquita
Foto: climate.nasa.gov

Suprafața lacului s-a redus considerabil în puțin peste un deceniu.

Ghețarul Muir, Alaska. August 1941 vs august 2004

Incalzirea globala - Ghetarul Muir
Foto: climate.nasa.gov

Gheața s-a topit în mare parte, formând un lac. Peisajul s-a transformat radical, vegetația invadând zona.

Încălzirea globală – Pădurea Mabira, Uganda. Noiembrie 2001 vs ianuarie 2006

Incalzirea globala - Padurea Mabira
Foto: climate.nasa.gov

Dacă avem grijă de natură, putem opri efectele dăunătoare ale activității omului. Un exemplu pozitiv este pădurea Mabira, din Uganda, a cărei suprafață a crescut după ce guvernul a declarat-o zonă protejată.

Fotografia de mai sus, ce înfățișează un urs polar emaciat, a fost realizată de Kerstin Langenberger. Imaginea a devenit virală pe internet, fiind distribuită mai ales de oameni îngrijorați de efectele încălzirii globale.

Ursul fotografiat de Kerstin Langenberger a fost văzut în Insulele Svalbard, un arhipelag norvegian.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

8 comentarii la „Încălzirea globală transformă radical Pământul. Imagini revelatoare”

  1. Faptul ca numarul locuitorilor planetei creste alarmant si toata populatia vrea sa traiasca mai bine cred ca va conduce la distrugerea resurselor care ne tine in viata: paduri, ape, terenuri poluate [ocupate de deseuri pe care nu stim sa le gestionam], hrana modificata genetic, etc. In cele din urma adaug dorinta superputerilor de dominare, orgolii nemasurate si inarmare cu super-tehnologii de distrugere. Eu as lasa mai „la coada” incalzirea globala si m-as ingrijora mai mult de …restul problemelor !

  2. NE agitam dar uitam ca dinosaurii(de exemplu) au dominat pamantul citeva sute de milioane de ani ,noi existam ca specie PROBABIL de 1 milion si ca civilizatie de 10.000 ani ,daca nu ramanem PROSTI ca acum SI ne vindecam de LACOMIE (care ne macina prin consumism,razboaie,)avem o sansa ,Sa nu ne amagim ,nu putem egala dinosaurii.

  3. În 1900 nu circulau avioanele pe cer, vapoarele aveau motoare om putere la vâsle, mașinile foloseau fân în loc de benzină, gunoiul chimic, plasticul, gazul metan și petrolul erau pe la extraterești. Bombele cu hidrogen era doar baliga de cal. Ne place luxul și nepăsarea, care ne va duce la dispariția miliardelor, acestora la care nu le pasă de asemen și nici pentru ziua de mâine. Ne merităm soarta cu vârv și îndesat.

  4. Marea majoritate a oamenilor, cred ca undeva pe la 99% din omenire, sunt nimic altceva decat forme de viata parazite. Prostie absolut ridicola manifestata prin asa zisa stiinta pe care o urmeaza, excluzand aproape complet scrierile adevaratilor oameni de stiinta, cei din ingineria electrica ce fara probleme poate explica Universul, Gravitatiile, Atomii, Planetele, Galaxiile, Aether-ul….. etc. Prostie manifestata prin multitudinea de culte si religii care sustin ca au descoperit Adevarul dar care nu-ti pot oferi raspunsuri la simplele intrebari existentiale. Politici infecte si guvernari ignorante care aduc rezultate dezastroase pe plan local si isi aduc aportul la distrugerea planetei. Nu mai zic de tot soiul de tehnologii poluante care sunt sponsorizate de catre mari bancheri in timp ce unele avansate/verzi sunt tare descurajate iar inventatorii uneori omorati asa cum s-a intamplat cu fratii Bedini. Dnul. John Bedini a inventat un apoarat care produce mai multa energie electrica decat consuma, ii zice SG Energizer. Este complex si cu multe puncte slabe…… cdar merge si regenereaza baterii sulfatate de automobil, precum si expirate. Si poti folosi o asa baterie ani de zile. Domnia sa precum si fratele domniei sale care era cercetator medical au fost asasinati ambii in aceeasi zi. Traim intr-o lume tare sanatoasa la cap. Am zis-o si o voi repeta ori de cate ori va fi de trebuinta, nu am evoluat in mod natural. Ce are omenirea asta are la nivel genetic, o manipulare genetica din preistorie, mai bine de 12.000 ani, de la populatii mai avansate tehnologic…..

Lasă un comentariu