Tadjikistan, țara în care este ilegal să-ți sărbătorești în public ziua de naștere

Situat în Asia Centrală, Tadjikistanul este, probabil, singurul stat din lume unde sărbătorirea zilei de naștere în afara casei familiei îți garantează o amendă serioasă.

În 2019, Firuza Hafizova, o cântăreață tadjikă, a fost amendată cu 5.000 de somoni (aproximativ 480 de euro, echivalentul a patru salarii medii), fiindcă și-a sărbătorit ziua de naștere în compania prietenilor, în afara casei.

Firuza Hafizova, o vedetă locală, a fost amendată pentru că și-a sărbătorit ziua de naștere în public. Foto: Instagram

Potrivit legii tradițiilor și obiceiurilor din Tadjikistan, sărbătorirea zilelor de naștere oriunde altundeva în afară de intimitatea cercului familial este strict interzisă, iar cei care încalcă această lege riscă amenzi uriașe.

Oricât ar suna de ciudat, legea chiar este respectată și autoritățile folosesc pozele și filmările de pe platformele sociale ca dovezi împotriva celor acuzați că o încalcă. În cazul lui Hafizova, procurorii au folosit împotriva sa o filmare pe care ea însăși o publicase pe Instagram.

Filmarea arăta cum petrecea cu prietenii într-un restaurant și chiar și cum cânta cu ei pe scenă, o încălcare flagrantă a legii locale privind tradițiile, sărbătorile și obiceiurile. A fost nevoită să plătească o amendă de 5.000 de somoni pentru greșeala ei.

Cetățenii și-au exprimat nemulțumirea pe platformele sociale în ceea ce privește această lege ciudată, numind-o un amestec al statului în viața intimă a oamenilor, însă procurorii au apărat aceste restricții bizare, susținând că sunt în interesul publicului.

Muzicanți tradiționali din Tadjikistan la o petrecere de Navruz (Anul Nou). Foto: dushanbeairport.com

Procurorii consideră că interzicerea sărbătorilor publice încurajează cetățenii să-și cheltuiască banii pe nevoile familiilor lor și nu pe organizarea de petreceri extravagante.

De asemenea, interdicția este considerată ca fiind o cale de a reduce datoriile acumulate de unii oameni atunci când organizează petreceri extravagante.

Legea tradițiilor și obiceiurilor a fost introdusă în 2007 și modificată în 2017. Acum, acest act normativ permite statului să impună limite stricte în privința numărului oaspeților și a felurilor de mâncare permise la nunți, înmormântări, botezuri și zile de naștere și reglementează durata unor astfel de evenimente.

Legea a devenit o sursă de amuzament în Vest, însă activiștii pentru drepturile omului din Tadjikistan susțin că este o unealtă prin care autoritățile intervin în viețile private ale oamenilor și le restrâng drepturile și libertățile.

În trecut, au mai existat cazuri similare cu cel al Firuzei Hafizova. De exemplu, în 2015, un bărbat a fost amendat cu 4.000 de somoni (380 de euro) după ce a postat pe Facebook o poză cu el însuși la o cafenea, în fața unui tort.

Potrivit documentelor de la Curtea Supremă din Tadjikistan, 648 de oameni au fost amendați în 2018 pentru că au încălcat această lege bizară. Cuantumul amenzilor emise în aceste cazuri se ridică la 3 milioane de somoni (285.000 de euro).


Iată alte trei articole care s-ar putea să te intereseze:

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu