În Polonia, o vacă a fugit de la fermă și s-a alăturat unui grup de zimbri

Iată un lucru pe care nu îl întâlnești în fiecare zi. Se pare că o vacă din Polonia s-a plictisit atât de mult de viața de animal domestic la o fermă, încât a evadat și s-a alăturat unui grup de zimbri de la marginea pădurii Bialowieza, la granița cu Belarus.

Vaca a trăit timp de câteva luni alături de noua sa familie, reușind să supraviețuiască în sălbăticie pe perioada iernii, până în primăvara anului 2018. Prima persoană care a văzut vaca între zimbri a fost ornitologul Adam Zbyryt.

Foto: TVN24.pl

La început, a crezut că specimenul maroniu-roșiatic era un zimbru care suferise o mutație genetică. Însă, după ce a focalizat binoclul pe animal, și-a dat seama că era o vacă Limousine, o rasă franceză populară în Polonia. Vaca părea sănătoasă și în largul ei printre celelalte animale.

„Nu e ceva neobișnuit să vezi zimbri lângă pădurea Bialowieza, însă acest animal mi-a atras atenția. Avea o nuanță complet diferită de restul cirezii. Zimbrii sunt castanii sau brun închis”, a declarat Adam pentru TVN24.

Fotografiile cu vaca printre zimbri au devenit virale în Polonia, însă biologii erau siguri că animalul nu va supraviețui prea mult în sălbăticie. Au presupus că, odată cu lăsarea iernii, animalul se va întoarce la ferma din care evadase, dar s-au înșelat.

Apoi, după câteva luni, vaca a fost zărită din nou, de data aceasta de biologul și expertul în zimbri Rafal Kowalczyk. Animalul părea sănătos și în largul său în grupul de cornute sălbatice.

Foto: TVN24.pl

Bărbatul le-a spus celor de la Associated Press că vaca ar putea supraviețui în sălbăticie, mulțumită părului gros comun rasei Limousin.

Doctorul Kowalczyk, director al Institutului de Cercetare pentru Mamifere de la Academia Poloneză de Științe, a descris situația ca fiind „extraordinară”, spunând că este pentru prima oară când vede o vacă trăind printre zimbri.

„Nu este prea integrată în grup. Zimbrii acționează ca un singur organism, iar vaca este exclusă”, spune Kowalczyk.

Bărbatul a adăugat că, probabil, turma de zimbri apărase vaca de lupii care vânează la periferia pădurii în timp de iarnă. Vaca nu părea a fi în pericol, însă Kowalczyk a avertizat că ea ar fi putut constitui un pericol pentru zimbri.

Foto: TVN24.pl

În asemenea cazuri, se poate ajunge la împerechere, ceea ce ar contamina fondul genetic al celor 600 de zimbri din pădurea Bialowieza cu niște progenituri hibride. Populația de zimbri a Poloniei a dispărut după Primul Război Mondial și a fost restaurată cu ajutorul specimenelor din captivitate.

„Un alt pericol îl constituie faptul că vițeii hibrizi sunt mari și vaca ar putea muri la naștere”, a declarat biologul.

Povestea vacii rebele care a fugit de abator ca să hălăduiască liberă printre zimbri a avut un mare succes pe pagina de Facebook a lui Kowalczyk.

Unul dintre cei care îi urmăresc pagina a repostat fotografia cu descrierea: „Data viitoare când o să mi se pară că un lucru mă oprește de la a-mi îndeplini visele, o să mă gândesc la vaca devenită zimbru.”

În cele din urmă, oamenii au reușit să ia vaca dintre zimbri înaintea de venirea verii, reușind să prevină reproducerea.

„O problemă o constituia faptul că, la sfârșitul iernii, vaca ar fi putut urma zimbrii în pădure, un habitat pe care nu îl cunoștea. Cu cât mai mult timp petrecea în turmă, cu atât era mai riscant”, a spus Kowalczyk.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu