În canalele de scurgere ale acestui oraș trăiesc crapi Koi superbi

În canalele de scurgere ale acestui oraș trăiesc crapi Koi superbi

Îți poți imagina un oraș în care apa din canale să fie atât de curată, încât prin ea să înoate sute de pești multicolori? Ei bine, un astfel de loc există pe insula japoneză Kyushu. Se numește Shimabara și este un loc uimitor.

Când regiunea a fost afectată de dezastrul natural intrat în istorie drept „cutremurul și tsunami-ul Unzen din 1972”, care a ucis aproximativ 15.000 de oameni, nimeni nu și-a imaginat că zecile de izvoare care au țâșnit din pământ vor pune într-o zi orașul pe harta turistică a Japoniei, atrăgându-i porecla celebră de „Orașul apelor”.

Crapii multicolori sunt, probabil, ultimele ființe pe care te-ai aștepta să le vezi în sistemul de canalizare al unui oraș. Foto: Primăria Shimabara

Potrivit Lonely Planet, există cel puțin 60 de izvoare cunoscute în Shimabara, iar apa curată este una dintre cele mai de preț resurse ale orașului. Izvoarele au un asemenea debit, încât apa curge constant prin canale de-a lungul străzilor.

Dar nu canalele sunt cel mai impresionant lucru legat de acest loc, ci apa. Este atât de pură, încât, la un moment dat, autoritățile au decis să introducă crapi Koi în canale, Shimbara devenind „Orașul crapului”.

Probabil că ai văzut deja fotografii cu crapii Koi înotând în canalele de scurgere, alături de explicații precum „Japonia are cele mai curate canale de scurgere”. Este, probabil, adevărat, dar asta nu înseamnă că vei vedea pești înotând în toate canalele de scurgere din Japonia.

O turistă plimbată pe străzile orașului admiră peștii. Foto: Destination Asia News

Shimabara, alături de alte câteva orașe japoneze (Hida Furukawa, Gujo Hachiman și Tsuwano) sunt singurele locuri în care poți întâlni astfel de priveliști uimitoare, însă nu pe fiecare stradă, după cum menționează și site-ul japonez de turism Zekkei Japan.

Orașul Shimabara a decis să introducă crapii Koi în canale în 1978, când un curs de apă lung de 100 de metri a devenit „casa” câtorva zeci de pești.

În curând, s-a transformat într-o atracție turistică populară și autoritățile au decis să adauge și mai mulți pești Koi în întregul oraș. Astăzi, sute de pești înoată împotriva curentului și așteaptă să fie hrăniți (și admirați) de turiști.

O turistă fotografiază crapii Koi. Foto: Wikimedia

În ciuda pancartelor care cer turiștilor să nu hrănească peștii, oamenii nu se pot abține, iar peștii nu par deloc deranjați. Crapii Koi care înoată în canalele de scurgere din Shimabara pot atinge dimensiuni mari (în jur de 70 de centimetri lungime) și apar în numeroase varietăți.

Localnicii se mândresc cu peștii Koi și încearcă să mențină apele cât mai curate cu putință.

Fie că ești în căutarea următoarei tale postări pe Instagram care să devină virală sau că vrei să te așezi pe una dintre nenumăratele bănci de pe trotuar și să admiri acești pești superbi, canalele de scurgere din Shimabara merită vizitate măcar o dată în viață.

Copiii sunt fascinați de peștii care își fac veacul în canalele orașului. Foto: Dream Tours Japan

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu