În canalele de scurgere ale acestui oraș trăiesc crapi Koi superbi

Îți poți imagina un oraș în care apa din canale să fie atât de pură, încât prin ea să înoate sute de pești multicolori? Ei bine, un astfel de loc există pe insula japoneză Kyushu. Se numește Shimabara și este un loc uimitor.

Când zona din jurul Shimabarei a fost afectată de dezastrul natural intrat în istorie drept „cutremurul și tsunami-ul Unzen din 1972”, care a ucis 15.000 de oameni, nimeni nu și-a imaginat că zecile de izvoare care au țâșnit din pământ vor pune într-o zi orașul pe harta turistică a Japoniei, atrăgându-i porecla celebră de „Orașul apelor”.

Crapii multicolori sunt, probabil, ultimele ființe pe care te-ai aștepta să le vezi în sistemul de canalizare al unui oraș. Foto: Primăria Shimabara

Potrivit Lonely Planet, există cel puțin 60 de izvoare cunoscute în Shimabara, iar apa curată este una dintre cele mai de preț resurse ale orașului. Izvoarele au un asemenea debit, încât apa curge constant prin canale de-a lungul străzilor.

Dar nu canalele sunt cel mai impresionant lucru legat de acest loc, ci apa. Este atât de pură, încât, la un moment dat, autoritățile au decis să introducă crapi Koi în canale, Shimbara devenind „Orașul crapului care înoată”.

Probabil că ai văzut deja fotografii cu crapii Koi înotând în canalele de scurgere, alături de explicații precum „Japonia are cele mai curate canale de scurgere”. Este, probabil, adevărat, dar asta nu înseamnă că vei vedea pești înotând în toate canalele de scurgere din Japonia.

Shimabara, alături de alte câteva orașe japoneze (Hida Furukawa, Gujo Hachiman și Tsuwano) sunt singurele locuri în care poți întâlni astfel de priveliști uimitoare, însă nu pe fiecare stradă, după cum menționează și site-ul japonez de turism Zekkei Japan.

O turistă plimbată pe străzile orașului admiră peștii. Foto: Destination Asia News

Orașul Shimabara a decis să introducă crapii Koi în canalele cu apă curată în 1978, când un curs de apă lung de 100 de metri a devenit „casa” câtorva zeci de pești.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În curând, s-a transformat într-o atracție turistică populară și autoritățile au decis să adauge și mai mulți pești Koi în întregul oraș. Astăzi, sute de pești înoată împotriva curentului și așteaptă să fie hrăniți (și admirați) de turiști.

În ciuda pancartelor care cer turiștilor să nu hrănească peștii, oamenii nu se pot abține, iar peștii nu par deloc deranjați. Crapii Koi care înoată în canalele de scurgere din Shimabara pot atinge dimensiuni mari (în jur de 70 de centimetri) și apar în tot felul de varietăți.

Localnicii se mândresc cu peștii Koi și încearcă să mențină apele cât mai curate cu putință.

O turistă fotografiază crapii Koi. Foto: Wikimedia

Fie că ești în căutarea următoarei tale postări pe Instagram care să devină virală sau că vrei să te așezi pe una dintre nenumăratele bănci de pe trotuar și să admiri acești pești superbi, canalele de scurgere din Shimabara merită vizitate, măcar o dată în viață!

Copiii sunt fascinați de peștii care își fac veacul în canalele orașului. Foto: Dream Tours Japan


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu