10 imagini rare care înfățișează momente tragice din istorie

Oricât de amănunțit ar fi descrise în cuvinte, ne este greu să înțelegem adevărata amploare a evenimentelor care au marcat istoria. Însă, atunci când sunt dublate de imagini, momentele istorice capătă o dimensiune mai palpabilă.

Îți prezentăm zece imagini rare care te vor face să înțelegi mai bine unele tragedii personale și momentele de cotitură din trecutul recent al omenirii.

1. Epidemia de gripă spaniolă

Imagini rare - Gripa spaniola
Foto: bloggersarena.com

Gripa spaniolă a izbucnit în 1918 și a făcut peste 100 de milioane de victime în întreaga lume. În timpul epidemiei, oamenii erau terorizați de frica de a se îmbolnăvi.

De aceea, majoritatea dintre ei purtau măști pentru a se proteja de cumplita boală, încercând în același timp să ducă o viață normală.

2. Imagini rare – Comerțul cu sclavi

Imagini rare - sclavi
Foto: pbs.org

Fotografia de mai sus a fost făcută pe 11 ianuarie 1868 și ne arată condițiile inumane în care erau transportați sclavii spre cei care aveau să le devină stăpâni.

3. Un copil soldat, afectat de ororile războiului

Imagini rare - soldat copil
Foto: rarehistoricalphotos.com

Băiatul din imagine se numea Hans-Georg Henke și făcea parte din organizația tinerilor hitleriști. Aceasta este una dintre imaginile rare ale germanilor terorizați de frică, chiar înaintea capitulării Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

4. Evadare spre Germania de Est

Imagini rare - zidul Berlinului
Foto: smashinglife.co.uk

Imagini rare: această fotografie este una dintre puținele care surprind o trecere ilegală în Berlinul de Est, ocupată de sovietici după cel de-Al Doilea Război Mondial. Soldatul din imagine observă un copil care a fost separat de părinți.

Știe că n-ar trebui să-l ajute pe micuț, dar, înainte de a-l ajuta să treacă gardul, se asigură că nu e văzut de nimeni.

5. Atacul nuclear de la Hiroshima

Imagini rare - Hiroshima
Foto: thesun.co.uk

Pe 6 august 1945, SUA au aruncat bomba nucleară deasupra orașului japonez Hiroshima. Puterea bombei atomice a fost atât de mare încât oamenii au fost pulverizați instant, lăsând în urmă umbre precum cea din imagine.

6. Femeie din Mongolia murind de foame

Imagini rare - Mongolia
Foto: reddit.com

Fotografia de mai sus a fost realizată în 1913 de Stephen Passe și a fost publicată în revista National Geographic.

Imediat după câștigarea independenței, autoritățile din Mongolia obișnuiau să-i închidă pe infractori în cutii și să-i țină acolo până când mureau de foame.

7. Imagini rare: foametea din Ucraina

Imagini rare - Foamete Ucraina
Foto: wikimedia.org

Foametea din Ucraina sau Holodomor (1933-1933) a fost una dintre cele mai grave din istoria omenirii. Din cauza politicii duse de guvernul sovietic și de Iosif Stalin, milioane de oameni au murit de foame – o tragedie comparabilă cu Holocaustul.

Fotografia de mai sus a fost surprinsă în Harkov în 1933. Cadavre zac pe străzile orașului, în timp ce oamenii își văd mai departe de treabă.

8. Tragica moarte a lui Keith Sapsford

Imagini rare - Keith Sapsford
Foto: emadion.it

Pentru a ajunge de la Sydney la Tokio, un băiat de 14 ani s-a ascuns pe roata unui avion al companiei aeriene Japan Air Lines. Un fotograf amator a surprins momentul în care băiatul a căzut de la 60 de metri înălțime, în timp ce avionul decola.

9. Morga improvizată din Haiti

Imagini rare - Haiti
Foto: nbcnews.com

În urma cutremurului catastrofial care a lovit statul Haiti în 2010 și-au pierdut viața peste 160.000 de oameni. Fotografia de mai sus a fost făcută la o morgă improvizată la spitalul din Port-au-Prince, pe 15 ianuarie 2010.

10. Războiul din Vietnam

Imagini rare - Atac cu napalm
Foto: asiamedia.lmu.edu

Această fotografie a fost realizată imediat după un atac cu napalm al forțelor armate americane asupra Vietnamului. Mai mulți copii, care fug îngroziți, au fost imortalizați de Huỳnh Công Út.

Fotograful a fost recompensat cu Premiul Pulitzer, iar fetița dezbrăcată din imagine a devenit celebră în întreaga lume. Spre bucuria tuturor, fetița a supraviețuit, iar acum trăiește în Canada și este ambasador UNESCO.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „10 imagini rare care înfățișează momente tragice din istorie”

Lasă un comentariu