8 imagini deosebite care au marcat istoria fotografiei

8 imagini unice, care au marcat istoria fotografiei FEATURED_compressed

În urmă cu aproape două secole, în jurul anului 1826, Joseph Nicéphore Niépce intra în istoria fotografiei captând prima imagine pe o peliculă fotosensibilă.

De atunci, imaginile imortalizate de diverși fotografi stau drept mărturie a modului în care arăta lumea la un moment dat. În acest articol îți prezentăm opt imagini care au marcat istoria fotografiei.

1

Prima fotografie făcută vreodată

istoria fotografiei
Foto: Wikimedia

Istoricii cataloghează adeseori „Vedere de la fereastra din Le Gras” drept prima fotografie făcută vreodată. De fapt, imagina este doar cea mai veche fotografie documentată.

A fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în 1826 sau 1827, în localitatea Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Fotografia a fost făcută de la o fereastră și înfățișează mai multe clădiri.

Pentru a capta imaginea, Niépce a folosit o placă de cositor acoperită cu un strat de bitum fotosensibil. Inițial, se credea că a fost nevoie de aproximativ opt ore pentru a realiza această fotografie, însă acum se estimează că procedura ar fi putut dura câteva zile.

2

Prima fotografie a unor persoane

istoria fotografiei
Primii oameni au fost fotografiați în 1838. Nu le cunoaștem numele, însă putem intui ocupația unuia dintre ei. Foto: Wikimedia

În 1838, Louis Daguerre a realizat această fotografie a Boulevard du Temple, din Paris, Franța. A fost nevoie de până la zece minute de expunere pentru ca imaginea să fie procesată.

Din cauza timpului mare de expunere, oamenii și obiectele aflate în mișcare nu s-au imprimat pe fotografie. Abia după 180 de ani, cineva s-a uitat mai atent la imagine și i-a înțeles adevărata semnificație.

În partea din stânga jos a imaginii se află un bărbat care stă pe trotuar, în timp ce un altul îi lustruiește pantofii. Deși acești bărbați neidentificați nu au aflat niciodată, ei au privilegiul de a fi primele persoane fotografiată vreodată.

3

Primul selfie din istoria fotografiei

istoria fotografiei
Robert Cornelius a realizat acest prim autoportret în 1839. Foto: Wikimedia

Student la o școală privată din Philadelphia, Pennsylvania, tânărul Robert Cornelius era foarte atras de chimie. Interesul său pentru acest subiect l-a făcut să lucreze cu dagherotipul, un aparat foto timpuriu, care folosea plăci din argint și vapori de mercur.

Folosind un dagherotip îmbunătățit, Robert Cornelius a făcut primul selfie din istoria fotografiei, care îl înfățișează în fața magazinului familiei sale de pe strada Chestnut, Philadelphia, în octombrie 1839.

Pentru a obține această imagine, trebuie să fi stat nemișcat între 10 și 15 minute.

4

Prima fotografie a unei femei

istoria fotografiei
Prima fotografie a unei femei este acest portret din 1839, care o înfățișează pe Dorothy Catherine Draper. Foto: Wikimedia

La scurt timp după inventarea dagherotipului, doctorul John W. Draper a adus mai multe îmbunătățiri procesului fotografic. Dar Draper avea să rămână în istoria fotografiei pentru altceva: a captat prima imagine a unei femei.

Femeia era sora lui, Dorothy Catherine Draper, iar imaginea a fost realizată în 1839 sau 1840, în studioul lui Draper de la Universitatea din New York. Fără să clipească, Dorothy a stat nemișcată timp de 65 de secunde pentru acest portret istoric.

5

Un om născut în 1749

istoria fotografiei
Conrad Heyer are cea mai timpurie dată de naștere dintre toți cei care au fost fotografiați vreodată. Foto: Wikimedia

Conrad Heyer, fiul unor emigranți germani, s-a născut în 1749 în orașul care astăzi se numește Waldoboro, în statul Maine. Heyer este celebru pentru că este persoana născută cel mai devreme dintre toți oamenii fotografiați vreodată.

În timpul Războiului de Independeță, Heyer a luptat în Armata Continentală, sub comanda lui George Washington. După război, bărbatul și-a trăit restul vieții lucrând ca fermier în Waldoboro.

A fost îngropat cu onoruri militare, în 1856.

6

Prima imagine color din istoria fotografiei

istoria fotografiei
Aceasta este prima fotografie color, realizată în 1861. Procesul implica folosirea unor filtre albastre, roșii și verzi. Foto: Wikimedia

În 1855, James Clerk Maxwell a formulat o teorie revoluționară, conform căreia amestecarea a trei surse de lumină ar putea să recreeze orice culoare imaginabilă.

În 1861, la Institutul Regal din Londra, fotograful James Clerk Maxwell și asistentul lui, Thomas Sutton, au realizat prima imagine color din istoria fotografiei, care reprezintă o fundă din stofă în carouri.

7

Blestemul primului film din istorie

Ar fi greu să discutăm despre cele mai timpurii fotografii fără să menționăm apariția primului film. În 1888, inventatorul francez Louis Le Prince a filmat o peliculă de două secunde, intitulată „The Roundhay Garden Scene”.

Scena a fost filmată în orașul Leeds, din Anglia. În filmare îi vedem pe fiul și socrii lui Louis Le Prince, alături de o femeie pe nume Annie Hartley.

La șase zile după filmarea scenei, soacra lui Le Prince a decedat. Pe 16 septembrie 1890, în timp ce se ducea să-și breveteze invenția la Londra, Le Prince a dispărut fără urmă. În 1902, fiul lui a fost împușcat la New York.

8

Prima fotografie postată pe internet

istoria fotografiei
Foto: CERN

Prima fotografie postată vreodată pe internet le înfățișează pe membrele trupei „Les Horribles Cernettes”, o trupă formată din angajate ale Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Fotografia a fost făcută în timpul festivalului de muzică Hardronic Music Festival, pe 18 iulie 1992. A fost editată pe un computer MAC și salvată în format „.gif”. A fost încărcată pe Internet de Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web.

„Când are loc un eveniment istoric, nu îți dai seama că iei parte la el”, a declarat cel care a realizat fotografia, Silvano de Gennaro.

Tim Berners-Lee lucra la o nouă versiune a rețelei World Wide Web, pe care puteau fi încărcate și fotografii. Pentru a face un test, i-a cerut lui Gennaro o fotografie. Gennaro i-a dat fotografia cu trupa „Les Horribles Cernettes”.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu