Imagini de colecție: 9 fotografii vechi care au făcut istorie

Aceste fotografii vechi au fost printre primele făcute vreodată. Au un farmec aparte și ne transpun într-o lume dispărută de mult, despre care am auzit doar din cărți.

Într-o epocă în care aproape oricine are o cameră foto, obsesia pentru imagini este mai mare ca oricând. În urmă cu aproape două secole, însă, fotografia era ceva extrem de rar, iar cei mai mulți oameni nu erau fotografiați niciodată.

1

Fotografii vechi - Primul om imortalizat vreodată

Fotografii vechi - Primul om
Foto: Wikimedia

Această fotografie, făcută de Louis Daguerre pe o stradă din Paris, datează din 1838. La o primă vedere, instantaneul nu are nimic deosebit, fiind imaginea unei străzi pustii.

Dar, la o privire mai atentă, în colțul din stânga jos, poate fi observată silueta unui om. Ei bine, această persoană, a cărei identitate nu este cunoscută, este primul om imortalizat vreodată de o cameră foto.

2

Cel mai vechi autoportret

Fotografii vechi - Robert Cornelius
Foto: Reddit

Autoportretele (foarte cunoscute astăzi ca selfies) au devenit ceva obișnuit de când telefoanele mobile sunt dotate cu camere. Cu toate acestea, preocuparea oamenilor pentru autoportrete nu este deloc nouă.

Primul selfie a fost realizat în 1839 de un bărbat pe nume Robert Cornelius. El a folosit dagherotipia, o tehnică de fotografie numită după faimosul fotograf Louis Daguerre.

3

Prima imagine a unei femei născute în secolul XVIII

Fotografii vechi - Hannah Stilley
Foto: Reddit

Acesta este portretul unei femei pe nume Hannah Stilley, născută în 1746. Portretul a fost realizat în 1840, când femeia avea deja 94 de ani.

4

Prima fotografie de presă

Fotografii vechi - Prima fotografie de presa
Foto: The Telegraph

Imaginea, realizată tot prin tehnica dagherotipiei, a fost realizată în Franța, în 1847, și înfățișează o arestare. Instantaneul este considerat cea mai veche fotografie de presă din istorie.

5

Prima fotografie a unei amputări

Fotografii vechi - Amputare
Foto: Wikimedia

Imaginea a fost realizată pe 18 aprilie 1847, în timpul războiului mexicano-american. Fotografia a imortalizat momentul în care piciorul unui sergent pe nume Antonio Bustos este amputat de chirurgul belgian Pedro Vander Linden.

6

Prima fotografie făcută din aer

Fotografii vechi - Boston
Foto: Reddit

Instantaneul a fost realizat în 1860, de James Wallace Black, dintr-un balon care zbura la 600 de metri înălțime. În imagine se văd străzile orașului american Boston.

7

Fotografii vechi - expediție japoneză la Sfinx

Fotografii vechi - Sfinx
Foto: Wikimedia

Instantaneul a fost realizat în 1864, în fața Sfinxului de pe Platoul Gizeh. În imagine se văd membrii unei misiuni diplomatice japoneze care, în drum spre Europa, s-a oprit în Egipt pentru o scurtă vizită.

8

Prima fotografie de pașaport

Fotografii vechi - Pasaport
Foto: Benbeck

Statele Unite ale Americii au fost prima țară care a folosit fotografii pe pașapoarte, în 1914. Imaginea de mai sus este cea a unui pașaport american, care poartă data de 2 martie 1915.

Aceasta este cea mai veche astfel de fotografie identificată până acum și îi aparține unei femei pe nume Margaret Sanger, care călătorea sub pseudonimul Bertha L. Watson.

9

Prima fotografie color făcută vreodată

Fotografii vechi - Foto color
Foto: Widewalls

La aproape 20 de ani de la apariția dagherotipiei, matematicianul și fizicianul scoțian James Clerk Maxwell a realizat prima fotografie color din istorie.

Instantaneul a fost făcut de Maxwell împreună cu fotograful Thomas Sutton și reprezintă o fundă din stofă în carouri. Fotografia a fost prezentată pentru prima oară de Maxwell în 1861, cu ocazia unui curs.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Apropo de poza lui Daguerre:
    Substanțele folosite la primele fotografii, erau mult mai puțin sensibile, așa că era nevoie de minute de expunere. Persoanele care se mișcau nu lăsau urme sau lăsau urme vagi. Omul din fotografie pare ca isi lustruia pantofii la un lustragiu. 18 ani mai târziu, deși situația se mai înbunătățise, în pozele lui Angerer făcute în București, se pot vedea și „fantomele” celor care se mișcau.

  • >