O iluzie optică bizară și foarte eficientă, devenită virală pe internet, îți „păcălește” creierul făcându-l să o interpreteze ca fiind o imagine integral color. Însă, dacă te uiți mai îndeaproape, vei vedea că fotografia este, de fapt, în alb și negru.
Creată de artistul și dezvoltatorul de software Oyvind Kolas ca experiment vizual, tehnica, pe care autorul o numește „iluzia asimilării culorii printr-o grilă” produce efectul prin așezarea unei grile de linii colorate selectiv peste o imagine alb-negru.

„O grilă colorată aplicată peste o imagine în nuanțe de gri face ca toate pătrățelele de culoare gri să fie percepute ca fiind colorate în nuanțele grilei”, explică Oyvind Kolas pe pagina sa de Patreon, citat de LiveScience.
Așadar, cum și de ce interpretează creierele noastre această fotografie alb-negru de parcă ar fi o imagine complet colorată? Potrivit opticianului Bart Anderson, de la Universitatea din Sydney, efectul pe care îl vedem în această iluzie nu este tocmai surprinzător.
„Sistemul de culori este numit trecere joasă de către specialiști. Asta înseamnă că multe dintre câmpurile receptive care codează culoarea sunt destul de mari. Deci grila devine mediată cu fundalul gri, care este apoi atribuit acelei părți a imaginii”, a declarat Anderson pentru ScienceAlert.

Cu alte cuvinte, creierul nostru compresează informația vizuală atunci când privim obiectele, oferindu-ne o impresie generală cu lucrurile care se află acolo dacă nu acordăm timp suficient ca să observăm imaginile îndeaproape.
Puțină culoare poate face minuni! Dacă ai văzut această iluzie pe internet, poate ai observat că nu este principala imagine distribuită online. Iar iluzia nu a fost creată numai prin folosirea unei grile colorate.
Kolas este de părere că grilele oferă cel mai bun efect, însă a experimentat și cu alte metode de a obține iluzia, folosind puncte și linii. Și iată un exemplu în care folosim puncte pentru a obține același efect.

Cel mai impresionant este felul că modalitatea în care funcționează această iluzie nu pare să aibă nevoie de imagini statice.
În filmarea de mai jos, Kolas arată cum chiar și filmările cu grila suprapusă pot „păcăli” creierul să creadă că vede o imagine colorată, totul mulțumită „trecerii joase” prin care sistemul nostru vizual atribuie culoarea.
Ți s-a părut interesant acest subiect? Iată alte câteva articole care merită atenția ta: