Această fotografie este, de fapt, alb-negru. Iată de ce creierul tău o percepe în mai multe culori

O iluzie optică bizară și foarte eficientă, devenită virală pe internet, îți „păcălește” creierul făcându-l să o interpreteze ca fiind o imagine integral color. Însă, dacă te uiți mai îndeaproape, vei vedea că fotografia este, de fapt, în alb și negru.

Creată de artistul și dezvoltatorul de software Oyvind Kolas ca experiment vizual, tehnica, pe care autorul o numește „iluzia asimilării culorii printr-o grilă” produce efectul prin așezarea unei grile de linii colorate selectiv peste o imagine alb-negru.

Fotografia este, de fapt, în alb-negru, dar grilele colorate suprapuse fac ca și interiorul pătrățelelor să pară de aceeași culoare. Foto: Lionel Page/Twitter

„O grilă colorată aplicată peste o imagine în nuanțe de gri face ca toate pătrățelele de culoare gri să fie percepute ca fiind colorate în nuanțele grilei”, explică Oyvind Kolas pe pagina sa de Patreon, citat de LiveScience.

Așadar, cum și de ce interpretează creierele noastre această fotografie alb-negru de parcă ar fi o imagine complet colorată? Potrivit opticianului Bart Anderson, de la Universitatea din Sydney, efectul pe care îl vedem în această iluzie nu este tocmai surprinzător.

„Sistemul de culori este numit trecere joasă de către specialiști. Asta înseamnă că multe dintre câmpurile receptive care codează culoarea sunt destul de mari. Deci grila devine mediată cu fundalul gri, care este apoi atribuit acelei părți a imaginii”, a declarat Anderson pentru ScienceAlert.

Foto: Manuel Schmalsteig/Oyvind Kolas

Cu alte cuvinte, creierul nostru compresează informația vizuală atunci când privim obiectele, oferindu-ne o impresie generală cu lucrurile care se află acolo dacă nu acordăm timp suficient ca să observăm imaginile îndeaproape.

Puțină culoare poate face minuni! Dacă ai văzut această iluzie pe internet, poate ai observat că nu este principala imagine distribuită online. Iar iluzia nu a fost creată numai prin folosirea unei grile colorate.

Kolas este de părere că grilele oferă cel mai bun efect, însă a experimentat și cu alte metode de a obține iluzia, folosind puncte și linii. Și iată un exemplu în care folosim puncte pentru a obține același efect.

 

Foto: Manuel Schmalsteig/Oyvind Kolas

Cel mai impresionant este felul că modalitatea în care funcționează această iluzie nu pare să aibă nevoie de imagini statice.

În filmarea de mai jos, Kolas arată cum chiar și filmările cu grila suprapusă pot „păcăli” creierul să creadă că vede o imagine colorată, totul mulțumită „trecerii joase” prin care sistemul nostru vizual atribuie culoarea.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Iată alte câteva articole care merită atenția ta:

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu