Iluziile optice care îți pot da dureri de cap. Totul pare în mișcare

Ce vezi în imaginea de mai jos? Se mișcă unele elemente sau este totul static? Crezi că este vorba de un videoclip? Această iluzie optică a devenit un fenomen pe internet. A fost distribuită de milioane de ori.

Imaginea a fost publicată pe Twitter în 2018 de Alice Proverbio, neurolog și psiholog experimental, care analizează cum funcționează creierul. Desenul, creat de artistul Beau Deeley, înfățișează o sferă care pare să alunece peste o coloană și nu este o animație.

Iluzia optică a fost creată de Beau Deeley și popularizată de Alice Proverbio. Foto: Beau Deeley / Getty Images

Avem în fața ochilor o imagine 100% statică, însă modul în care a fost alcătuită ne păcălește mintea să o percepem ca fiind în mișcare.

„Este o incredibilă iluzie a mișcării. V5 este declanșat de saturația V4”, a scris Proverbio pe rețeaua de socializare.

Însă, departe de a clarifica motivul pentru care imaginea pare a fi în mișcare, descrierea nu a făcut decât să ridice și mai multe întrebări. Ce sunt V5 și V4 și ce au de-a face cu mișcarea pe care o percepem cu toții?

Cheia efectului se află în creier

O altă iluzie a lui Deeley produce un efect similar. Foto: Beau Deeley / Getty Images

Efectul apare în cortexul vizual al creierului, partea responsabilă de procesarea a tot ceea ce vedem în jurul nostru. În acea parte a creierului se află V5 și V4 la care face referire Alice Proverb.

„V5 (sau MT) este zona corticală care procesează mișcarea, în timp ce V4 este dedicată procesării culorilor și formei. Neuronii V4 devin atât de saturați de informație, încât neuronii V5 încep să o interpreteze ca pe un semnal senzorial”, a adăugat ea.

Practic, este un exemplu de competiție între neuronii din cortexul vizual.

Foto: Beau Deeley / Getty Images

Artistul Beau Deeley a răspuns la postarea lui Alice Proverb cu alte imagini pe care le-a creat și care provoacă un efect similar.

Totuși, artistul avertizează că nu este indicat să insiști prea mult cu privirea asupra acestor imagini, deoarece îți pot da dureri de cap și te pot chiar ameți.

Nu poți percepe mișcarea? Poate că nu folosești un ecran suficient de mare (mai ales dacă le privești de la un telefon mobil).

Foto: Beau Deeley / Getty Images

Pentru ca efectul complet să apară, încearcă să privești imaginea din colțul ochiului sau pe ecranul unui calculator. De asemenea, depinde de distanța de la care privești imaginea și formele în sine.

Zona V4 are o preferință pentru spirale și sfere, V5 este mai degrabă dedicată formelor tridimensionale. Este, așadar, o interacțiune foarte complexă.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Iluziile optice care îți pot da dureri de cap. Totul pare în mișcare”

  1. Totul este dacă privești in punct fix sau vrei sa vezi imaginea in ansamblu fără să te uiți atent la ceva anume din imagine. Mișcarea este in fapt o serie de secvențe fixe care se succes cu o anumită viteză pe care ochiul o poate percepe, iar creierul să proceseze informația. Mare “minune”!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu