Iluziile optice care îți pot da dureri de cap. Totul pare în mișcare

Ce vezi în imaginea de mai jos? Se mișcă unele elemente sau este totul static? Crezi că este vorba de un videoclip? Această iluzie optică a devenit un fenomen pe internet. A fost distribuită de milioane de ori.

Imaginea a fost publicată pe Twitter în 2018 de Alice Proverbio, neurolog și psiholog experimental, care analizează cum funcționează creierul. Desenul, creat de artistul Beau Deeley, înfățișează o sferă care pare să alunece peste o coloană și nu este o animație.

Iluzia optică a fost creată de Beau Deeley și popularizată de Alice Proverbio. Foto: Beau Deeley / Getty Images

Avem în fața ochilor o imagine 100% statică, însă modul în care a fost alcătuită ne păcălește mintea să o percepem ca fiind în mișcare.

„Este o incredibilă iluzie a mișcării. V5 este declanșat de saturația V4”, a scris Proverbio pe rețeaua de socializare.

Însă, departe de a clarifica motivul pentru care imaginea pare a fi în mișcare, descrierea nu a făcut decât să ridice și mai multe întrebări. Ce sunt V5 și V4 și ce au de-a face cu mișcarea pe care o percepem cu toții?

Cheia efectului se află în creier

O altă iluzie a lui Deeley produce un efect similar. Foto: Beau Deeley / Getty Images

Efectul apare în cortexul vizual al creierului, partea responsabilă de procesarea a tot ceea ce vedem în jurul nostru. În acea parte a creierului se află V5 și V4 la care face referire Alice Proverb.

„V5 (sau MT) este zona corticală care procesează mișcarea, în timp ce V4 este dedicată procesării culorilor și formei. Neuronii V4 devin atât de saturați de informație, încât neuronii V5 încep să o interpreteze ca pe un semnal senzorial”, a adăugat ea.

Practic, este un exemplu de competiție între neuronii din cortexul vizual.

Foto: Beau Deeley / Getty Images

Artistul Beau Deeley a răspuns la postarea lui Alice Proverb cu alte imagini pe care le-a creat și care provoacă un efect similar.

Totuși, artistul avertizează că nu este indicat să insiști prea mult cu privirea asupra acestor imagini, deoarece îți pot da dureri de cap și te pot chiar ameți.

Nu poți percepe mișcarea? Poate că nu folosești un ecran suficient de mare (mai ales dacă le privești de la un telefon mobil).

Foto: Beau Deeley / Getty Images

Pentru ca efectul complet să apară, încearcă să privești imaginea din colțul ochiului sau pe ecranul unui calculator. De asemenea, depinde de distanța de la care privești imaginea și formele în sine.

Zona V4 are o preferință pentru spirale și sfere, V5 este mai degrabă dedicată formelor tridimensionale. Este, așadar, o interacțiune foarte complexă.

Ca să știi mai mult

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei - adică unul dintre psihopați.

Comandă cartea „ABC-ul psihopatului de succes” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Totul este dacă privești in punct fix sau vrei sa vezi imaginea in ansamblu fără să te uiți atent la ceva anume din imagine. Mișcarea este in fapt o serie de secvențe fixe care se succes cu o anumită viteză pe care ochiul o poate percepe, iar creierul să proceseze informația. Mare “minune”!!!

  • >