Pentru că nu pot sări, iepurii Sauteur d’Alfort merg pe membrele anterioare

Se știa de peste un secol că iepurele Sauteur d’Alfort, cunoscut și ca iepurele săritor de Alfort, se deplasează exclusiv pe picioarele din față atunci când încearcă să se miște repede, dar abia recent s-a descoperit cauza acestui comportament neobișnuit.

Iepurele săritor de Alfort a stârnit nedumeriri multă vreme. Spre deosebire de alte rase, Sauteur d’Alfort se mișcă într-un fel unic, oarecum acrobatic.

Foto: PLOS One

Pe distanțe scurte, atunci când de deplasează încet, merge pe toate cele patru membre, dar picioarele din spate ating solul pe rând, mai degrabă decât în ​​același timp, cum ar fi normal. Însă lucrul cu adevărat remarcabil se întâmplă atunci când trebuie să se miște mai repede.

În loc să sară, iepurele își ridică rapid picioarele din spate deasupra capului și începe să pășească pe picioarele din față. Experimentele făcute cu zeci de ani în urmă au arătat că iepurii erau incapabili fizic să sară, dar, datorită tehnologiei moderne, oamenii de știință știu acum care este natura acestor mișcări.

Experimentele efectuate încă din 1943 au arătat că incapacitatea de a sări a iepurelui Sauteur d’Alfort nu este un comportament învățat, ci rezultatul acțiunii unei gene recesive. Cu toate acestea, până de curând, nimeni nu știa exact ce genă este sau cum funcționa mecanismul care face salturile imposibile.

Foto: Business Insider

„Cu ajutorul tehnologiei moderne, este simplu să începi de la o simplă tulburare recesivă și să găsești genele responsabile”, a declarat pentru Gizmodo geneticianul Leif Andersson, de la Universitatea Uppsala, din Suedia.

Cercetătorii se așteptau să găsească afecțiuni la nivelul nervilor spinali, deoarece iepurele nu își coordonează picioarele anterioare și cu cele posterioare. Această presupunere s-a dovedit corectă, întrucât un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Uppsala arată că o genă numită RORB a suferit mutații și i-a făcut incapabili să sară.

RORB ajută la transmiterea informațiilor și face conexiunea dintre partea stângă și partea dreaptă a corpului – esențială pentru coordonarea mișcărilor membrelor -, dar gena face ca iepurii să-și flexeze exagerat picioarele posterioare, împiedicând săriturile.

Atunci când sunt în mișcare, neuronii coordonează contracțiile musculare și primesc feedback cu privire la echilibrul membrelor. La iepurii Sauteur d’Alfort, această coordonare a contracției musculare nu funcționează corect.

Practic, mersul pe membrele anterioare nu este neapărat declanșat de mutație, ci mai degrabă este o soluție la o afecțiune care îi împiedică să facă salturi. Andersson a adăugat că deplasarea pe picioarele din față nu le provoacă iepurilor nicio durere.

Chiar dacă rezolvarea acestui puzzle cu privire la deplasarea iepurilor Sauteur d’Alfort nu pare o descoperire științifică, experții spun că arată cât de departe a ajuns știința în ultimii ani și este o dovadă că genetica ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum se deplasează vertebratele.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu