Ieftin și letal: Cum a ajuns plasticul să sufoce omenirea

Plasticul este peste tot. Cel mai probabil, chiar în acest moment te afli la cel mult un metru distanță de un obiect produs în întregime din plastic sau care are componente din acest material.

Plasticul este extrem de ieftin, maleabil și folositor, însă a ajuns și unul dintre cele mai răspândite deșeuri de pe glob. Așadar, iată o serie de lucruri interesante despre plastic, materialul care a ajuns să sufoce omenirea.

1

Bachelita, primul plastic

Leo Baekeland. Foto: Wikimedia

La început, plasticul era realizat din materiale naturale, însă ulterior chimiștii au început să folosească materiale naturale modificate chimic (cauciuc, de exemplu).

Primul plastic în totalitate sintetic lume, bachelita, a fost obținut la începutul secolului XX. Materialul fost inventat la New York de chimistul belgian Leo Baekeland (care l-a brevetat în decembrie 1909), cel care a popularizat și termenul de plastic.

2

Mașina din plastic a lui Henry Ford

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

În 1921, Henry Ford a realizat o mașină din cânepă și plastic din boabe de soia, care funcționa cu etanol produs din cânepă.

3

O ciupercă mănâncă plastic

Pestalotiopsis microspora. Foto: Our Breathing Planet via flickr.com

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre plastic. În jungla amazoniană există o specie de ciupercă ce se hrănește cu acest material.

Această ciupercă, denumită Pestalotiopsis microspora, poate trăi hrănindu-se exclusiv cu poliuretan, în medii total lipsite de oxigen.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

4

Plasticul făcut din lapte

Există un tip de plastic care poate fi confecționat din lapte. Produsul rezultat este inodor, insolubil, biodegradabil, antialergic, antistatic și inflamabil.

Materialul se numește galalit și a fost produs pentru prima dată în 1893. Galalitul are, însă, o problemă: dacă este utilizat pentru confecționarea unor obiecte de dimensiuni mai mari, tinde să crape și să se scorojească.

5

28.000 de rațe în derivă

Foto: MNN

Există și curiozități despre plastic care stârnesc râsul. În 1992, un container de pe un vas comercial care transporta 28.000 de rățuște galbene din plastic s-a răsturnat în apele Oceanului Pacific.

Jucăriile au ajuns în apă și, de atunci, continuă să apară pe țărmurile Marii Britanii, Africii de Sud și Australiei. Oamenii de știință urmăresc aceste rățuște pentru a studia curenții oceanici.

6

Mii de miliarde de pungi...

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

În fiecare an, în lume sunt folosite 5.000 de miliarde de pungi de plastic, ceea ce înseamnă peste 160.000 de pungi de plastic pe secundă.

7

Plasticul este „nemuritor”

Foto: iStock

Este nevoie de aproximativ 450 de ani ca plasticul să înceapă să se descompună, iar apoi de încă 80 de ani ca să dispară complet. Asta înseamnă că nicio bucată de plastic produsă până acum – dintre cele care au sfârșit în mediul înconjurător – nu s-a descompus încă.

8

Cine sunt marii producători de plastic?

60% din plasticul care poluează oceanele provine din cinci țări: China, Indonezia, Filipine, Thailanda și Vietnam.

9

Ftalatul, extrem de toxic

Aceasta este una dintre cele mai alarmante curiozități despre plastic. Ftalatul, o toxină întâlnită în recipientele de plastic pentru mâncare, este un perturbator endocrin care poate avea consecințe grave asupra dezvoltării fătului.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la aceste toxine poate cauza scăderea fertilității la bărbați.

10

Insula de plastic

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

În Oceanul Pacific, între coasta statului american California și insulele Hawaii, există ceea ce se numește „insula de gunoi”. Este vorba despre o acumulare de deșeuri de plastic cu o suprafață de aproximativ 1.6 milioane de kilometri pătrați (de trei ori suprafața Franței).

Amplasarea ei exactă variază pe parcursul unui an, în funcție de anotimp. Din cauza curenților oceanici, orice deșeu de plastic care ajunge să facă parte din acest conglomerat rămâne acolo.


Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la 1 kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață. Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii. Cartea este disponibilă aici.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu