Omul care și-a închis capul într-o cușcă de cupru ca să renunțe de fumat

Cei care au de mult timp obiceiuri nesănătoase și au încercat măcar o dată să scape de ele știu cât de greu este să reușești într-un astfel de demers.

Prinși în capcana dorințelor – „vreau o țigară, dar vreau și să renunț la fumat” –, dependenții de nicotină au de înfruntat presiuni psihice în fața cărora cedează, de multe ori.

Foto: DHA

Cât de departe pot merge oamenii ca să renunțe la un obicei? Dacă hotărârea are de-a face și cu pierderea unei persoane dragi, motivația sporește și mai mult. Așadar, cine vrea, poate.

Ibrahim Yücel ne oferă un bun exemplu. La vârsta de 42 de ani, Yücel, din Kütahya, Turcia, a venit cu o idee inovatoare ca să renunțe la fumat.

Sprijinit de soție, de cei trei copii și de o voință de… cupru, a pus la punct o strategie neobișnuită ca să scape de dependența de nicotină.

Foto: DHA

După ce și-a pierdut tatăl în urma cancerului pulmonar, Yücel, a luat decizia să renunțe la țigări o dată pentru totdeauna. A făcut o promisiune familiei sale, jurând cu mâna pe Coran.

Yücel a început să fumeze când avea 16 ani. Apoi, vreme de 26 de ani, a fumat două pachete de țigări pe zi. După moartea tatălui său, a fost presat de mamă, de frați și de propria familie să se lase de fumat.

A avut mai multe tentative, însă dependența s-a dovedit prea puternică. După mai multe încercări eșuate, într-o zi a venit cu o idee inovatoare.

Ibrahim Yücel a jurat cu mâna pe Coran că se va lepăda de tutun. Foto: YouTube / Habertürk

S-a inspirat dintr-o altă campanie pentru sănătate: căștile de siguranță pentru motocicliști. În hotărârea lui de a scăpa de dependența de nicotină, a conceput o cușcă de cupru cu două încuietori.

Cușca a fost realizată din 40 de metri de sârmă de cupru, ca o colivie. Cușca era suficient de mare încât să o poarte confortabil și îi permitea să respire liber.

Foto: DHA

Colivia avea barele suficient de depărtate încât să-i permită să mănânce biscuiți pe tot parcursul zilei de muncă și să bea cu ajutorul unui pai mai subțire decât o țigară.

În fiecare zi înainte de a pleca la serviciu, Yücel își încuia capul în colivie și pe preda soției și fiicei sale cheile celor două încuietori. Astfel, se asigura că nu putea deschide cușca pentru a-și satisface pofta de nicotină.

Yücel s-a arătat foarte mulțumit de modul în care s-au derulat lucrurile. În pofida privirilor curioase ale vecinilor și hoardelor de copii care-l urmăreau pe stradă, era hotărât să scape de dependență.

Chiar și familia sa a fost uimită inițial de această nouă înfățișare, dar a devenit în cele din urmă susținătoare a încercării sale curajoase și neobișnuite.

Trebuie menționat că acest caz a fost prezentat de Hurriet Daily News în 2013. Întrucât nu există alte actualizări, nu se poate ști dacă „închisoarea” de cupru pe care și-a creat-o l-a ajutat pe Ibrahim Yücel să obțină un loc pe lista nefumătorilor sau doar în pagina de istorie a celor mai ciudate inițiative.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>