Până acum câțiva ani, Iazul lui Monet, un lac de mici dimensiuni din apropierea orașului Seki, din prefectura japoneză Gifu, nici măcar nu avea nume.
Însă, mulțumită rețelelor sociale și aspectului ei fermecător, balta a devenit faimoasă în întreaga lume și una dintre cele mai populare destinații turistice din Japonia.

Înainte de a deveni cunoscută drept Iazul lui Monet, această bijuterie ascunsă era numită de japonezi Namonaki sau „Iazul fără nume”. Și mai interesant este faptul că nu a avut niciodată menirea de a deveni o destinație turistică.
La origini, iazul servea drept rezervor pentru irigații, însă în anii ’90 a fost dezafectat. Proprietarul parcului floral Itadori, situat în apropiere, și-a asumat sarcina de a curăța balta de buruieni.
Cu ajutorul consiliului local, omul a umplut bazinul cu apă curată și a plantat nuferi. Apoi, localnicii i-au donat îngrijitorului bălții mai mulți pești Koi, de care nu mai puteau avea grijă.

Însă a durat peste un deceniu și jumătate până când iazul și-a atins potențialul maxim ca destinație turistică.
Impresionați de aspectul fabulos al întinderii de apă, care are dimensiunile unui teren de tenis, oamenii au început să o viziteze. Până la faima internațională n-a mai fost decât un pas.
În 2015, mai multe fotografii cu iazul Namonaki au devenit virale pe rețelele de socializare. Imaginile înfățișau apele limpezi ca cristalul și pești Koi colorați înotând liniștiți printre nuferi multicolori. Peisajul arăta ca un tablou, iar oamenii au fost fermecați.
Cum a fost botezată balta Iazul lui Monet
Unii au comparat aspectul întinderii de apă cu tablourile celebrului pictor impresionist Claude Monet. În scurt timp, balta a devenit „Iazul lui Monet” și doar localnicii îi mai spun Namonaki.
După ce făcut senzație în mediul online, lacul a început să fie vizitat de tot mai mulți oameni. Până în luna noiembrie a anului 2015, peste 3.000 de vizitatori au venit să-l admire.
În mai 2016, numărul de turiști a ajuns la 3.000 pe zi. Chiar și astăzi, fotografiile cu lacul împânzesc rețelele de socializare, iar numărul vizitatorilor este în continuă creștere.
Foarte interesant este că Iazul lui Monet are un aspect diferit de la un anotimp la altul. De exemplu, nuferii înfloresc între sfârșitul lunii mai și sfârșitul lunii octombrie, iar între mijlocul lui aprilie și sfârșitul lui noiembrie turiștii pot admira nuferii verzi.
În luna noiembrie și la începutul lunii decembrie, apa curată a bălții reflectă perfect frunzele roșiatice ale arțarilor din jur. Așa că, indiferent când ai vizita acest loc, vei avea întotdeauna ceva de admirat.
Turiștii nu au voie să hrănească peștii din baltă, fiindcă astfel apa limpede ar deveni murdară. Cei pasionați de fotografie sunt sfătuiți să vină dimineața, pentru a profita de cea mai bună lumină și de lipsa aglomerației.
Japonia este o țară aparte, care merită descoperită pe îndelete. Prima dată, fă cunoștință cu Fugu, peștele toxic și mortal, ajuns mare delicatesă din Japonia. Apoi, pătrunde în istoria plină de culoare a Țării Soarelui-Răsare: Secretele și viața fascinantă a gheișelor din Japonia.
Citește în continuare