Iată care sunt cele patru tipuri de beție, potrivit psihologilor

Poate că ți s-a întâmplat să ieși cu prietenii într-un bar și, după ce ați băut aceeași cantitate de alcool, fiecare să aibă un comportament diferit: unul chicotește incontrolabil, un altul spune o poveste amuzantă unui grup de străini, al treilea se ia la bătaie cu paznicul, iar ultimul vorbește cu barmanul de parcă n-ar fi băut nimic.

Poate că te-ai întrebat care este explicația acestor comportamente diferite. Știința poate oferi un răspuns. Psihologii de la Universitatea din Missouri au publicat un studiu în revista de specialitate Addiction Research & Theory, încercând să ofere o fundamentare științifică înțelepciunii populare care spune că există mai multe feluri de beție.

Rebel Wilson și Dakota Johnson în filmul „How to Be Single” (2016). Foto: Cinemagia

Studiul lor, efectuat pe 374 de studenți din SUA, s-a inspirat din literatură și cultura populară pentru a trage concluzia că există patru tipuri de băutori: tipul Mary Poppins, tipul Ernest Hemingway, tipul Profesorului Trăsnit și tipul Domnului Hyde (latura urâtă a lui Jekyll), potrivit Shape.

1. Ernest Hemingway

Primul și cel mai mare grup – în care intră în jur de 40% din cazuri – era cel al tipului Ernest Hemingway. Numit după scriitorul care să lăuda că putea bea orice cantitate de whisky fără să se îmbete, acest tip nu trece prin schimbări mari de personalitate atunci când se îmbată, spune studiul.

2. Mary Poppins

Prin contrast, băutorii de tip Mary Poppins se comportă precum eroina peliculei din 1964 după ce beau: cum deja sunt extrovertiți, devin și mai simpatici și mai fericiți după ce consumă alcool.

3. Profesorul Trăsnit

Apoi urmează tipul Profesorul Trăsnit, botezat după savantul cu o a doua personalitate jucat de Eddie Murphy. Acest tip, spun savanții, este alcătuit din persoane care sunt în mod natural introvertite și care renunță la inhibiții atunci când beau, expunându-și o latură mai sclipitoare și mult mai sociabilă.

4. Domnul Hyde

Și mai există tipul Domnul Hyde: acei băutori care, potrivit studiului, devin „mai puțin responsabili, mai puțin intelectuali și mai ostili când se află sub influența alcoolului.”

Autorii studiului speră să folosească aceste categorii pentru a-și adapta intervențiile viitoare făcute pe alcoolici în funcție de tipul lor de personalitate.

Frederic March în „Dr. Jekyll & Mr. Hyde” (1931). Foto: scariesthings.com

Până atunci, poți folosi studiul pentru a face pariuri referitor la câte beri va bea prietenul tău care aparține tipului Profesorului Trăsnit până când va începe să flirteze cu bruneta de la masa de lângă bar.


 

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu