Iată care sunt cele patru tipuri de beție, potrivit psihologilor

Poate că ți s-a întâmplat să ieși cu prietenii într-un bar și, după ce ați băut aceeași cantitate de alcool, fiecare să aibă un comportament diferit: unul chicotește incontrolabil, un altul spune o poveste amuzantă unui grup de străini, al treilea se ia la bătaie cu paznicul, iar ultimul vorbește cu barmanul de parcă n-ar fi băut nimic.

Poate că te-ai întrebat care este explicația acestor comportamente diferite. Știința poate oferi un răspuns. Psihologii de la Universitatea din Missouri au publicat un studiu în revista de specialitate Addiction Research & Theory, încercând să ofere o fundamentare științifică înțelepciunii populare care spune că există mai multe feluri de beție.

Rebel Wilson și Dakota Johnson în filmul „How to Be Single” (2016). Foto: Cinemagia

Studiul lor, efectuat pe 374 de studenți din SUA, s-a inspirat din literatură și cultura populară pentru a trage concluzia că există patru tipuri de băutori: tipul Mary Poppins, tipul Ernest Hemingway, tipul Profesorului Trăsnit și tipul Domnului Hyde (latura urâtă a lui Jekyll), potrivit Shape.

1. Ernest Hemingway

Primul și cel mai mare grup – în care intră în jur de 40% din cazuri – era cel al tipului Ernest Hemingway. Numit după scriitorul care să lăuda că putea bea orice cantitate de whisky fără să se îmbete, acest tip nu trece prin schimbări mari de personalitate atunci când se îmbată, spune studiul.

2. Mary Poppins

Prin contrast, băutorii de tip Mary Poppins se comportă precum eroina peliculei din 1964 după ce beau: cum deja sunt extrovertiți, devin și mai simpatici și mai fericiți după ce consumă alcool.

3. Profesorul Trăsnit

Apoi urmează tipul Profesorul Trăsnit, botezat după savantul cu o a doua personalitate jucat de Eddie Murphy. Acest tip, spun savanții, este alcătuit din persoane care sunt în mod natural introvertite și care renunță la inhibiții atunci când beau, expunându-și o latură mai sclipitoare și mult mai sociabilă.

4. Domnul Hyde

Și mai există tipul Domnul Hyde: acei băutori care, potrivit studiului, devin „mai puțin responsabili, mai puțin intelectuali și mai ostili când se află sub influența alcoolului.”

Autorii studiului speră să folosească aceste categorii pentru a-și adapta intervențiile viitoare făcute pe alcoolici în funcție de tipul lor de personalitate.

Frederic March în „Dr. Jekyll & Mr. Hyde” (1931). Foto: scariesthings.com

Până atunci, poți folosi studiul pentru a face pariuri referitor la câte beri va bea prietenul tău care aparține tipului Profesorului Trăsnit până când va începe să flirteze cu bruneta de la masa de lângă bar.


 

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu