Hotelul plutitor australian care a sfârșit în Coreea de Nord

La sfârșitul anilor ’80, australienii au construit un hotel inedit în regiunea Marii Bariere de Corali. Clădirea a fost înălțată pe o platformă plutitoare, în zona protejată, și le oferea turiștilor acces imediat la această minune naturală unică în lume.

Deși părea că proprietarii hotelului dăduseră lovitura, o serie de evenimente nefericite și decizii de management neinspirate au dus rapid afacerea la faliment.

După un an de funcționare, hotelul plutitor le-a fost vândut vietnamezilor, pentru ca apoi să ajungă în proprietatea nord-coreenilor.

Hotelul avea 200 de camere și un teren plutitor de tenis

Hotelul plutitor
Foto: InsideHook

Hotelul de cinci stele a fost construit în reciful John Brewer, la aproximativ 70 kilometri de coasta orașului Townsville, în Queensland, Australia.

Avea 200 de camere, discoteci, baruri, o sală de sport, o saună și două restaurante specializate în fructe de mare. În apropierea hotelului plutea și un teren de tenis.

Four Seasons Barrier Reef Resort a fost ideea dezvoltatorului Doug Tarca din Townsville, care a dorit să construiască un hotel pe Marea Barieră de Corali, astfel încât turiștii să aibă acces imediat la aceasta.

Planul inițial a fost de a acosta permanent trei nave de croazieră în jurul recifului, dar acest lucru a fost considerat nepractic.

O întâlnire întâmplătoare cu reprezentanții unei companii suedeze specializate în construirea de dormitoare pentru platformele petroliere a transformat această idee într-o stațiune plutitoare.

Hotelul a fost construit de o firmă cu sediul în Singapore și, deoarece urma să fie amplasat într-o zonă sensibilă din punct de vedere ecologic, a trebuit să respecte standardele stricte aplicate Parcului Marin al Marii Bariere de Corali.

Nu s-a folosit vopsea toxică, iar gunoiul a fost manipulat cu grijă. Apele uzate și toate deșeurile lichide au fost tratate, iar apa sterilizată rezultată a fost deversată la câțiva kilometri distanță de recif. O parte din gunoi a fost incinerat, iar restul a fost transportat pe continent.

Afacerile au pornit cu stângul

Hotelul plutitor 01
Barrier Reef Floating Resort a fost primul hotel plutitor din lume. Foto: worldkings.org

Hotelul a fost finalizat în 1987, la un cost de 40 de milioane de dolari, însă o dispută contractuală cu constructorul naval din Singapore a întârziat livrarea până în luna ianuarie a anului următor.

Apoi, zona a fost lovită de un ciclon, care a întârziat inaugurarea hotelului cu încă două luni. Când a fost deschis, în cele din urmă, în martie 1988, hotelul ratase sezonul turistic din emisfera nordică. Întârzierile au costat milioane de dolari.

Pentru turiști, cea mai dificilă experiență era călătoria de 70 de kilometri cu barca, până la hotelul din mijlocul oceanului. Vremea nefavorabilă întrerupea adesea legăturile cu continentul, iar când ajungeau în sfârșit la hotel, turiștii sufereau adesea de rău de mare.

Hotelul plutitor 02
Foto: Senses Atlas

Apoi, unul dintre catamaranele folosite la transportul oaspeților și proviziilor între hotel și continent a luat foc. Deși nimeni nu a fost rănit, evenimentul a avut un impact negativ asupra imaginii publice a hotelului.

Aceste întâmplări, combinate cu marketingul ineficient și managementul slab, au dus la scăderea dramatică a numărului de rezervări. În cele din urmă, hotelul a devenit prea costisitor ca să mai fie ținut în funcțiune.

Hotelul plutitor le-a fost vândut vietnamezilor, iar apoi nord-coreenilor

La puțin peste un an de la deschidere, hotelul plutitor a fost vândut unei companii din Vietnam. În 1989, a fost remorcat la Saigon, la 5.000 de kilometri distanță, și ancorat pe râul Saigon, unde a fost deschis sub numele de Saigon Floating Hotel.

La acea vreme, turismul din Vietnam își revenea spectaculos după încheierea războiului. Cererea de spații de cazare de lux era mare, iar hotelul plutitor părea soluția perfectă.

Dar, din nou, problemele financiare i-au forțat pe proprietari să închidă afacerea.

De data aceasta, hotelul a fost vândut Coreei de Nord și transportat în regiunea turistică Mount Kumgang, situată la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, care a fost deschisă în 1998 pentru turiștii sud-coreeni.

A fost redenumit Hotel Sea Kumgang sau Hotel Haegumgang. Zece ani mai târziu, când un soldat nord-coreean a împușcat accidental o femeie din Coreea de Sud, sejururile în stațiune au fost suspendate.

Kim Jong-un
În 2019, liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a declarat nemulțumit de starea hotelului. Foto: North Korean Central News Agency

Hotelul Haegumgang este încă ancorat la locul său, dar este închis de mai bine de zece ani și, după toate probabilitățile, va dispărea în viitorul apropiat.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat ca toate facilitățile învechite și degradate să fie îndepărtate din Mount Kumgang, lăsând să se înțeleagă că hotelul plutitor vechi de 30 de ani ar putea fi reconstruit, demolat sau vândut unui alt dezvoltator.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Hotelul plutitor australian care a sfârșit în Coreea de Nord”

Lasă un comentariu