Savanții din China au creat primii hibrizi porc-maimuță

Într-o premieră, doi porci cărora li s-au inoculat celule de maimuță prin inginerie genetică au fost aduși pe lume vii, reușind să supraviețuiască timp de câteva zile. Deși animalele au murit după câteva zile, experimentul – derulat în China – este considerat o piatră de hotar în domeniul creșterii de organe în laborator.

„Este prima relatare privitoare la hibrizi porc-maimuță care au fost aduși pe lume”, a declarat pentru New Scientist Tang Hai, cercetător la Laboratorul de Stat de Celule Stem și Biologia Reproducerii, din Beijing.

Acest purcel avea unele celule de la o maimuță, dar a murit în decurs de o săptămână de la fătare. Foto:

Cercetările fac parte din efortul de a dezvolta animale – indiferent că e vorba de oi sau de porci – care să poată dezvolta organe umane care să poată fi recoltate pentru transplanturi, un proces numit organogeneză xenogeneică („crearea de organe în corpuri cu ADN străin”).

Cercetări anterioare au implicat embrioni de oaie și de porc cu celule stem umane transplantate. În ambele cazuri, embrionii au continuat să se dezvolte până când experimentul a fost încheiat în mod intenționat.

Asta deoarece, din considerente etice, acești hibrizi – organisme care încorporează material genetic de la alte specii – nu pot fi crescuți sau studiați în stadiile târzii ale dezvoltării embrionare.

Unii savanți își fac griji că unele dintre celulele stem umane ar putea ajunge în alte părți ale animalului sau chiar în creierul său, cu consecințe pe care putem doar să ni le imaginăm.

În experimentul recent din China, porcilor le-au fost inoculate celule de macac. Foto: Warren Photographic

Din acest motiv, în cadrul acestui experiment, echipa a folosit celule stem de la niște macaci care se hrănesc cu crabi (Macaca fascicularis). Acestora li s-au oferit proteine fluorescente, ca să strălucească la lumină fluorescentă și să producă celule embrionare fluorescente, care să poată fi urmărite de cercetători.

Apoi, aceste celule au fost injectate în peste 4.000 de embrioni de porc cu vârsta de cinci zile, fertilizați in vitro. În final, embrionii de porc modificați au fost implantați în scroafe.

Această muncă migăloasă a produs numai zece purcei, care au fost aduși pe lume vii și la termen. Și numai doi dintre ei erau hibrizi, având între una la 1.000 și una la 10.000 celule de maimuță funcționale.

Celulele de maimuță migraseră spre inimă, ficat, plămâni, splină și spre pielea porcilor-gazdă, însă nu au fost descoperite și în alte organe, cum ar fi testiculele și ovarele, din cauza ratei mici de hibridizare, au spus cercetătorii.

Celulele de macac au fost tratate astfel încât să strălucească la lumină fluorescentă, pentru ca savanții să studieze cum vor fi distribuite în organism. Foto: SALK Insititute

Totuși, înainte să treacă o săptămână, toți puii de porc – nu doar cei doi hibrizi, ci și ceilalți opt – au murit.

„Probabil că moartea lor  avea mai puțin de-a face cu hibridizarea și mai mult cu fertilizarea in vitro – o procedură cunoscută ca fiind foarte problematică la porci”, a declarat Hai.

Rata mică de hibridizare este descurajantă, însă cercetătorii rămân optimiști. Chiar dacă rata de supraviețuire a fost scăzută și porcii au murit, echipa a obținut multe date noi pe care le poate aplica în experimentele viitoare.

Cercetătorii vor să încerce din nou, crescând proporția celulelor hibride. Aceștia cred că datele lor ar putea să-i ajute pe ceilalți cercetători din acest domeniu.

„Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru depășirea obstacolelor în ceea ce privește ingineria organelor eterogene și ar putea să ne ajute să ne atingem scopul ultim de reconstrucție a organelor umane la un animal de talie mare”, au concluzionat cercetătorii.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu