„Himera” cu 4% ADN uman: A fost creat cel mai complex hibrid șoarece-om

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Buffalo și Roswell Park Cancer Institute, SUA, a reușit să creeze un hibrid șoarece-om, o ființă care are cea mai mare proporție de celule umane înregistrată până acum.

ADN-ul organismului hibrid, care poartă denumirea de „himeră”, este în proporție de 4% uman, potrivit Popular Mechanics.

Jian Feng
Jian Feng, unul dintre specialiștii care au participat la studiu. Foto: EurekAlert

Jian Feng, specialist în neuroștiințe și în celule stem, spune că succesul acestui experiment s-a datorat sincronizării.

Pentru a crește și a se dezvolta într-un embrion de șoarece, celulele umane trebuie „întoarse” într-o fază de dezvoltare anterioară, denumită stadiu naiv.

Feng și colegii săi au resetat celulele stem prin dezactivarea temporară a unei proteine numite mTOR. Această acțiune a întors celulele înapoi la stadiul naiv, reactivându-le capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă în corp.

Soarece
Foto: New York Post

Apoi, cercetătorii au injectat loturi de câte 10 până la 12 celule stem umane în embrioni care conțineau între 60 și 80 de celule de șoarece.

În continuare, au lăsat embrionii să se dezvolte timp de 17 zile. La o analiză ulterioară, au descoperit că procesul de hibridizare a avut succes: 4% dintre celulele unuia dintre embrioni erau de origine umană.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Celulele, prezente în ficat, inimă și sânge

Celulele umane s-au inserat în majoritatea țesuturilor în curs de dezvoltare ale șoarecilor și au fost depistate în ficat și în inimă. De asemenea, embrionii au prezentat un număr deosebit de mare de globule roșii umane.

Acesta este un progres major în domeniu, dat fiind că celulele umane tind să nu se dezvolte bine în organismele animalelor.

Este cea mai complexă himeră șoarece-om obținută până acum.

„Nivelul de integrare este remarcabil. Dacă și alți oameni de știință vor putea replica aceste descoperiri, ele vor reprezenta un avans semnificativ în domeniu”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, biolog la Institutul de Studii Biologice Salk din La Jolla, California, citat de Science News.

Astfel de himere i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care o singură celulă poate da naștere unui întreg organism.

Hibrizii animal-om s-ar putea dovedi valoroși și în studierea unor boli precum malaria, care afectează cu preponderență oamenii. În cele din urmă, himerele ar putea deveni o sursă de organe umane pentru transplant.


În continuare, îți recomandăm un alt articol interesant pe această temă: A fost creat primul hibrid om-oaie. Urmează cultivarea de organe? Apoi, află mai multe detalii despre primii hibrizi porc-maimuță, creați de oamenii de știință chinezi.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu