Hessy Levinsons Taft: Bebelușul evreu care a devenit „copilul arian perfect” al lui Hitler  

Hessy Levinsons Taft, profesoară de chimie la Universitatea St. John’s din New York, astăzi pensionară, are o poveste fascinantă. Când avea doar șase luni, fotografia ei a fost aleasă de ministrul nazist al propagandei, Joseph Goebbels, drept imagine a „copilului arian perfect”.

Fața ei bucălată, cu obrajii dolofani și ochii mari, s-a regăsit pe coperta unei reviste populare naziste, Sonne ins Haus sau Soarele în casă, iar mai apoi a apărut pe cărți și afișe în toată Germania nazistă. Dar amănuntul straniu, necunoscut lui Goebbels, era că Hessy Levinsons era evreică.

Hessy Levinsons Taft ținând un exemplar al revistei pe coperta căreia a apărut în calitate de „copil arian perfect”. Foto: Pinterest

Hessy Levinsons s-a născut în Berlin, în 1934, din părinți evrei – Jacob și Polin Levinson. Cei doi ei erau originari din Letonia, unde studiaseră muzica clasică înainte de a emigra la Berlin, în 1928.

Acolo, au găsit locuri de muncă la un teatru de operă. După șase ani de trai în Germania, au adus-o pe lume pe Hessy. Când bebelușul avea șase luni, părinții au decis să-i facă o fotografie și au mers la studioul lui Hans Ballin, un cunoscut fotograf berlinez.

Părinților le-a plăcut atât de mult fotografia, încât au înrămat-o și au pus-o pe pianul pe care tatăl lui Hessy i l-a făcut cadou soției lui după ce s-a născut fiica.

Însă, la câteva luni de la ședința foto, Levinson a fost șocat să vadă fotografia fiicei sale pe coperta foarte popularei reviste naziste Sonne ins Haus.

Adolf Hitler și Hermann Göring participă la prezentarea unui nou model de tanc, la vest de Salzburg, Austria, la 20 aprilie 1944. Foto: Walter Frentz

Sonne ins Haus era una dintre puținele reviste care circulau liber în acel moment. Editată de un prieten al liderului nazist Hermann Göring, revista ridica în slăvi virtuțile Germaniei naziste, superioritatea rasei ariene, iar paginile sale erau pline cu imagini cu bărbați care purtau svastici.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Soții Levinson erau îngroziți. S-au repezit la studioul lui Hans Ballin pentru a-l confrunta pe fotograf.

S-a dovedit că naziștii organizaseră un concurs pentru a găsi cel mai frumos bebeluș arian și le-au cerut fotografilor să prezinte zece dintre cele mai reușite fotografii realizate.

Hans Ballin a strecurat fotografia lui Hessy împreună cu alte nouă într-un plic pe care l-a trimis la biroul Ministerului Propagandei Publice, știind bine că Hessy era evreică.

Dr. Joseph Goebbels, ministrul Propagandei din Germania, 30 octombrie 1938. Foto: AP

„Am vrut să-mi permit plăcerea acestei glume. Și aveam dreptate. Dintre toți bebelușii, au ales acest copil ca fiind arianul perfect ”, a explicat Hans Ballin mamei uluite.

Însă gluma fotografului Ballin a pus familia Levinson într-un mare pericol. Cu imaginea fetei reprodusă pe străzi, în vitrinele magazinelor și la standurile de ziare și reviste, Hessy a devenit instantaneu o vedetă și a trebuit să fie ascunsă.

„Nu mai puteam să ma joc în parc. Și nu puteam merge la grădina zoologică, locul meu preferat. Acum pot râde despre asta, dar dacă naziștii ar fi știut cine eram eu cu adevărat, astăzi nu aș mai fi în viață”, își amintește Hessy Levinsons Taft.

După a fost arestat în 1938, tatăl lui Hessy, Jacob Levinson, a decis că Germania nu mai prezenta siguranță pentru familia sa și, în același an, s-au mutat toți trei în Letonia, de unde au plecat mai apoi la Paris.

Remarcabila poveste a lui Hessy Levinsons Taft a devenit cunoscută publicului larg în 2014. Foto: AP

Câțiva ani mai târziu, când naziștii au început să aresteze evrei la Paris, au fugit din Europa cu totul, ajungând în Cuba, de unde au plecat în Statele Unite.

Acolo, Hessy Levinsons Taft a studiat chimia și și-a întemeiat o familie, dobândind numele Taft prin căsătorie. Povestea sa a ieșit la iveală abia în 2014, când Hessy, octogenară, a vizitat Yad Vashem, muzeul dedicat victimelor Holocaustului.

Cu această ocazie a donat fundației o copie a Sonne ins Haus cu poza ei pe coperă. Naziștii nu au aflat niciodată adevărul.

Ca să știi mai mult

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu