O tulpină rară de hepatită pare să fi făcut saltul de la șobolani la oameni

O femeie de 70 de ani din Hong Kong tocmai a devenit al doilea caz înregistrat vreodată de hepatită specifică șobolanilor transmisă la om. Această mutație rară i-a îngrijorat pe cercetătorii chinezi. Un caz ar putea fi o anomalie. Însă două cazuri ar putea însemna că boala este transmisibilă între specii.

Femeia, care avea un sistem imunitar foarte slăbit, a fost internată în spital în mai 2017, plângându-se de mai multe simptome care corespund versiunii umane a hepatitei E. Femeia prezenta dureri abdominale, pierderea apetitului, slăbise foarte mult și avea dureri de cap, au declarat pe 21 noiembrie 2018, pentru The Guardian, oficialii Departamentului de Sănătate din Hong Kong.

Boala rozătoarelor a ajuns la om

O tulpină rară de hepatită pare să fi făcut saltul de la șobolani la oameni featured_compressed

Femeia a fost tratată și trimisă acasă și s-a recuperat de atunci. Primul caz cunoscut de hepatită de șobolan transmisă la om a fost cel al unui bărbat de 56 de ani (din districtul Choi Wan Estate din regiunea Kowloon).

„Deoarece tulpina de hepatită de șobolan este foarte diferită de hepatita umană, lumea nu crede că s-ar putea transmite și la om”, a afirmat Siddharth Sridhar, unul dintre principalii cercetători de la Universitatea din Hong Kong.

După ce au depistat cazul bărbatului, specialiștii au testat eșantioanele de sânge de la 70 de pacienți din spital care fuseseră diagnosticați cu hepatită E. Rezultatele femeii de 70 de ani – de asemenea din Kowloon – au ieșit pozitive.

Însă, chiar dacă cele două tulpini au fost descrise drept „anormal de similare”, între cei doi pacienți nu există nici o legătură directă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De unde s-au îmbolnăvit?

Versiunea umană a hepatitei E se răspândește atunci când fecale umane care conțin virusul contaminează apa, obiectele sau mâinile care vin în contact cu gura. De asemenea, poate fi contractat de la consumul de carne din surse nesigure.

Dar de departe cel mai frecvent vector este apa potabilă contaminată cu materii fecale. Modul exact în care este transmis virusul șobolanilor este neclar, dar în ultimii ani numărul rozătoarelor a crescut dramatic în Hong Kong.

Când au descoperit primul caz, cercetătorii au speculat că omul mâncase alimente contaminate cu excremente de șobolani, sau că fusese mușcat de un șobolan.

Nici sursa infecției femeii nu a putut fi determinată. Ea a afirmat că nu a observat șobolani în casa ei.  Mai mult, nu și-a amintit să fi avut vreun contact cu șobolanii. Dar asta nu înseamnă că șobolanii nu erau acolo.

„Este posibil ca excrementele rozătoarelor să fi ajuns cumva în alimente pe care pacientul le-a mâncat, fără să știe că sunt contaminate”, a declarat Shridar.

În septembrie 2018, experții de la Universitatea din Hong Kong au declarat că aceste îmbolnăviri sunt un semnal de alarmă în ce privește igiena publică. De asemenea, Centrul pentru Protecția Sănătății din Hong Kong a cerut Departamentului pentru igiena alimentară și de mediu să pună în aplicare măsuri de control al rozătoarelor.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu