Hennig Brand, alchimistul care a fiert 5.200 de litri de urină ca să o transforme în aur

Istoria științei este plină de accidente fericite. Cei mai mulți oameni au auzit că penicilina a fost descoperită în 1928, când câțiva spori de mucegai au aterizat pe niște vase de cultură neglijate într-un laborator din Londra.

De-a lungul istoriei, mințile curioase au transformat greșelile, coincidențele și surprizele în idei științifice importante.

„Alchimistul descoperind fosforul” (1771), de Joseph Wright, îl înfățișează pe Hennig Brand în momentul descoperirii noului element. Foto: Wikimedia

Să luăm drept exemplu fosforul, un element esențial vieții. Formele acestuia se găsesc în ADN, ARN și în toate membranele celulare vii. Acesta se găsește în două forme: fosfor alb și fosfor roșu.

Fosforul alb este cel mai toxic dintre alotropi (substanțe care pot exista în două sau mai multe forme). Este folosit în multe arme distructive, cum ar fi napalmul. Odată ingerat, fosforul alb provoacă leziuni hepatice severe.

Cunoscut ca „elementul Diavolului”, fosforul a fost al 13-lea element descoperit și, de asemenea, primul identificat după o largă pauză înregistrată din Antichitate.

Fosfor alb strălucind în întuneric. Foto: Wikimedia

Însă cel mai interesant aspect cu privire la fosfor este modul în care a fost descoperit. Meritul îi revine alchimistului german Hennig Brand și experimentelor sale cu urină din preajma anului 1669.

La mijlocul secolului XVII, cunoștințele generale despre chimie erau mult mai rudimentare decât astăzi și poate părea ciudat că Brand a reușit să descopere astfel misteriosul element.

Henning Brand s-a născut în 1630, în Hamburg. În tinerețe a fost soldat, poate chiar ofițer secund, luptând în Războiul de 30 de Ani (1618-1648). Acesta a fost un conflict devastator în care au murit milioane de oameni.

Mandala ilustrând concepte, simboluri și procese alchimice comune. Foto: Spiegel der Kunst und Natur

A rezultat din dorința lui Ferdinand al II-lea, liderul Sfântului Imperiu Roman, de a impune catolicismul statelor nordice protestante din Germania.

Se știe că, după război, Brand și-a câștigat o vreme traiul ca medic, adăugându-și titlul de „doctor” la semnătură, cu toate că nu avea calificări recunoscute în medicină.

A învățat arta suflării sticlei, una dintre abilitățile esențiale ale unui alchimist. La acea vreme, sticla era fabricată în laborator, de obicei de către alchimist sau de către asistentul său.

Brand s-a căsătorit cu o femeie bogată și astfel a renunțat la fabricarea sticlei, reușind să se dedice alchimiei. Principala sa ambiție era să descopere „piatra filozofală” (un concept legendar despre o substanță care ar putea ajuta la transformarea metalelor obișnuite în aur).

În timp ce încerca să descopere această substanță ipotetică, a cheltuit mulți bani, dar nu a făcut niciun profit. După ce soția lui a murit, Brand s-a recăsătorit.

A doua sa soție era, de asemenea, bogată, și din banii de zestre și-a construit un laborator care i-a permis să își ducă mai departe cercetările.

În 1669, plecând de la observația că urina și aurul aveau aceeași culoare, alchimistul a presupus că există posibilitatea ca dejecțiile umane să conțină aur. A început să colecteze urină, folosind de-a lungul experimentelor un volum impresionant: aproximativ 5.200 de litri.

Hennig Brand a încercat mai întâi să fiarbă urină într-o cuvă până când a devenit o substanță groasă, asemănătoare siropului. Această substanță strălucea roșu.

Carte de tarot medievală cu simboluri alchimice. Foto: Wikimedia

După aceea, substanța s-a întărit, s-a răcit și s-a înnegrit. A continuat procesul de distilare până când substanța rămasă a izbucnit în flăcări.

O vreme, Brand a fost convins că a descoperit „piatra filozofală”. Nu știa că, de fapt, descoperise fosforul, unul dintre cele mai importante elemente chimice.

Brand a numit noua descoperire fosfor inspirându-se din greacă, termenul însemnând „purtător de lumină”. Nu a povestit nimănui despre descoperirea sa timp de șase ani, fiind convins că oamenii vor încerca să îi fure prețiosul material.

Hennig Brand a murit în 1710.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Hennig Brand, alchimistul care a fiert 5.200 de litri de urină ca să o transforme în aur”

  1. Chiar ma intrebam cine si cand a inventat Dietil Eter-ul sau Eterul Dietilic. Ma intrebam daca nu cumva alchimistii nu stiau de el fiindca are o sinteza foarte simpla dar totusi destul de periculoasa. Am aflat raspunsul. Eterul a fost inventat de catre Jabir ibn Hayyan prin secolul al 8-lea. Interesant cum de nu a fost folosit ca anestezic general inca de atunci. Omul de stiinta era un alchimist si sunt absolut convins ca a incercat cat a putut sa-i faca pe oameni sa realizeze importanta descoperirii sale dar ca orice om cu intelepciune a renuntat fiindca realizezi dupa un timp ca nu are rost sa predici. Asa cum zice Kibalion-ul, ”Unde calca Maestrul urechile Intelepciunii vor auzi” si de aemenea, ”Buzele Intelepciunii sunt deschise pentru urechile Intelegerii”. Lumea a avut o mare problema inainte vreme: s-a crezut pe sine deasupra celor din trecut. In prezent este cam la fel. O buna parte a lumii ii tot trage ca am evoluat din primate si evoluam in continuare si viitorul nostru este la stele si asa si tot asa si iaca asa. Vorbe goale. Vorbe goale intr-un timp cand lumea a innebunit si a regresat mai mult decat oricand. Este un canal de YouTube numit DUST. Acolo zice la finalul unui film de scurt metraj: ”Join DUST. Your future is DUST(dust).” Cam au dreptate, nu credeti? Cata evolutie si unde este, eu esuez in a o vedea. Lucrurile merg din rau in mai rau. Este deci Involutie. Daca era evolutie lucrurile ar fi mers din ce in ce mai bine. Si cum sa crezi in asa baliverne din moment ce lumea este separata in triburi si se urasc intre ele…. Pacat ca au atata tehnologie. Pacat de planeta asta.

Lasă un comentariu