Hedy Lamarr, prima femeie care a apărut în pielea goală într-un film

Actrița austriacă Hedy Lamarr a apărut nud timp de 20 de minute în filmul „Ecstasy”, din 1933, fiind pentru prima dată când o femeie simula un orgasm într-o producție cinematografică. Îndrăzneala ei a generat un scandal uriaș.

Hedy Lamarr în 1944. Foto: Wikimedia

Filmat în Cehoslovacia și regizat de Gustav Machaty, filmul spune povestea adulterului unei tinere frumoase căsătorite cu un bătrân impotent.

Lamarr (1914-2000), al cărei nume real era Hedwig Eva Maria Kiesler, apare în „costumul Evei” în timp ce înoată într-o piscină vreme de zece minute și aproape tot atâtea minute alergând într-o pădure. A fost primul și cel mai scandalos nud feminin din istoria filmului.

În pofida criticilor venite din partea clericilor și a unor spectatori, filmul s-a bucurat de un mare succes în țările în care a rulat necenzurat, propulsând-o în lumea mare a cinematografiei pe Hedy Lamarr, care a început o carieră la Hollywood.

Interesant este și că, pe lângă faptul că era actriță, Hedy Lamarr a participat la inventarea unei tehnologii care avea să ducă la dezvoltarea sistemelor WiFi și Bluetooth.

Lamarr, care provenea dintr-o familie de evrei – tatăl ei era bancher, iar mama sa era pianistă – s-a remarcat de la o vârstă fragedă prin inteligența deosebită, iar la școală era considerată o elevă superdotată.

A început să studieze ingineria la vârsta de 16 ani, dar trei ani mai târziu, în 1933, a abandonat acest traseu, fiind atrasă de actorie. Prin urmare, a ajuns să lucreze la teatrul din Berlin.

Friedrich Mandl, negustor de arme și simpatizant al fascismului. Foto: Wikimedia

Viața ei a fost un șir nesfârșit de aventuri. După ce a jucat în filmul controversat, părinții au căsătorit-o – împotriva voinței ei – cu Friedrich Mandl, un magnat al industriei armamentului, de asemenea evreu, dar furnizor de arme pentru Hitler și Mussolini.

Mandl a cheltuit peste 300.000 de dolari în încercarea de a cumpăra toate copiile filmului în care Hedy a apărut goală și a supus-o unei supravegheri constante, practic închizând-o în casă.

În memoriile sale, Lamarr spunea că se putea îmbăia sau dezbrăca doar atunci când soțul ei era lângă ea, urmărind-o.

Scenă din filmul „Ecstasy”. Foto: Getty Images

În același timp, Hedy a profitat de regimul de „penitenciar” pentru a-și continua studiile de inginerie și s-a folosit de acest prilej ca să obțină de la clienții și furnizorii soțului ei detalii despre cele mai noi tehnologii ale armelor.

Ani mai târziu, avea să transmită aceste informații Statelor Unite. De asemenea, a conceput și a brevetat, în anii ’40, o tehnologie de comutare a frecvențelor, o realizare care i-a adus faimă în ultimii ani de viață.

În perioada de „închisoare”, a reușit să fugă de soț deghizându-se în menajera sa și reușind în cele din urmă să ajungă la Paris.

Hedy Lamarr și Clark Gable în „Comrade X” (1940). Foto: Wikimedia

A plecat apoi la Londra, unde l-a cunoscut pe Louis Mayer, impresarul studioului Metro Goldwyn Mayer (MGM). Și-a vândut bijuteriile și a fugit în Statele Unite cu ambarcațiunea pe care se afla și Mayer, convingându-l să o angajeze ca actriță.

La momentul la care a pus piciorul pe pământ american, avea deja un contract pe șapte ani și un nou nume: Hedy Lamarr. Avea să se căsătorească de încă cinci ori. Pe scurt, a avut o viață ca în filme.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu