Hans Steininger, omul care a murit după ce a călcat pe propria lui barbă

Chiar și cu milioane de moduri în care ai putea muri, un scenariu în care decesul este cauzat de părul facial pare destul de ieșit din comun. Însă, oricât de neverosimil ar suna, acest lucru chiar s-a întâmplat.

Iată povestea adevărată a lui Hans Steininger, bărbatul care s-a împiedicat de propria lui barbă și a murit.

Braunau am Inn, Austria

Monumentul ridicat în memoria lui Hans Steininger. Foto: Wikimedia

Istoria numește acest orășel – oricât de mult și-ar dori să nu o facă – locul de naștere al lui Adolf Hitler. Cu toate acestea, oficialii și localnicii din Braunau am Inn ar prefera să ni-l amintim ca fiind locul în care Hans Steininger, primarul orașului, și-a găsit moartea „neobișnuită”.

În 1567, Steininger era un lider foarte popular printre localnici. Sub guvernarea sa, locuitorii din Braunau am Inn au trăit o viață prosperă și pașnică.

Dar chiar dacă era cunoscut ca un primar minunat, părul său facial a fost cel care a lăsat o impresie de durată. Barba lui Steininger atârna pe o lungime de un metru și jumătate, formând o șuviță lungă, cu vârful bifurcat.

Cum își întreținea barba Hans Steininger

Chiar și astăzi, într-o eră cu produse pentru aproape orice tip de păr, este încă aproape imposibil să crești și să întreții o barbă de un metru și jumătate. Așadar, cum a reușit Steininger să o facă în secolul al XVI-lea?

Ei bine, se spune că primarul avea un buzunar în care își vâra cu grijă barba de fiecare dată când voia să iasă în oraș. După atâția ani de dedicare și voință de a-și menține părul facial, să aibă o barbă pe care să o târască pe jos era ultimul lucru pe care Steininger și-l dorea.

Soartă sau coincidență?

Barba lui Hans Steininger este păstrată într-un muzeu local. Foto: Wikimedia

Cu toate că Steininger își ținea de obicei barba bine ascunsă într-un buzunar, incendiul care a izbucnit în Braunau am Inn în seara zilei de 28 septembrie 1567 l-a prins pe nepregătite.

În timp ce încerca să vorbească mulțimii panicate, să potolească agitația, aflându-se în capul treptelor, a călcat pe barbă, s-a împiedicat și a căzut. S-a prăbușit pe scări și și-a rupt gâtul în acest proces.

O statuie pentru primarul cu barbă

În urma morții sale, localnicii au ridicat lângă Biserica Sfântul Ștefan din Braunau am Inn monumentul lui Steininger, sub forma unui basorelief mare de piatră. Moștenirea primarului nu a fost niciodată uitată.

Turiștii de pretutindeni vizitează monumentul pentru a afla cine a fost Steininger. De-a lungul anilor, un actor din partea locului, imitator al lui Steininger, împodobit cu o barbă falsă enormă, a făcut tururi prin oraș ca să-i distreze și să-i informeze pe oameni despre personajul de mult apus.

Un actor care poartă o barbă falsă le povestește turiștilor neobișnuitul episod din istoria orașului. Foto: Wikimedia

Cum rămâne cu barba sa legendară?

Înainte de a fi înmormântat, barba ucigașă a lui Hans Steininger a fost tăiată și păstrată în Muzeul Districtului Herzogsburg din Branau, pentru istoria orașului. În scopul conservării, barba a fost tratată chimic. Ca urmare, nu se degradează niciodată.

La peste 450 de ani de la acest eveniment tragicomic, moștenirea lui Hans Steininger dăinuie mai departe cu lungimea de un metru și jumătate, așteptând să-l împiedice pe următorul om care să uite să o bage într-un buzunar special.

Dacă există o lecție care să fie învățată din povestea lui Hans, probabil că aceea este „dacă ești un împiedicat, să nu îți lași niciodată o barbă atât de lungă”.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu