Deși are 11 ani, acest hamburger McDonald’s arată ca în prima zi

În 2009, când McDonald’s și-a închis toate restaurantele din Islanda, un localnic a decis să-și cumpere un ultim hamburger cu cartofi prăjiți.

„Auzisem că produsele McDonald’s nu se descompun niciodată, așa că am vrut doar să văd dacă este adevărat sau nu”, a declarat Hjortur Smarason pentru AFP.

Hjortur Smarason a cumpărat un ultim meniu de la McDonald’s în 2009; pentru a vedea cât durează descompunerea alimentelor. Foto: AFP

La 11 ani de când au fost cumpărați, hamburgerul și cartofii aparent indestructibili nu par mai vechi de o zi. Cei curioși pot urmări un flux online (care funcționează cu intermitențe) cu hamburgerul și cartofii prăjiți păstrați într-o vitrină de sticlă din Snotra House, un hotel din sudul Islandei.

„Bătrânul este încă acolo, se simte bine. Încă arată destul de bine. E amuzant, desigur, dar te face să te gândești la ceea ce mănânci. Nu există mucegai, ci doar ambalajul de hârtie arată vechi”, a declarat Siggi Sigurdur, proprietarul hotelului, pentru BBC News.

Oameni din întreaga lume vor să vadă hamburgerul, iar site-ul înregistrează până la 400.000 de accesări zilnice.

Zilnic, oameni din toată lumea vizitează (online) hamburgerul cu cartofi prăjiți. Foto: AFP

În scurta lor existență, hamburgerul și cartofii prăjiți s-au deplasat foarte mult. În prima etapă a investigației făcute de Smarason cu privire la cât de repede putrezește mâncarea, produsele au fost păstrate într-o pungă de plastic, în garajul său.

După trei ani, constatând puține schimbări în compoziție, le-a donat Muzeului Național al Islandei. Cum instituția nu avea echipamente pentru conservarea alimentelor, un angajat a decis returnarea lor, astfel că hamburgerul-vedetă a ajuns înapoi la proprietarul său.

„Cred că s-a înșelat, pentru că acest hamburger rezistă”, a comentat Smarason.

„Mâncarea nemuritoare” este expusă în hotelul Snotra House. Foto: Hotel Snotra

După o scurtă ședere într-un alt hotel din Reykjavík, hamburgerul a ajuns în locul unde se află și astăzi. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au stârnit discuții aprinse despre alimentele care rezistă dubios de bine de-a lungul timpului.

„Și un profesor de la liceul nostru a făcut asta, dar a lăsat hamburgerul pe un raft. A subliniat că nici după câțiva ani nu a crescut mucegai pe el. Se pare că nu conține suficiente nutrimente pentru microbi”, a comentat un utilizator al Twitter.

Hjortur Smarason nu este în niciun caz prima persoană care a încercat experimente de acest fel cu mâncarea de la McDonald’s. Un alt caz faimos este cel al lui Karen Hanrahan.

În 1996, aceasta a cumpărat un hamburger, iar 14 ani mai târziu a demonstrat că produsul arăta aproape la fel ca în ​​prima zi.

În 2010, Sally Davies, fotograf din New York, a cumpărat un Happy Meal, apoi a fotografiat mâncarea în fiecare zi, timp de șase luni. Davies a arătat că mâncarea nu a putrezit, nu a căpătat un miros rău și nu a fost năpădită de viermi.

Un videoclip de pe YouTube (vezi mai sus) care compară descompunerea parcursul a două luni a hamburgerilor și a cartofilor prăjiți cumpărați din diverse restaurante are aproape opt milioane de vizualizări.

Referitor la toate aceste aspecte, McDonald’s a comentat în 2013 că „în mediul potrivit, hamburgerii noștri, la fel ca majoritatea celorlalte alimente, s-ar putea descompune”, dar că, fără umezeala din mediu, „este puțin probabil să crească mucegai sau bacterii sau să se descompună”.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu