În 2009, când McDonald’s și-a închis toate restaurantele din Islanda, un localnic a decis să-și cumpere un ultim hamburger cu cartofi prăjiți.
„Auzisem că produsele McDonald’s nu se descompun niciodată, așa că am vrut doar să văd dacă este adevărat sau nu”, a declarat Hjortur Smarason pentru AFP.

La 11 ani de când au fost cumpărați, hamburgerul și cartofii aparent indestructibili nu par mai vechi de o zi. Cei curioși pot urmări un flux online (care funcționează cu intermitențe) cu hamburgerul și cartofii prăjiți păstrați într-o vitrină de sticlă din Snotra House, un hotel din sudul Islandei.
„Bătrânul este încă acolo, se simte bine. Încă arată destul de bine. E amuzant, desigur, dar te face să te gândești la ceea ce mănânci. Nu există mucegai, ci doar ambalajul de hârtie arată vechi”, a declarat Siggi Sigurdur, proprietarul hotelului, pentru BBC News.
Oameni din întreaga lume vor să vadă hamburgerul, iar site-ul înregistrează până la 400.000 de accesări zilnice.

În scurta lor existență, hamburgerul și cartofii prăjiți s-au deplasat foarte mult. În prima etapă a investigației făcute de Smarason cu privire la cât de repede putrezește mâncarea, produsele au fost păstrate într-o pungă de plastic, în garajul său.
După trei ani, constatând puține schimbări în compoziție, le-a donat Muzeului Național al Islandei. Cum instituția nu avea echipamente pentru conservarea alimentelor, un angajat a decis returnarea lor, astfel că hamburgerul-vedetă a ajuns înapoi la proprietarul său.
„Cred că s-a înșelat, pentru că acest hamburger rezistă”, a comentat Smarason.

După o scurtă ședere într-un alt hotel din Reykjavík, hamburgerul a ajuns în locul unde se află și astăzi. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au stârnit discuții aprinse despre alimentele care rezistă dubios de bine de-a lungul timpului.
„Și un profesor de la liceul nostru a făcut asta, dar a lăsat hamburgerul pe un raft. A subliniat că nici după câțiva ani nu a crescut mucegai pe el. Se pare că nu conține suficiente nutrimente pentru microbi”, a comentat un utilizator al Twitter.
Hjortur Smarason nu este în niciun caz prima persoană care a încercat experimente de acest fel cu mâncarea de la McDonald’s. Un alt caz faimos este cel al lui Karen Hanrahan.
În 1996, aceasta a cumpărat un hamburger, iar 14 ani mai târziu a demonstrat că produsul arăta aproape la fel ca în prima zi.
În 2010, Sally Davies, fotograf din New York, a cumpărat un Happy Meal, apoi a fotografiat mâncarea în fiecare zi, timp de șase luni. Davies a arătat că mâncarea nu a putrezit, nu a căpătat un miros rău și nu a fost năpădită de viermi.
Un videoclip de pe YouTube (vezi mai sus) care compară descompunerea parcursul a două luni a hamburgerilor și a cartofilor prăjiți cumpărați din diverse restaurante are aproape opt milioane de vizualizări.
Referitor la toate aceste aspecte, McDonald’s a comentat în 2013 că „în mediul potrivit, hamburgerii noștri, la fel ca majoritatea celorlalte alimente, s-ar putea descompune”, dar că, fără umezeala din mediu, „este puțin probabil să crească mucegai sau bacterii sau să se descompună”.