Halibutul, peștele care are și ochii, și nările pe partea dreaptă a capului

Halibutul de Pacific este un pește foarte mare care trăiește în nordul Oceanului Pacific și este al doilea pește plat ca mărime din lume, după halibutul de Atlantic (Hippoglossus hippoglossus), înrudit îndeaproape cu acesta.

Atingând lungimea de 2.4 metri și greutatea de 230 de kilograme, halibutul de Pacific este un prădător situat aproape de vârful lanțului trofic din Pacificul de Nord.

halibut de pacific
Un pescar curăță un halibut de Pacific. Foto: Pinterest

La fel ca toți peștii plați, halibutul de Pacific are ambii ochi pe aceeași parte a capului și trăiește pe fundul mării, culcat pe partea oarbă, cu ochii orientați spre suprafața apei. Este doar una din categoria speciilor de pești cu ambii ochi pe partea dreaptă a capului.

În mod uimitor, atunci când iese din ou, halibutul de Pacific seamănă cu peștii normali, cu câte un ochi de fiecare parte a capului. Pe măsură ce se maturizează, însă, oasele din partea stângă a craniului cresc semnificativ mai repede decât cele din partea dreaptă, astfel încât ochiul stâng și nara din stânga migrează încet spre partea dreaptă.

Cu toate acestea, maxilarele nu se modifică semnificativ, astfel că adulții mușcă lateral, de la dreapta la stânga.

halibut de pacific
Halibut de Pacific. Foto: Oceana

Halibutul de Pacific este un prădător mare și activ și mănâncă o varietate de pești de mărime medie și nevertebrate. Deoarece atinge dimensiuni atât de mari la maturitate, puține specii îl atacă.

Halibutul de Pacific își depune icrele în grupuri în ape adânci, la marginea platoului continental. Peștii se înmulțesc printr-o metodă cunoscută sub numele de reproducere prin difuzare, în care mai multe femele și masculi își eliberează ouăle și sperma în același loc și în același timp.

Această metodă crește probabilitatea ca ouăle să fie fertilizate și scade probabilitatea să fie mâncate de prădători. Halibutul de Pacific este un pește la mare căutare pe piață și susține un pescuit comercial important în toată zona sa de răspândire.

Deși este pescuit de mai bine de 100 de ani, se consideră în general că această specie este bine gestionată, nefiind câtuși de puțin amenințată cu dispariția.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu