Un parazit, singurul organism de pe Terra care poate supraviețui fără oxigen

Toate animalele, indiferent de specie, au nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Cel puțin așa se credea până recent, când oamenii de știință au examinat cu atenție o creatură microscopică denumită Henneguya salminicola.

Această ființă cu aspect bizar este o rudă îndepărtată a meduzelor și aparține unei familii de animale parazite din clasa Myxozoa, care infectează peștii.

H salminicola
O replică digitală a H. salminicola. Foto: drishtiias.com

Acest parazit bizar este cu adevărat remarcabil: spre deosebire de toate celelalte animale de pe Pământ, H. salminicola nu are nevoie de oxigen pentru a trăi.

Se atașează de țesutul muscular al peștilor

H. salminicola este un parazit destul de comun, care infectează țesutul muscular al somonului, reproducându-se cu o viteză foarte de mare și formând niște chisturi albe.

În general, aceste chisturi sunt inofensive atât pentru pești, cât și pentru oamenii care le consumă carnea.

Somon
Parazitul formează niște chisturi în țesutul muscular al somonilor. Foto: Reference

Întrucât trebuie să se reproducă rapid, H. salminicola este un organism destul de simplu. Nu are sistem nervos, mușchi sau tub digestiv.

Singurul moment în care animalul dă dovadă de complexitate este atunci când se află în stadiul de spor și caută să se atașeze de organismul-gazdă.

În această etapă de dezvoltare, creatura seamănă cu celulele seminale ale oamenilor, cu doi „ochi de extraterestru” care sunt, de fapt, celulele care ajută H. salminicola să se atașeze de gazdă.

Recent, ADN-ul H. salminicola a fost studiat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, care au încercat să înțeleagă cum poate supraviețui parazitul într-un mediu fără oxigen.

A renunțat la abilitatea de a respira

Savanții au descoperit că acest parazit a renunțat la o abilitate considerată, până acum, esențială tuturor animalelor: respirația celulară.

Procesul de respirație celulară se petrece atunci când oxigenul este utilizat de celulă pentru a genera energia necesară supraviețuirii. Respirația celulară are loc în mitocondrii, un organit celular care are propriul ADN.

H salminicola 02
Parazitul H. salminicola, văzut la microscop. Foto: timesofisrael.com

Oamenii de știință au descoperit că H. salminicola nu folosește acest sistem și nu are nici măcar ADN mitocondrial. Prin urmare, este prima specie animală care nu necesită oxigen pentru a supraviețui.

Ca să se asigure că rezultatele lor nu au fost o greșeală, oamenii de știință au comparat ADN-ul H. salminicola cu cea a organismelor similare, iar rezultatele le-au confirmat descoperirea. Celelalte rude apropiate ale parazitului din grupul Myxozoa aveau ADN mitocondrial.

Totuși, genomul parazitului sugerează că acesta a fost, la un moment dat, capabil de respirație, dar a renunțat treptat la această abilitate pentru a se putea înmulți foarte rapid în organismul-gazdă.

Momentan, modul în care H. salminicola își obține energia necesară supraviețuirii este un mister științific. Cercetătorii sunt de părere că creatura poate prelua energia direct din celulele organismului-gazdă, însă aceasta este doar o teorie.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu