H. H. Holmes, criminalul în serie care își ucidea victimele într-un hotel labirintic

La 17 noiembrie 1894, polițiștii din Boston, SUA, au arestat un bărbat pe nume H. H. Holmes sub suspiciunea de crimă. La acel moment, autoritățile nu știau că tocmai îl capturaseră pe primul criminal în serie cunoscut din SUA și că ceea ce urmau să găsească în hotelul pe care acesta îl deținea depășea orice imaginație, oricât de macabră.

În facultate fura cadavre

H H Holmes 01
Herman Webster Mudgett, devenit ulterior H. H. Holmes. Foto: Wikimedia

Herman Webster Mudgett s-a născut în 1861 în Gilmanton, New Hampshire. La școală, a avut rezultate foarte bune și a dat dovadă de o inteligență mult peste medie, însă a fost adesea hărțuit de colegii săi.

Încă din copilărie, Herman a dezvoltat o fascinație pentru disecția animalelor și o curiozitate exagerată cu privire la moarte. La 16 ani, Herman a absolvit liceul și a început să lucreze ca profesor.

La scurt timp, s-a căsătorit cu o tânără pe nume Clara Lovering. În 1880, Clara a dat naștere unui băiat.

În același an, Herman s-a înscris la Universitatea din Vermont, dar, nemulțumit de metodele de predare, a abandonat studiile după doar un an. În 1882, a intrat la Facultatea de Medicină și Chirurgie.

Clara Lovering
Clara Lovering, prima soție a lui Holmes. Deși nu a divorțat niciodată de ea, criminalul s-a mai căsătorit de două ori de-a lungul vieții. Foto: TimeToast

Aici, pregătindu-se să devină medic, Herman și-a început cariera criminală. Fura cadavre din morga facultății, le provoca răni teribile, iar apoi, susținând că oamenii muriseră în accidente, încerca să încaseze polițe de asigurare false, pe care le întocmise chiar el în numele morților.

Cu toate acestea, tânărul a absolvit universitatea în 1884.

Herman Webster Mudgett devine H. H. Holmes

Căsătoria sa cu Clara s-a destrămat curând, iar Herman și-a abandonat familia pentru a-și construi o viață în altă parte. A lucrat în diverse locuri și și-a continuat escrocheriile.

H H Holmes 03
Holmes, la terminarea studiilor universitare. Foto: Wikimedia

S-a mutat în Mooers Forks, un orășel din statul New York, iar zvonurile cu privire la o posibilă activitate infracțională nu au întârziat să apară.

Oamenii din localitate vorbeau de faptul că Herman fusese văzut împreună cu un băiat chiar înainte ca acesta să dispară. Herman a negat orice implicare, dar a părăsit rapid orașul.

Apoi, s-a angajat la o farmacie din Philadelphia, însă și de această dată a fost nevoit să fugă din oraș deoarece un băiat a murit după ce luase medicamentele pe care i le dăduse Herman.

În acest moment, bărbatul și-a luat numele de H. H. Holmes. În august 1886, Holmes s-a angajat la farmacia lui Elizabeth Holton, din cartierul Englewood din Chicago.

S-a dovedit a fi un angajat serios și onest, iar în curând și-a creat o situație care îi permitea să se recăsătorească (deși nu divorțase legal de Clara Lovering).

Holmes și Myrta Belknap s-au căsătorit în 1887 și, doi ani mai târziu, au avut o fiică. Când soțul patroanei sale a murit, Holmes a cumpărat farmacia de la ea.

Odată perfectată vânzarea, Elizabeth Holton nu a mai fost văzută… Vecinii au început să devină suspicioși, dar Holmes a susținut că femeia a plecat în California, la familia ei, relatează All That’s Interesting.

Apoi, Holmes a cumpărat un lot liber vizavi de farmacie și a început construcția unui hotel cu trei etaje. În anii necesari construirii structurii, pe care localnicii o numeau „Castelul” datorită dimensiunii sale, Holmes a angajat și a concediat mai mulți constructori, permițându-i fiecăruia să lucreze doar într-o anumită secțiune a clădirii.

Drept urmare, în 1893, când a fost inaugurat The World’s Fair Hotel („Hotelul Expoziția Mondială”), numai H. H. Holmes cunoștea planul clădirii care urma să devină cunoscută popular drept „Castelul Crimelor”.

Labirintul morții din „Castelul Crimelor”

Castelul Crimelor
„Castelul Crimelor”. Foto: Wikimedia

The World’s Fair Hotel era ca un labirint: avea 51 de uși false, care se deschideau spre pereți, zeci de camere fără ferestre și scări care nu duceau nicăieri. Totuși, acestea erau cel mai puțin macabru detaliu cu privire la clădire.

Holmes le-a impus salariaților săi o condiție bizară de angajare: fiecare salariat era obligat să încheie o poliță de asigurare de viață, a cărei primă urma să fie plătită de Holmes (și al cărei beneficiar era, bineînțeles, tot Holmes).

Ceea ce avea în minte H. H. Holmes nu era doar o înșelătorie, ci o adevărată „fabrică” a morții.

H H Holmes 02
H. H. Holmes. Foto: Wikimedia

De-a lungul anilor, bărbatul a ucis zeci de oameni în „Castelul Crimelor”. Unele dintre victimele sale erau închise în camere etanșe, izolate fonic, și gazate până mureau.

Altele erau închise într-o încăpere de la etajul II, pe care Holmes o numea „camera secretă suspendată”. Altele au fost lăsate să moară de foame într-o cameră fără ferestre în care se putea intra doar printr-o trapă din tavan.

Apoi, cadavrele erau transportate la subsolul hotelului printr-o rețea de tobogane instalate special. În laboratorul de la subsol, cadavrele erau disecate, descărnate, rămânând doar scheletele.

Pentru a scăpa de resturile umane, H. H. Holmes a construit un bazin cu var, unul cu acid și două cuptoare. Apoi, vindea scheletele victimelor sale școlilor de anatomie din oraș.

Se estimează că Holmes a ucis aproximativ 200 de oameni în Castelul Crimelor.

Cazul Juliei Smythe

Una dintre numeroasele sale victime a fost Julia Smythe, soția unuia dintre angajații lui H. H. Holmes, cu care acesta a avut o aventură. Soțul lui Smythe a aflat de relație și a părăsit-o pe Julia, lăsând-o să locuiască la hotel împreună cu fiica lor.

Când Julia a rămas însărcinată, Holmes a acceptat să se căsătorească cu ea, dar i-a spus că îi va provoca un avort. În schimb, în ajunul Crăciunului din anul 1891, a ucis-o administrându-i o supradoză de pe cloroform.

Ziarul The World 02
În ediția din 11 august 1895, cotidianul The World a publicat planul Castelului Crimei. Foto: Wikimedia

Curând, a ucis-o și pe fiica lui Smythe și, din nou, le-a spus curioșilor că cele două părăsiseră orașul. Holmes a angajat un bărbat pentru a pune la punct scheletul lui Smythe.

Sfârșitul lui H. H. Holmes

Panica din 1893, o criză economică gravă, a pus capăt afacerii lui Holmes din Chicago. Rămas fără farmacie și hotel, bărbatul a călătorit prin SUA și Canada.

Și-a continuat escrocheriile și crimele până la 17 noiembrie 1894, când a fost, în sfârșit, arestat la Philadelphia. Deși arestarea privea înscenarea morții și apoi uciderea unuia dintre asociații lui Holmes, poliția a început să investigheze fosta afacere a acestuia din Chicago.

Fotografie politie
Foto: Wikimedia

Intervievând fostul personal al hotelului, s-a descoperit că femeile de serviciu și muncitorii responsabili de mentenanță nu aveau acces la etajul al doilea.

Anchetatorii au avut nevoie de câteva luni ca să descopere toate încăperile secrete și toate ororile hotelului de coșmar.

H. H. Holmes a mărturisit comiterea a 27 de crime, dintre care doar nouă au putut fi confirmate, dar unele surse estimează că numărul victimelor se ridică la aproximativ 200.

Executia
Schiță reprezentând execuția lui Holmes. Foto: Wikimedia

La 7 mai 1896, Holmes a fost spânzurat la închisoarea Moyamensing din Philadelphia. Gâtul nu i s-a frânt, așa că s-a zbătut peste 15 minute în ștreang, până a murit.

Holmes a cerut ca sicriul său să fie învelit în beton și îngropat la 10 metri adâncime, fiind îngrijorat de faptul că hoții de cadavre îi vor fura trupul și îl vor folosi pentru disecție.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu