Guillaume Le Gentil: Povestea tristă a celui mai ghinionist astronom

Subiectul acestui articol este un astronom legendar, un om cu atâta dăruire și pasiune pentru studiul aștrilor, încât a ajuns în pragul nebuniei, falit și, în cele din urmă, cu un picior în groapă.

Aceasta este povestea lui Guillaume Joseph Hyacinthe Jean-Baptiste le Gentil de la Galaisière – pe scurt, Le Gentil. Născut în 1725, Le Gentil a fost un om de știință deosebit de tenace, care a înfruntat cu îndrăzneală obstacole aparent insurmontabile, după cum arată Princeton Astronomy.

Guillaume Le Gentil. Foto: Wikimedia

Povestea sa începe în 1760, într-o vreme când era pe cale să înceapă prima încercare științifică globală din istoria lumii. 120 de echipe de astronomi plănuiau călătorii în toate colțurile Pământului pentru a observa trecerea planetei Venus prin fața Soarelui, eveniment numit tranzit.

Le Gentil manifestase un interes precoce față de religie și chiar și-a dorit să devină preot. Cu toate acestea, a ajuns să lucreze pentru Academia Regală de Științe din Franța.

Spre surprinderea sa, a fost selectat să întreprindă o expediție pentru a observa tranzitul lui Venus tocmai la Pondicherry, în India. S-a îmbarcat la Brest, în Franța, cu direcția Pondicherry, o colonie franceză, la 16 martie 1760, ca să observe tranzitul prevăzut a avea loc în 1761.

Inițial, lucrurile au decurs bine, ambarcațiunea a înregistrat un timp bun și a ajuns în Mauritius după patru luni de călătorie. Cu toate acestea, ca un semn al nenorocirilor care îl așteptau pe bietul Le Gentil, planurile i-au fost date peste cap de izbucnirea războiului dintre Anglia și Franța.

Nava sa nu putea merge mai departe spre est, iar timpul prețios trecea în defavoarea sa, pe măsură ce evenimentul științific global al secolului se apropia.

În cele din urmă, Le Gentil a reușit să ajungă pe o fregată care călătorea spre India. Iată că, la un an după ce părăsise Franța, Le Gentil urma să își reia activitatea.

Mai rămăseseră doar câteva luni până la tranzitul care urma să aibă loc în iunie, așa că, nu fără emoții, l-a întrebat pe căpitan dacă vor ajunge la timp.

„India, Pondicherry, Vedere asupra ruinelor”, de Guillaume Le Gentil, 1769. Foto: Media Store House

Ținând cont că era sezonul musonilor, căpitanul a fost prea optimist atunci când l-a asigurat că totul va fi bine. În schimb, în următoarele cinci săptămâni, nava a fost lovită de vânturi nefavorabile, rătăcind prin Oceanul Indian.

Când, în sfârșit, se apropiau de coasta de vest a Indiei, căpitanul fregatei a aflat că destinația lor, Pondicherry, fusese ocupată de englezi. În aceste condiții, nu putea face altceva decât să întoarcă vasul spre Mauritius, cu astronomul încă la bord.

În ziua tranzitului, ghinionistul Le Gentil se afla pe o navă în mișcare, în imposibilitatea de a face observații prin instrumentele sale.

După 18 luni de întârzieri înfiorătoare, Le Gentil s-a întors în Mauritius, ratând tranzitul. Deși trecerea lui Venus prin fața Soarelui este un eveniment rar, având loc o dată la circa o sută de ani, se manifestă în perechi, cu o nouă trecere la distanță de opt ani.

După toate greutățile prin care trecuse călătorind din Franța, era de înțeles că Le Gentil nu își dorea să repete experiența, așa că a decis să rămână și să aștepte următorul tranzit.

După câțiva ani, Anglia și Franța au făcut pace, iar Pondicherry a revenit Franței prin tratat, așa că guvernul de la Paris i-a sugerat să plece spre India și să observe tranzitul de acolo. Și astfel, la opt ani de la plecarea din Franța, Le Gentil ajungea, în sfârșit, în India.

Guvernatorul l-a primit călduros și a organizat chiar și o petrecere în cinstea lui. În sfârșit, lucrurile păreau să se îndrepte și pentru Le Gentil.

„Jean-Baptiste Colbert îi prezintă pe membrii Academiei Regale de Științe regelui Ludovic al XIV-lea în 1667”. Foto: Wikimedia

Astronomul a construit un observator în Pondicherry și a așteptat cu răbdare eclipsa din luna iulie a anului următor. În săptămânile premergătoare marelui eveniment astral, Le Gentil se arăta plin de viață, chemându-l pe guvernator să vadă planeta Jupiter prin telescop.

În ziua tranzitului, însă, dezastru! Dimineața, Le Gentil a observat cu stupoare că cerul era acoperit de nori. Avea să relateze:

„M-am simțit condamnat, m-am aruncat pe pat”.

Spre groaza lui, norii au continuat să se îngroașe și să facă imposibil de observat tranzitul. Și, de parcă ar fi făcut-o intenționat, norii s-au risipit imediat după tranzit.

Această situație l-a mișcat profund pe tânărul astronom, acesta având nevoie de câteva săptămâni ca s-și revină înainte de a se întoarce în Franța. Apoi, chiar înainte de plecare, Le Gentil s-a îmbolnăvit de dizenterie.

În cele din urmă, după 11 ani, șase luni și 13 zile, astronomul a reușit să pună din nou piciorul pe pământ francez, ratând singurele două tranzituri ale lui Venus din viața sa.

„Mașini și invenții aprobate de Academia Regală de Științe”. Foto: Wikimedia

După un asemenea calvar, ar fi putut avea parte măcar niște declarații măgulitoare, dacă nu de o primire călduroasă.

În schimb, Le Gentil, bolnav și deprimat, a constatat că angajatorii săi de la Academia Regală de Științe îl declaraseră mort, deși îi dedicaseră un epitaf frumos, în care se aducea aminte că a acționat pentru a „încuraja și proteja spiritul cercetării științifice franceze”.

Tragedia nu s-a oprit aici. Soția lui se recăsătorise, iar rudele intraseră în posesia întregii moșteniri a „defunctului”. În mod incredibil, toată lumea părea dezamăgită de întoarcerea lui Le Gentil.

Astronomul s-a văzut implicat într-o serie de procese, până când însuși regele Franței intervenit pentru a remedia situația. În cele din urmă, Le Gentil s-a recăsătorit, a avut o fiică, iar noua sa familie l-a ajutat să treacă peste coșmarul călătoriei în India.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu