Știința și miturile din spatele celor patru grupe sanguine

Știința și tradiția japoneză sugerează că grupa sanguină pot indica multe despre personalitatea și sănătatea ta. Ai spune că sângele e pur și simplu sânge, nu? Ei bine, răspunsul este și „da”, și „nu”.

Sângele uman este alcătuit din aceleași elemente de bază, însă există unele distincții care dau naștere celor patru grupe sanguine. Ceea ce diferențiază cele patru grupe sunt antigenii (sistemele de apărare imunitară) de la suprafața celulelor sanguine.

În 1930, profesorul japonez Tokeji Furukawa a publicat o lucrare în care susținea că grupele sanguine reflectă personalitățile celor care le posedă. De atunci, caracterizarea bazată pe grupa sanguină (ketsueki-gata) a devenit adânc înrădăcinată în cultura japoneză.

Televiziunile și ziarele japoneze oferă horoscoape pe baza grupei sanguine, iar cărțile care detaliază legătura dintre grupa sanguină și personalitate sunt bestseller-uri. În Japonia există chiar și pețitori specializați în depistarea viitoarelor soții pe baza grupelor sanguine.

Însă, la fel ca în cazul astrologiei, știința modernă încă nu a demonstrat existența vreunei corelații clare între grupa sanguină și personalitate.

Dar, chiar și așa, există multe cercetări care detaliază modul în care grupa sanguină determină anumite tipare de sănătate. Iată câteva dintre acestea.

1

Grupa sanguină A

Grupa sanguina 01
Foto: Pinterest

Grupa sanguină A are doar antigeni A la suprafața celulelor roșii și anticorpi B în plasmă. Dacă ai această grupă, poți dona celule roșii grupelor A și AB.

Alcătuirea antigenilor de la suprafața celulelor roșii poate determina ce cantitate dintr-un anumit hormon este eliberată. Dacă ai grupa sanguină A, este mai probabil să ai niveluri mai mari ale unui hormon de stres, numit cortizol.

Există un număr de riscuri asociate cu grupa A, precum probabilitatea cu 20% mai mare de a dezvolta cancer la stomac, în comparație cu persoanele care au grupele 0 sau B.

Cei cu grupa A au și un risc cu 5% mai mare de a dezvolta boli cardiace, în comparație cu cei care au grupa 0. Pe lângă asta, dacă ai grupa sanguină A, ești expus la un risc mai mare de a face anumite tipuri de cancer, precum cel pancreatic și leucemia.

Potrivit BBC, cei cu acest tip de sânge sunt mai expuși infecțiilor cu variolă și malarie. În mod ironic, s-a descoperit că cei cu grupa sanguină A sunt mai puțin „atrăgători” pentru țânțari.

Potrivit ketsueki-gata, cei cu grupa de sânge A sunt persoane oneste, creative, sensibile, rezervate, răbdătoare și responsabile, dar și încăpățânate și uneori excesiv de tensionate.

2

Grupa sanguină B

Grupa sanguina 02
Foto: Pinterest

Cei care au grupa sanguină B au doar antigeni B la suprafața celulelor roșii și anticorpi A în plasmă. Aceștia pot dona celule roșii celor cu grupele B și AB.

Comparativ cu cei care au grupa 0, cei cu grupa sanguină B au un risc cu 11% mai crescut de a dezvolta boli cardiace. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a relevat că femeile cu grupa sanguină AB sau B au un risc mai crescut de a dezvolta cancer ovarian.

Însă există și vești bune pentru cei cu grupa B: au în corp de 50.000 de ori multe bacterii benefice decât cei grupa A sau 0.

Din punctul de vedere al ketsueki-gata, persoanele cu grupa sanguină B sunt pasionale, au o natură activă și creativă și tărie de caracter. Pe de altă parte, aceste persoane sunt uneori egoiste, iresponsabile, neiertătoare și haotice.

3

Grupa sanguină AB

Grupa sanguina 03
Foto: Pinterest

Cei cu grupa sanguină AB au atât antigeni A, cât și antigeni B la suprafața celulelor roșii, însă nu au anticorpi A sau B în plasmă. Dacă ai grupa AB pozitiv, ești donator universal de plasmă.

S-a descoperit că cei cu grupa sanguină AB au un risc mai mare cu 23% de a dezvolta boli cardiace decât cei cu grupa 0. Grupa AB poate dubla probabilitatea ca o femeie însărcinată să sufere de tensiunii arterială.

Un studiu interesant a relevat că cei cu grupa AB au șanse cu 82% mai mari decât cei cu alte grupe să dezvolte dificultăți cognitive. Zonele vizate sunt memoria, limbajul și atenția.

Cercetătorii cred că de vină este proteina cunoscută ca „factorul VIII de coagulare”.

„Deoarece nivelurile de factor VIII sunt strâns legate de grupa sanguină, ar putea exista o legătură între aceasta din urmă și dificultățile cognitive”, a afirmat autoarea studiului, Mary Cushman.

Ketsueki-gata spune că, dacă ai grupa AB, ești o persoană relaxată, stăpânită, rațională și adaptabilă, cu un puternic simț critic. Cei cu grupa AB sunt și indeciși, uituci și cam iresponsabili.

4

Grupa sanguină 0

Grupa sanguina 04
Foto: Pinterest

Cei cu grupa 0 nu au nici antigeni A, nici antigeni B la suprafața celulelor roșii, însă au atât anticorpi A, cât și anticorpi B în plasmă.

0 pozitiv este cea mai comună grupă sanguină. 0 negativ este grupa donatorilor universali, ceea ce înseamnă că persoanele cu această grupă pot dona celule roșii oricui.

Pentru cei cu grupa sanguină 0, aspectele pozitive sunt amestecate cu cele negative. Sunt mai expuși la ulcer – și, oricât de bizar ar părea, la ruperea tendonului lui Ahile.

De asemenea, au un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi de holeră. Vestea bună este că cei cu grupa 0 au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer pancreatic și de a muri de pe urma malariei.

Cei cu grupa sanguină 0 sunt de două ori mai atrăgători pentru țânțari decât cei cu grupa A.

Conform Ketsueki-gata, posesorii acestei grupe sanguine sunt persoane încrezătoare, determinate, cu voință puternică și intuiție, dar și  egoiste, reci și imprevizibilă. Dar, la urma urmei, cine nu este așa uneori?

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Știința și miturile din spatele celor patru grupe sanguine”

Lasă un comentariu