Grota cu scoici din Margate, templul subteran cu origini necunoscute

În apropierea orășelului Margate, situat în sudul Marii Britanii, se află o grotă deosebit de frumoasă. Are pereții tapetați cu scoici dispuse simetric, în mozaicuri elaborate, cu tipare complexe. Grota cu scoici din Margate a fost descoperită în 1835 și nimeni nu știe de ce, când și cine a construit această mare operă de artă.

Grota este formată din mai multe pasaje șerpuitoare, cu tavane arcuite și mici intrânduri, care duc într-o încăpere unde se află un altar și un dom cu deschidere spre cer.

Grota cu scoici din Margate 02
Crearea acestor mozaicuri complexe a fost o muncă minuțioasă. Foto: Alastair Campbell via Flickr.com

Aproximativ 4.6 milioane de scoici, de diferite tipuri și mărimi, căptușesc pereții, tavanul, altarul și domul impresionant.

În grotă se află multe simboluri de origine păgână: simboluri ale vieții, morții, fertilității, feminității și iubirii. Din pasaje, se poate ajunge și în niște încăperi săpate în pământ, la rândul lor tapetate cu scoici.

Simboluri feminine și celeste

Soarele
O reprezentare a Soarelui, formată din sute de scoici. Foto: Writer in the Garden

Grota cu scoici din Margate este construită simetric de-a lungul liniei orizontului. Istoricii cred că zona de sub linia orizontului reprezintă lumea celor vii, iar ceea ce este construit deasupra ei reprezintă lumea de apoi.

Mai multe mozaicuri din peșteră sunt simboluri feminine, energia feminină părând să fie tema majoră a grotei. De aceea, unii istorici cred că Grota cu scoici din Margate a fost proiectată și construită de femei.

Încăperea principală de la capătul pasajului șerpuitor conține un altar, de asemenea acoperit cu scoici. Altarul este situat într-un intrând în formă de semilună.

În partea din spate a intrândului se află un mozaic din scoici, reprezentând Soarele. Sub altar este reprezentată Luna. În camera altarului se află un dom, cu o deschizătură de aproximativ 60 de centimetri, prin care se vede cerul.

Unii istorici cred că acest complex simbolizează călătoria de la naștere la moarte și spre viața de apoi. Pe măsură ce străbați coridoarele, faci această călătorie printre mozaicurile cu simboluri și ajungi în camera altarului, care reprezintă lumea de apoi.

Cei care au studiat inițial grota s-au gândit că domul are acea deschizătură pentru a permite observarea unui eveniment celest important. Și au avut dreptate. În timpul solstițiului de vară, soarele strălucește direct deasupra domului.

Domul
Domul grotei are o deschizătură spre cer. Foto: A Geeky World

Grota cu scoici din Margate a dat naștere multor controverse. Cine a construit pasajele subterane și de ce? Când au fost ele construite?

Este posibil ca, de-a lungul secolelor, grota să fi servit drept loc secret de întâlnire sau depozit al piraților? Este cumva opera unui excentric din secolul XVIII? Sau pereții ei au fost decorați de artizani din epoca romană sau preromană?

Descoperită din greșeală

Istoria sitului este cunoscută în detaliu abia începând cu anul 1835. În acel an, un fermier pe nume James Newlove și fiul său, Joshua, lucrau la amenajarea pajiștii de deasupra grotei, creând o baltă nouă pentru rațe.

În timpul lucrărilor, au descoperit o gaură misterioasă în pământ. James l-a coborât pe Joshua în crevasă, iar tânărul a devenit prima persoană care a relatat despre Grota cu scoici din Margate.

Altarul
Altarul din grotă. Foto: Ancient Code

Din 1837, situl a devenit o atracție turistică populară. Victorienii foloseau lămpi pentru a face turul pasajelor șerpuitoare. Din păcate, fumul și funinginea produse de lămpile vizitatorilor au împiedicat eforturile moderne de datare cu carbon a sitului, potrivit Atlas Obscura.

Scoicile și-au pierdut luciul din cauza funinginii și, după ce pereții și acoperișul au fost curățate, scoicile, care fuseseră cândva colorate, au devenit albe.

De când a fost descoperită, Grota cu scoici din Margate îi intrigă pe specialiști. Există multe teorii referitoare la originile sale.

Grota cu scoici din Margate ar putea fi un templu precreștin

Grota cu scoici din Margate 01
Foto: Visit England

La sfârșitul secolului XVIII, construirea de grote căptușite cu scoici a devenit o modă printre nobilii britanici. De exemplu, la mică distanță, în Hertfordshire, poetul John Scott a dispus construirea unei grote similare.

De aceea, unii cred că Grota cu scoici din Margate a fost construită de un nobil din secolul XVIII. Totuși, această teorie nu prea stă în picioare. În primul rând, zona unde se află grota nu se afla pe moșia niciunui nobil.

Mai mult, pereții sunt tapetați cu o cantitate mare de scoici care provin din Caraibe. Varietatea scoicilor indică faptul că aici s-a făcut un efort serios, care nu ar fi putut rămâne neconsemnat.

Grota
Unele dintre scoicile folosite la crearea mozaicurilor au fost aduse din Caraibe. Foto: freepressseries.co.uk

Este ciudat ca nimeni din zonă să nu-și amintească un astfel de proiect și că nicio poveste nu a fost transmisă din generație în generație, așa cum se întâmplă de obicei.

O altă teorie spune că Grota cu scoici din Margate ar putea reprezenta un sit religios antic, din epoca romană sau preromană.

Unii istorici estimează că grota are o vechime de 2.000 de ani sau chiar mai mult. Aceștia cred că ea era folosită ca lăcaș de cult, cel mai probabil ca templu păgân, precreștin.

Fie că își are originea în secolul XVIII sau în secolul I, nimeni nu poate contesta frumusețea grotei. Experții cred că la ea a muncit mai multe generații, iar construirea ei a fost un efort uriaș.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu