6 greșeli aparent banale care au provocat dezastre colosale

Cu toții facem greșeli. De cele mai multe ori, nu au consecințe grave, dar în anumite cazuri se pot transforma în adevărate dezastre. De-a lungul istoriei, erori banale, cauzate din neatenție sau din prea multă bunăvoință, au provocat mari pierderi de vieți omenești și de bani.

Aparent fără importanță, întâmplările pe care le prezentăm în cele ce urmează au avut în final urmări de o amploare total neașteptată. În unele cazuri, consecințele se mai resimt chiar și astăzi.

1

Trei trabucuri uitate și o bătălie crucială pierdută

Ordinul 191
Celebrul Ordin Special 191. Foto: Wikimedia

Forțele confederate au pierdut o bătălie din Războiul Civil American în fața forțelor unioniste din cauza unor trabucuri pierdute. Trabucurile, care au fost găsite de un caporal unionist, erau învelite într-o bucată de hârtie care s-a dovedit a fi o copie a Ordinului Special 191.

Acest ordin conținea informații despre planul trupelor confederate de a ataca Washingtonul. Ordinul Special 191, cunoscut drept „Ordinul pierdut”, a fost redactat pe 9 septembrie 1862 și a fost emis de generalul sudist Robert E. Lee.

După ordin au fost făcute mai multe copii, care au fost distribuite ofițerilor confederați (sudiști). Una dintre aceste copii s-a pierdut și a fost găsită pe 13 septembrie 1862 de caporalul unionist Barton Mitchell.

În ea erau învelite trei trabucuri, care au fost uitate într-o tabără militară abandonată de confederați. Dându-și seama de importanța documentului, caporalul l-a transmis superiorilor săi.

Datorită aceste informații prețioase, trupele unioniste au reușit să oprească invazia confederaților, în Bătălia de la Antietam.

2

Un foc aprins din greșeală arde de 46 de ani

Craterul Darvaza, supranumit și „Poarta Iadului”, este un teren bogat în zăcăminte de gaz natural situat în Turkmenistan. Situl a fost identificat în 1971 de inginerii sovietici, care credeau că solul este bogat în zăcăminte de petrol.

Inginerii au început forajele preliminare, dar în scurt timp au avut o surpriză neplăcută. Terenul s-a surpat, înghițind utilajele de foraj, iar din crater au început să iasă cantități uriașe de gaz.

Craterul Darvaza
Foto: Khanon Aussie

De teama poluării, inginerii au hotărât să dea foc craterului. Deși toată lumea se aștepta ca gazul să ardă în câteva săptămâni, la 50 de ani de la aprindere, focul continuă să ardă.

Craterul are diametrul de 70 de metri și nu dă semne că incendiul se va potoli curând.

3

Gafa gafelor: Ziarul care a anunțat președintele greșit

Truman vs Dewey
Președintele Truman râde de gafa monumentală a celor de la Chicago Daily Tribune. Foto: Wikimedia

Cei de la ziarul Chicago Daily Tribune era atât de siguri că Thomas Dewey va câștiga alegerile prezidențiale din SUA din 1948, încât au imprimat ediția din ziua următoare cu această știre.

La acea vreme, șpalturile (bucățile de lemn sau de metal pe care se fixează literele în tipografie) trebuiau date la tipar cu câteva ore bune înainte.

Deoarece rezultatul alegerilor nu fusese anunțat până la închiderea ediției, editorii s-au bazat pe informațiile transmise de corespondentul de la Washington, Arthur Henning.

Deși Henning era un reporter cu experiență, de această dată el a transmis în redacție informații eronate. Bazându-se pe Henning, ziarul l-a anunțat drept câștigător pe Thomas Dewey, contracandidatul lui Harry Truman.

Din păcate pentru jurnaliști, Truman a câștigat alegerile, iar cei de la Chicago Daily Tribune s-au făcut de râs.

4

Calcule greșite la NASA

În 1999, din cauza unei erori de calcul, sonda spațială Mars Climate Orbiter s-a apropiat prea tare de planeta Marte și s-a dezintegrat în atmosferă. Sonda a fost lansată pe 11 decembrie 1998 și avea drept misiune studierea atmosferei și suprafeței lui Marte.

Sonda a fost proiectată, construită și operată de compania Lockheed Martin pentru NASA. Inginerii de la Lockheed Martin au setat comenzile de navigație pentru motoarele Mars Climate Orbiter după sistemul de măsurare anglo-saxon.

Ce nu știau ei era că NASA folosea sistemul metric încă din 1990. După o călătorie de 286 de zile, sonda a ajuns în apropierea planetei Marte.

Procesul de intrare pe orbită a început pe 23 septembrie 1999 și s-a terminat cu un dezastru. Din cauza unor greșeli de calcul (au încurcat kilometrii cu milele), sonda a ajuns la altitudinea de 57 de kilometri, în timp ce altitudinea minimă necesară era de 80 de kilometri.

Din această cauză, nava s-a dezintegrat, iar milioane de dolari investiți în misiune s-au pierdut.

5

O toaletă folosită greșit a dus la bombardarea unui submarin

Cu câteva zile înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, un marinar de pe un submarin german a folosit toaleta în mod greșit. Deși pare banală, această eroare a dus la un dezastru pentru întregul echipaj.

În 1945, pe submarinele germane au fost montate toalete performante, care puteau fi folosite inclusiv în timpul scufundării. În primă fază, dejecțiile erau direcționate către mai multe camere presurizate, iar apoi erau deversate în apă printr-un sistem cu aer comprimat.

Submarin german
Foto: Stunning Places

Pe 14 aprilie 1945, când se afla în apropierea coastei scoțiene, la adâncimea de 61 de metri, un submarin U-1206 a început să ia apă din cauza folosirii greșite a toaletei. Apa a ajuns la baterii, iar comandatul nu a avut altă opțiune decât să ordone ieșirea la suprafață. Submarinul a fost descoperit de paza de coastă britanică și a fost bombardat.

Un om a murit în atac, trei s-au înecat în marea agitată, imediat după ce au abandonat vasul, iar ceilalți 46 au fost capturați.

6

Pierdere de 225 de milioane de dolari din cauza unei erori de tastare

În decembrie 2005, Mizuho Securities, o divizie a unei bănci importante din Japonia, a suferit o pierdere imensă din cauza unei erori de tastare. Compania dorea să vândă o acțiune pe care o deținea într-o societate de recrutare (J-Com Co.) la prețul de 610.000 yeni.

Cel care s-a ocupat de tranzacție nu a fost, însă, atent și a prelucrat ordinul de vânzare în mod greșit. Așa a ajuns Mizuho Securities să vândă 610.000 acțiuni la prețul de 1 yen, iar Bursa din Tokio a procesat tranzacția.

Mizuho Securities a încercat să anuleze tranzacția, însă Bursa a refuzat, motivând că acest lucru nu este posibil, indiferent că ordinul conținea o greșeală. Astfel, Mizuho Securities a pierdut 225 de milioane de dolari într-o singură zi.

Ca să știi mai mult, citește „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

„100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „6 greșeli aparent banale care au provocat dezastre colosale”

Lasă un comentariu