Grădina care te poate ucide: Ai avea curajul să-i treci pragul?

Castelul Alnwick, din nordul Angliei, are cea mai periculoasă grădină din lume. Hectare întregi de plante colorate invită vizitatorii să rătăcească printre rânduri de trandafiri cu un miros îmbietor, tufe decorative cu forme impresionante și tuneluri de plante agățătoare parcă desprinse din povești.

Poarta de intrare în „Grădina otrăvurilor” te întâmpină ademenitor cu avertismentul: Aceste plante pot ucide

Cu toate acestea, Grădina otrăvurilor este singurul loc din lume unde vizitatorilor li se interzice să miroasă, să atingă sau să guste plantele.

Ascunsă în spatele unor porți masive din fier, Grădina otrăvurilor este plină de plante otrăvitoare extrem de periculoase.

Ideea unei ducese

Ideea de a crea o asemenea grădină i-a aparținut ducesei de Northumberland, Jane Percy. În 1995, când a preluat Castelul Alnwick împreună cu soțul ei, ducesa s-a gândit să transforme într-o grădină adevărată imensul teren care, la acea vreme, era acoperit cu brazi.

Ducesa Jane Percy și soțul său. Foto: Pineterest / Rex Features

Inițial, ducesa s-a gândit să creeze o grădină cu plante medicinale, dar în curând a abandonat ideea. După ce a vizitat grădina de otrăvuri a familiei Medici, a devenit tot mai atrasă de ideea de a realiza o grădină cu plante otrăvitoare, care ucid în loc să vindece.

Așa a ajuns ducesa să adune în grădina sa 100 de specii de plante otrăvitoare.

Moartea pândește la tot pasul

Din cauza pericolului pe care-l reprezintă aceste plante, celor care trec pragul Grădinii otrăvurilor le este interzis cu desăvârșire să atingă, miroasă sau guste plantele.

Cu toate acestea, uneori vizitatorii ajung să cadă victime acestor plante: într-un singur an, șapte vizitatori au leșinat de la gazele toxice emise de ele.

Un tunel verde prin „Grădina otrăvurilor”. Foto: Jeffrey Greenberg/UIG via Getty Images

Unele plante le sunt cunoscute vizitatorilor – precum laurul -, iar altele sunt mai puțin cunoscute, dar la fel de periculoase. Un exponat foarte periculos este Brugmansia, ale cărei semințe sunt extrem de toxice.

Odată ingerate, ele pot cauza paralizie, confuzie, tahicardie, diaree, migrene și halucinații, iar în cantități mai mari ele pot duce chiar și la moarte.

Costumul de protecție este necesar pentru a lucra în apropierea celor mai otrăvitoare plante

O altă plantă pe cât de atrăgătoare pe atât de periculoasă este degețelul. Intoxicația cu această plantă cauzează greață și diareee, iar formele mai severe includ aritmii cardiace, dilatarea pupilelor, leșinul și chiar moartea.

În Grădina otrăvurilor, vizitatorii mai pot admira plante otrăvitoare precum arborele Strychnos Nux Vomica, din care se extrage stricnina, cucuta, ricinul.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Grădina care te poate ucide: Ai avea curajul să-i treci pragul?”

Lasă un comentariu