„Vampirul din Galipan”, chirurgul german care a insistat să fie mumificat

Născut în 1813, în localitatea germană Halberstadt, Gottfried Knoche (scris și Knoch) a fost un chirurg celebru pentru inventarea unui misterios lichid de îmbălsămare cu care au fost mumificate zeci de cadavre, inclusiv al său.

Knoche a emigrat în Venezuela, în La Guaira, în 1840. Odată stabilit, Knoche și-a adus și soția și a început să lucreze în oraș ca medic.

Gottfried Knoche. Foto: Wikimedia

Totuși, soția sa a avut dificultăți de adaptare la umiditate, așa că doctorul a cumpărat o proprietate în Galipan, un sătuc montan populat de țărani și plantatori de flori, cu vedere la Marea Caraibilor și spre Caracas.

A decorat casa cu mult rafinament, în stilul locuințelor din Pădurea Neagră, din locurile sale natale, dar a construit și un mic laborator unde a desfășurat marea majoritate a experimentelor de mumificare, departe de ochii curioșilor.

Doctorul Konche și-a câștigat repede reputația de persoană caritabilă, îngrijind gratuit pacienții săraci și luptând neobosit împotriva epidemiei de holeră care afecta regiunea în acei ani.

Fascinat de moarte și obsedat să găsească o metodă prin care să evite procesul inexorabil de descompunere a cadavrelor, Knoche a început să facă experimente pe trupurile nerevendicate ale soldaților căzuți în așa-numitul „război federal”, încărcând morții ca pe saci pe spinările măgarilor și cărându-i spre laborator.

Intrarea în ferma lui Knoche, potrivit unui desen făcut de arhitectul Andres Norgaad. Foto: Historic Tourism

Chiar dacă era cunoscut pentru bunătatea față de bolnavi, imaginea doctorului care căra cadavre pe munte a aprins repede imaginația orașului, astfel că localnicii au ajuns să-l numească „vampirul lui Galipan”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De-a lungul anilor, Knoche reușise să creeze un lichid care putea fi injectat în cadavre, conservându-le fără a fi nevoie de îndepărtarea organelor interne.

În acest mod, medicul a creat mai multe mumii, pe care le-a amplasat peste tot prin laboratorul său. Atât trupul lui Thomas Lander, un cunoscut jurnalist și politician venezuelean, cât și cel al lui Francisco Linares Alcantara, președintele Venezuelei din perioada 1878-1879, au fost mumificate prin metoda inventată de Knoche.

Knoche a anticipat momentul propriei sale morți și s-a asigurat că Amalie Weismann, asistenta sa credincioasă, avea să-i administreze și lui „serul pentru mumificare” (lichidul de îmbălsămare, așa cum îl știm astăzi), pregătind doze pentru propria lui conservare.

Ghizi locali alături de mumia lui Jose Perez, soldat care, după toate probabilitățile, a fost prima mumie realizată de Knoche. Mumia fusese fixată drept „paznic” al proprietății doctorului. Foto: Wikimedia

O legendă sinistră pe placul amatorilor de mistere susține că Gottfried Knoche a reușit să o convingă pe asistentă să-i injecteze ​lichidul în corp când încă era viu, iar apoi s-a închis singur într-un mausoleu, pentru eternitate.

Adevărul, însă, este ceva mai lumesc. Knoche locuia la Hacienda Buena Vista, un conac construit la marginea munților care mărginesc Valea Caracasului.

Acolo a și murit, în ultima seară a anului 1900, lăsând instrucțiuni despre cum ar trebui să fie mumificat cu aceeași formulă secretă pe care a dezvoltat-o el însuși.

Amalie Weismann a respectat ritualul literă cu literă, apoi l-a urmat pe Knoche în mormânt, în 1926.

Mumia lui Gottfried Knoche alături de trupurile îmbălsămate ale unor subiecți ai experimentelor sale. Foto:

De atunci, casa lui Knoche a fost năpădită treptat de vegetație și prădată de vandali, jefuitori și studenți la medicină care fie căutau secretul lichidului său de îmbălsămare, fie erau atrași de mitul operei sale întunecate.

În 1929, o expediție către ferma familiei Knoche a descoperit că multe dintre mumii fuseseră scoase din nișele lor și zăceau împrăștiate pe pământ.

În anii ’50, autoritățile au ordonat îngroparea tuturor rămășițelor umane descoperite pe proprietatea lui Knoche.

Astăzi, tot ce a mai rămas din casa „vampirului din Galipan” sunt câteva ziduri exterioare, cadrele ușilor de la intrarea principală, grajdurile, un rezervor, laboratorul și cuptorul.

Mumia lui Gottfried Knoche. Foto: Historic Tourism

Compoziția exactă a substanței folosite de Knoche pentru conservarea cadavrelor nu a fost descoperită nici până astăzi.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu