Cum percep animalele moartea: Gorilele își „plâng” semenii decedați

Fie că este vorba de străini sau de membri ai propriului grup, gorilele din pădurile din Rwanda și Congo par să fie fascinate de semenii lor morți. Cercetătorii au documentat până acum trei situații în care aceste creaturi s-au adunat în jurul cadavrelor de gorile, uitându-se la ele îndelung, mirosindu-le, atingându-le sau îngrijindu-le preț de câteva minute.

Potrivit National Geographic, în primele două situații au fost implicate gorilele argintii de munte (Gorilla beringei beringei), care s-au adunat în jurul liderilor morți ai tribului lor. Cel de-al treilea exemplu implică un grup de gorile Grauer (Gorilla b. graueri), care investigau un cadavru necunoscut, dintr-o altă subspecie.

Gorile adunate lângă trupul unui membru din același grup. Foto: Dian Fossey/Gorilla Fund International

Documentate prin relatări, fotografii și filmări în toate cele trei cazuri, gorilele au stat în tăcere la zece metri de cadavru, apropiindu-se uneori ca să îl atingă sau să îl miroasă.

„Observațiile noastre sunt surprinzătoare deoarece, pe lângă faptul că toate gorilele Grauer din grupul Chimanuka au interacționat cu cadavrul gorilei argintii, reacțiile lor comportamentale au fost izbitor de similare cu cele ale gorilelor de munte aflate în jurul cadavrelor membrilor grupului”, au scris autorii studiului despre comportamentul gorilelor în preajma morții.

Conform Sithsonian Magazine, gorilele reacționează precum elefanții, care sunt adeseori atrași de cadavrele membrilor speciei lor, chiar dacă nu cunoscuseră exemplarele respective și nu erau înrudite cu ele. Acest lucru sugerează faptul că gorilele ar putea simți compasiune și durere pentru ființele iubite care au decedat, precum și o curiozitate generală față de conceptul de moarte.

În Parcul Vulcanilor, o rezervație naturală din Rwanda, atunci când un mascul dominant (în vârstă de 35 de ani) și o femelă dominantă (de 38 de ani) au murit din cauza vârstei înaintate, autorii au relatat că aproape fiecare membru al grupului a venit să se așeze lângă cadavrele lor.

Foto: Dian Fossey/Gorilla Fund International

Iar gorilele care avuseseră relații mai strânse cu cei decedați aveau tendința de a zăbovi pentru un timp mai îndelungat. Fiul gorilei femelă, de exemplu, a fost observat așezându-se lângă și pe cadavrul mamei sale, uitându-se la fața ei și mișcându-i ușor capul cu mâinile.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„I-a aranjat cadavrul și, timp de câteva secunde, a încercat chiar și să sugă de la sânul mamei sale moarte, în ciuda faptului că fusese înțărcat”, au notat autorii studiului.

Însă nu toate atingerile au fost atât de tandre. Adesea, masculii se dădeau în spectacol în fața cadavrelor, lovindu-și pieptul și emițând diferite sunete. La un moment dat, fiul femelei dominante moarte și-a lovit mama cu piciorul și un străin a împins cadavrul în jos pe o pantă.

Acest comportament poate părea agresiv, însă cercetătorii spun că ar putea fi pur și simplu vorba de „un semn de frustrare în urma încercărilor eșuate de a readuce cadavrul la viață.”

Gana, o femelă de 11 ani de la Zoo Muenster, din Germania, „jelește” după moartea puiului său nou-născut. Foto: Alamy

În cazul gorilelor Grauer, totuși, interacțiunea cu cadavrul unei gorile argintii a fost surprinzător de pașnică. Timp de aproape 20 de minute, animalele s-au învârtit în jurul cadavrului, privindu-l din diferite unghiuri, mirosindu-l, lingându-l și împungându-l cu degetele.

Singura diferență a fost că femelele aveau tendința de a fi mai reținute. De fapt, o singură femelă a venit să verifice cadavrul, iar cercetătorii cred că aceasta se datorează faptului că o gorilă din afara grupului se expune mai mult riscului.

Cercetările le-au oferit savanților o perspectivă mai bună asupra felului în care gorilele percep și înțeleg moartea, atât în cazul membrilor familiei, cât și în cazul străinilor.

Aceste exemple se adaugă cercetărilor anterioare care sugerează că oamenii nu sunt singurele ființe de pe Pământ capabile să simtă durere la moartea cuiva.

Un mascul se joacă cu fiul său în desișul junglei din Rwanda. Foto: Dian Fossey/Gorilla Fund International


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu