10 curiozități despre păianjenul Goliat, un uriaș surprinzător de blând

Dacă citești acest articol dintr-o curiozitate morbidă, fiindcă păianjenii te sperie, ține cont de faptul că cei mai mulți păianjeni pe care îi vezi sunt niște arahnide mici și relativ banale. Ce ai face dacă te-ai întâlni cu cel mai mare păianjen din lume?

Dacă ți se întâmplă așa ceva, trebuie să știi că, cel mai probabil, nu te va ataca. În ciuda mărimii sale, păianjenul Goliat este doar un alt păianjen care încearcă și el să se descurce. După ce vei afla despre el câteva lucruri interesante, dar mai puțin știute, poate că vei ajunge chiar să îl îndrăgești!

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Wikimedia

Faptul că este cel mai mare păianjen din lume are avantajele sale. Faptul că este mai mare decât o palmă de om înseamnă că poate ataca pradă de talie mare (la urma urmei, numele său complet este „păianjenul mâncător de păsări Goliat”, deși numele nu este tocmai exact) și că puține animale sunt dispuse să se măsoare cu el.

Însă păianjenul Goliat nu este la fel de periculos ca unii dintre frații săi mai mici, care au un venin atât de toxic, încât ar putea ucide un cal din câteva mușcături.

Păianjenii îți stârnesc curiozitatea sau te îngrozesc? Indiferent care este motivul pentru care citești acest articol, vei găsi în el câteva informații „suculente” despre cea mai mare specie de păianjen din lume.

1. Goliat este cel mai mare păianjen din lume

Nu ar trebui să te surprindă faptul că un păianjen care poate mânca păsări este uriaș. Păianjenul Goliat chiar este masiv. Este cel mai mare păianjen din lume și are cea mai mare masă corporală.

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Flickr

Atinge, în medie, o lungime de 12 centimetri, însă au existat exemplare care au ajuns la 28 de centimetri, adică de mărimea unei farfurii.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Anvergura medie a picioarelor poate ajunge la 28 de centimetri și păianjenul poate cântări în jur de 175 de grame. Singurul păianjen care are o anvergură a picioarelor mai mare este păianjenul vânător.

2. Își poate regenera membrele pierdute printr-un proces de năpârlire

La fel ca multe alte tarantule, păianjenii Goliat năpârlesc și după ce ating maturitatea, ceea ce înseamnă că produc mereu piele nouă și renunță la pielea veche, la fel ca șerpii.

Procesul prin care năpârlesc acești păianjeni poate fi folosit și la regenerarea membrelor pierdute. În cazul în care își pierde un picior, păianjenul Goliat își crește presiunea lichidului în corp pentru a face o deschizătură în carapace.

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Smithsonian Institution / Flickr

Apoi, pompează lichid din corp spre membru pentru a îndepărta pielea veche și creează piele nouă sub forma membrului pierdut, care este umplut cu lichid până când devine un picior funcțional.

Apoi, partea pierdută din carapace crește din nou. Acest proces poate dura câteva ore, timp în care păianjenul este vulnerabil, zonele expuse având textura cauciucului.

3. Aruncă țepi minusculi de pe abdomen ca mecanism de apărare

Când este amenințat, păianjenul Goliat poate arunca niște țepi minusculi de pe abdomen. Aceste fire mici de păr irită pielea și se pot agăța de ochii, nasul și gura inamicului. Sunt foarte vătămători pentru zonele moi cu membrane mucoase, cum ar fi ochii.

4. Masculii mor imediat după împerechere

Masculii mor de obicei la câteva luni după ce se împerechează și își îndeplinesc funcția biologică. Femela țese o plasă, depune 50-200 de ouă în ea, strânge plasa sub forma unei mingi și o cară după ea. Acest comportament face din Goliat o specie unică printre tarantule.

5. Cel mai mare păianjen din lume are o vedere foarte slabă

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Flickr

În ciuda aparențelor, păianjenii Goliat nu sunt niște mașini de ucis. La fel ca toate tarantulele și cei mai mulți păianjeni, au o vedere foarte slabă.

Pentru a compensa acest defect, tarantulele vânează prin depistarea vibrațiilor la sol. Când simt că prada este aproape, se aruncă pe ea și o răpun cu venin.

6. Este o specie de tarantulă

Denumirea științifică a speciei este Theraphosa blondi. Acești păianjeni aparțin clasei Arachnida, ordinului Aranea (păianjenii). Astfel, sunt considerați tarantule, o familie de păianjeni care conține cel puțin 947 de specii.

De obicei, tarantulele sunt păianjeni de talie mare cu păr pe picioare și abdomen și două gheare tarsale (aflate la capătul picioarelor). Sunt creaturi care își fac vizuini și care nu constituie o amenințate serioasă pentru oameni.

7. Se numește „mâncător de păsări”, dar se hrănește mai ales cu viermi

Foto: Wikimedia

Este adevărat că păianjenul Goliat atacă și mănâncă păsări mici, însă reușește rareori să le prindă în sălbăticie.

De fapt, păianjenul subzistă în mare parte cu viermi, suplimentați cu vânat tipic pentru păianjenii giganți, cum ar fi insectele, șopârlele, broaștele și, din când în când, câte un șarpe.

8. În Venezuela, cel mai mare păianjen este o delicatesă

Copiii din tribul Piaroa din Venezuela vânează de la vârstă fragedă. Una dintre delicatesele principale sunt păianjenii Goliat.

Potrivit membrilor tribului, păianjenii au un gust foarte bun.

9. Femelele trăiesc decenii întregi, masculii numai câțiva ani

Foto: Wikimedia

Femelele trăiesc, în medie, 10-15 ani, însă pot ajunge la 25 de ani în sălbăticie. Masculii trăiesc 3-6 ani, deoarece mor la scurt timp după prima lor împerechere.

Cea mai lungă durată de viață după împerechere este de un an.

10. Scot sunete de apărare asemănătoare cu cele ale șarpelui cu clopoței

Când este amenințat, păianjenul Goliat își freacă picioarele unele de altele pentru a produce un șuierat intens, asemănător cu cel produs de șarpele cu clopoței.

Sunetul are menirea de a speria inamicii potențiali, pentru ca păianjenul să nu fie nevoit să se lupte cu ei.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu