Goliat, cea mai mare broască din lume, își face cuib mutând bolovani de 2 kilograme

Numită, pe bună dreptate, broasca Goliat, aceasta este cea mai mare broască din lume, iar oamenii de știință spun că este primul amfibian african despre care știm că desfășoară activități de construire a cuibului – un comportament care ar putea fi și cauza mărimii ei gigantice.

Cuiburile pe care le construiesc aceste broaște sunt niște bălți mici și protejate destinate progeniturilor lor, iar operațiunile de construire implică mutarea și așezarea unor pietre de până la două kilograme în greutate.

cea mai mare broască
Cea mai mare broască din lume atinge greutatea de 3.3 kilograme. Foto: Marvin Schäfe

De-a lungul generațiilor, această muncă ar fi putut ajuta la dezvoltarea picioarelor musculoase și a gabaritului broaștei, potrivit cercetătorilor.

Broaștele Goliat pot fi întâlnite numai în Camerun și în Guineea Ecuatorială, ajungând la lungimea de 34 de centimetri și cântărind până la 3.3 kilograme. Însă, în ciuda mărimii lor, savanții știu foarte puține despre ele.

Recent, însă, au aflat că cea mai mare broască din lume depune eforturi extraordinare pentru a construi bălți care să le confere protecție împotriva intemperiilor și prădătorilor de ouă și mormoloci, potrivit Science Alert.

„Broaștele Goliat sunt uriașe, iar cercetările noastre arată că sunt niște părinți foarte atenți. Bălțile mici pe care le amenajează la marginile râurilor rapid curgătoare le oferă ouălor și mormolocilor adăpost în fața torentelor, precum și față de mulții prădători care trăiesc aici”, afirmă Marvin Schafer, de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, membru al echipei de cercetare a broaștelor gigantice.

cea mai mare broască
Un pui de broască Goliat. Foto: Marvin Schäfe

Echipa de cercetare a explorat malurile Râului Mpoula, din Camerun, căutând dovezi despre aceste cuiburi și găsind 22 de locuri de împerechere, unde pietrele și alte materiale au fost îngrămădite într-o modalitate care nu poate fi opera întâmplării.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În fiecare dintre aceste 14 cuiburi s-au descoperit aproximativ 3.000 de ouă. Construirea de cuiburi este un comportament care a fost observat la mai multe specii de broaște mari în afara Africii (de exemplu, în cazul broaștei gigantice de râu din Borneo).

Însă cele mai multe broaște își lasă ouăle în locul cel mai convenabil din împrejurimi, pe frunze sau pe pământ. Observând vârsta diferită a mormolocilor broaștei Goliat din unele bălți, se pare că locurile de cuibărit sunt refolosite.

O examinare pe timp îndelungat și cu infraroșu a sitului a arătat că cea mai mare broască din lume își păzește cuibul, apărându-l de prădători.

Cea mai mare broască din lume poate cântări până la 3.3 kilograme

cea mai mare broască
Dată fiind mărimea sa, broasca Goliat este adeseori vânată pentru carne. Foto: Alamy

Săparea bălților nu a fost filmată, dar savanții au emis ipoteza că broaștele își folosesc picioarele foarte musculoase pentru a muta pietre, pornind de la mărimea similară a altor specii de broaște despre care se știe că își sapă cuiburi.

Însă nu este clar cine – masculii sau femelele – se ocupă cu săpatul bălților. Studiul a arătat că se construiesc trei feluri diferite de bălți:

  1. bălți naturale, pe care broaștele doar le curăță de frunze și resturi;
  2. bălți puțin adânci, căptușite pe margine cu material săpat din centrul bălții;
  3. depresiuni mai mari din care sunt îndepărtate pietrele de mari dimensiuni, care sunt apoi mutate la marginea cuibului, cu rol de barieră.

Ultimul s-a dovedit a fi cel mai eficient tip de cuib, cel care proteja cel mai bine ouăle și nu permitea ca acestea să se verse în afară sau să fie inundat cu apă.

Este o descoperire interesantă legată de un amfibian ciudat, despre care nu știm prea multe, iar cercetătorii speră să-și continue studiul și să afle mai multe despre comportamentul acestor animale.

Uneori, broaștele Goliat sunt capturate în sălbăticie și păstrate ca animale de casă. Foto: Alamy

De asemenea, broaștele Goliat sunt o specie amenințată. Numărul lor a scăzut cu mai mult de 50% în ultimul deceniu, deoarece despăduririle le-au pus în pericol habitatele și au fost vânate în număr mare pentru mâncare sau pentru a fi transformate în animale de casă.

De fapt, acest studiu a început să caute dovezi legate de obiceiurile alimentare ale mormolocilor, deoarece biologii vor să protejeze această specie pentru viitor.

„Faptul că abia am descoperit aceste comportamente arată cât de puține știm despre această creatură, una dintre cele mai spectaculoase de pe planetă. Sperăm că descoperirile noastre, combinate cu cercetările în curs, vor îmbunătăți felul în care înțelegem nevoile broaștei Goliat, pentru a putea ajuta cea mai mare broască din lume să supraviețuiască în continuare.”, spune liderul proiectului, Mark-Oliver Rodel.


Citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu