Goliat, cea mai mare broască din lume, își face cuib mutând bolovani de 2 kilograme

Numită, pe bună dreptate, Goliat, aceasta este cea mai mare broască din lume. Oamenii de știință spun că este primul amfibian african despre care se știe că desfășoară activități de construire a cuibului, un comportament care ar putea fi și cauza mărimii sale.

Cuiburile pe care le construiesc aceste broaște sunt niște bălți mici și protejate destinate progeniturilor lor, iar operațiunile de construire implică mutarea și așezarea unor pietre de până la două kilograme în greutate.

cea mai mare broască
Cea mai mare broască din lume atinge greutatea de 3.3 kilograme. Foto: Marvin Schäfe

De-a lungul generațiilor, această muncă ar fi putut ajuta la dezvoltarea picioarelor musculoase și a gabaritului broaștei, potrivit cercetătorilor.

Broaștele Goliat pot fi întâlnite doar în Camerun și în Guineea Ecuatorială, ajungând la lungimea de 34 de centimetri și cântărind până la 3.3 kilograme. Însă, în ciuda mărimii lor, savanții știu foarte puține despre aceste reptile.

Recent, însă, au aflat că cea mai mare broască din lume depune eforturi extraordinare pentru a construi bălți care să îi confere protecție împotriva intemperiilor și prădătorilor de ouă și mormoloci, potrivit Science Alert.

cea mai mare broască
Un pui de broască Goliat. Foto: Marvin Schäfe

„Broaștele Goliat sunt uriașe, iar cercetările noastre arată că sunt niște părinți foarte atenți. Bălțile mici pe care le amenajează la marginile râurilor le oferă ouălor și mormolocilor adăpost în fața torentelor, precum și față de mulții prădători care trăiesc aici”, a afirmat Marvin Schafer, de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, membru al echipei de cercetare a broaștelor gigantice.

Echipa de cercetare a explorat malurile Râului Mpoula, din Camerun, căutând astfel de cuiburi. În 22 de locuri de împerechere, savanții au găsit pietre și alte materiale îngrămădite în așa fel încât aranjamentul nu putea fi o consecință a întâmplării.

În fiecare dintre aceste 14 cuiburi au descoperit aproximativ 3.000 de ouă. Construirea de cuiburi este un comportament care a fost observat la mai multe specii de broaște mari din afara Africii (de exemplu, în cazul broaștei gigantice de râu din Borneo).

Însă cele mai multe broaște își lasă ouăle în locul cel mai convenabil din împrejurimi, pe frunze sau pe pământ. Faptul că mormolocii broaștei Goliat descoperiți în bălți aveau vârste diferite sugerează că locurile de cuibărit sunt refolosite.

O examinare îndelungată, cu ajutorul razelor infraroșii, a relevat că cea mai mare broască din lume își păzește cuibul, apărându-l de prădători.

Cea mai mare broască din lume poate cântări până la 3.3 kilograme

Activitatea de săpare a bălților nu a fost surprinsă pe film, dar savanții au emis ipoteza că broaștele își folosesc picioarele foarte musculoase pentru a muta pietre.

cea mai mare broască
Dată fiind mărimea sa, broasca Goliat este adeseori vânată pentru carne. Foto: Alamy

Însă nu este clar cine – masculii sau femelele – se ocupă cu săpatul bălților. Studiul a arătat că reptilele construiesc trei feluri diferite de bălți:

  1. bălți naturale, pe care broaștele doar le curăță de frunze și resturi;
  2. bălți puțin adânci, căptușite pe margine cu material extras din centrul bălții;
  3. depresiuni mai mari, din care sunt îndepărtate pietrele de mari dimensiuni, care sunt apoi mutate la marginea cuibului, cu rol de barieră.

Ultimul s-a dovedit a fi cel mai eficient tip de cuib: proteja cel mai bine ouăle și era cel mai sigur împotriva inundațiilor.

Este o descoperire interesantă legată de un amfibian ciudat, despre care nu știm prea multe. Cercetătorii speră să-și continue studiul și să afle mai multe despre comportamentul acestor animale.

Uneori, broaștele Goliat sunt capturate în sălbăticie și păstrate ca animale de casă. Foto: Alamy

De asemenea, broaștele Goliat sunt o specie amenințată cu dispariția. Numărul lor a scăzut cu mai mult de 50% în ultimul deceniu.

Despăduririle le-au pus în pericol habitatele, iar broaștele au fost vânate în număr mare pentru mâncare sau pentru a fi transformate în animale de casă.


Ți-a plăcut acest articol? Îți recomandăm un alt articol interesant: Ține-mă, mamă! Broaștele care trăiesc pe spatele părinților lor, la propriu. Apoi, află mai multe despre broaștele-dovleac: Animalele toxice cu oase fluorescente, ce strălucesc prin piele.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>