Globul din ou de struț al lui Leonardo da Vinci, primul pe care apare Lumea Nouă

Asamblat din două jumătăți de ou de struț și gravat cu migală, primul glob pământesc care înfățișează Lumea Nouă a fost creat în 1504 de către nimeni altul decât Leonardo da Vinci.

Artefactul a fost mult timp considerat pierdut și a fost redescoperit abia în iunie 2012, în timpul târgului de cartografie organizat la Londra de Societatea Regală Britanică de Geografie.

Globul pamantesc
Lumea pe un ou de struț. Foto: Wikimedia

Un comerciant olandez îl pusese la vânzare, crezând că era vorba de un obiect din secolul XIX, și nicidecum de o comoară renascentistă. Ulterior, comerciantul a declarat că achiziționase globul de la un alt coleg, astfel că proveniența artefactului rămâne necunoscută.

Globul este realizat din două jumătăți de ou de struț, unite între ele. O contragreutate de calciu, plasată în jumătatea inferioară, menține obiectul în poziție verticală. Globul are diametrul de 11.2 centimetri și cântărește doar 134 de grame.

Nave, monștri și munți conici

Harta gravată pe cojile de ou, realizată cu mare atenție la detalii, include reprezentări de nave, un vulcan, marinari, un monstru, valuri, munți conici, râuri și alte elemente și toponime.

Norocosul deținător al globului, cercetătorul Stefaan Missinne, concluzionează în cartea „The Da Vinci Globe” că artefactul este opera celebrului artist renascentist Leonardo da Vinci, bazându-se pe mai multe elemente.

În primul rând, susține Missinne, Leonardo da Vinci ar fi făcut un desen pregătitor pentru glob în 1503, desen care se găsește în Codex Arundel, o colecție de notițe și schițe realizate de marele artist.

De asemenea, unul dintre desenele de pe glob, al vasului reprezentat la sud de Oceanul Indian, este prezent într-un codice scris de Francesco di Giorgio Martini datând din 1487-1490, iar proprietarul acestui codice era chiar Leonardo da Vinci.

Este singura carte care s-a păstrat din vasta bibliotecă a artistului și, prin urmare, singura care conține adnotări făcute chiar de către acesta.

„Mapamondul meu pe care îl are Giovanni Benci”

Globul pamanesc 02
Harta de pe globul lui da Vinci, desfășurată. Foto: Wikimedia

Potrivit cercetătorilor, atât detaliile pictografice, cât și modul de aplicare a gravurilor (realizate de o persoană stângace) îl indică pe Leonardo ca fiind autorul acestora.

De asemenea, harta gravată pe glob prezintă, potrivit unui studiu realizat de Missinne în colaborare cu cercetătorul Geert Verhoeven, un exemplu de perspectivă inversă, un stil de deformare a imaginilor al cărei prim exemplu cunoscut îi este atribuit tot lui Da Vinci.

Mai mult, pe pagina 331 a Codex Atlanticus, care datează din 1504, Da Vinci a scris: „el mío mappamondo che ha Giovanni Benci” („mapamondul meu pe care îl are Giovanni Benci”), lăsând să se înțeleagă că artistul crease, într-adevăr, un glob pământesc.

Astăzi, acesta nu este doar cel mai vechi glob gravat cunoscut, ci și cel mai vechi care reprezintă Lumea Nouă.

„În timp ce locuia la Florența, în 1504, Leonardo a avut acces nu numai la cele mai recente hărți din epocă, ci și la multe alte surse de cunoaștere, cum ar fi tehnicile de gravură și turnare. Prin gravarea acestor coji de ouă de struț foarte exotice și scumpe, Leonardo a dorit să evidențieze apariția unui nou continent. În ciuda faptului că America a fost numită după Amerigo Vespucci, denumirea care apare pe glob este Mundus Novus (Lumea Nouă)”, se precizează în studiu.

Având în vedere asemănările dintre cele două, se crede că Globul lui Da Vinci a servit drept model pentru crearea Globului Hunt-Lenox, realizat tot în 1504 și considerat al treilea cel mai vechi glob cunoscut.

Globul Hunt-Lenox este confecționat din cupru, are diametrul de 11.2 centimetri (cât cel al lui Da Vinci) și circumferința de 345 de centimetri. Astăzi, artefactul este păstrat la Biblioteca Publică din New York.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu