Gloanțele cu care a fost ucis Kennedy pot fi studiate online ca replici 3D digitale

După ce au stat zeci de ani sub lacăt, gloanțele care l-au ucis pe John F. Kennedy vor fi în curând accesibile oricui are o conexiune la internet.

În parteneriat cu Institutul Național de Standarde și Tehnologie (INST), Arhivele Naționale din SUA au scanat gloanțele și au produs replici 3D de înaltă definiție care vor fi disponibile pe internet la începutul anului 2020.

Scanările (ce pot fi văzute în clipul de mai sus) înfățișează gloanțele celebre – inclusiv două fragmente din glonțul care l-a rănit mortal pe Kennedy – în detalii microscopice, spune savantul INST Thomas Brian Renegar într-un comunicat de presă.

Chiar dacă gloanțele sunt prezentate pe un ecran, „te simți de parcă le-ai avea în fața ta.”

La aproape șase decenii de la moartea liderului american, asasinatul rămâne o chestiune controversată. În jur de 60% dintre americani consideră că a fost vorba de o conspirație, potrivit unui sondaj Gallup din 2013, deși numărul acesta a mai scăzut de atunci întrucâtva.

22 noiembrie 1963, ziua asasinatului. În fața lui JFK, guvernatorul Texasului, John Connally. Foto:  Foto: Corbis / Getty Images

Potrivit variantei oficiale, Lee Harvey Oswald a acționat singur, împușcându-l pe Kennedy în timp ce coloana prezidențială traversa orașul Dallas, din statul Texas, pe 22 noiembrie 1963.

Bancheta din spate a limuzinei în care a stat Kennedy, așa cum arăta imediat după asasinat. Foto: Corbis / Getty Images

S-a relatat că Oswald a tras de trei ori. Primul glonț i-a lovit în spate pe Kennedy și pe guvernatorul Texasului, John Connally, care se alăturase președintelui în limuzină – glonțul a fost recuperat (relativ intact) mai târziu.

Al doilea glonț a lovit capul președintelui, proiectilul fragmentându-se la impactul cu craniul și ucigându-l. Connally, care stătea în fața lui Kennedy, a supraviețuit.

Aceste gloanțe vor intra acum în colecția digitală a Arhivelor Naționale, alături de alte trei gloanțe despre care se crede că au fost trase din aceeași armă: două pentru a testa arma și un altul rămas în urma unei presupuse tentative de asasinat asupra generalului Edwin Walker.

Gloanțele au fost scanate cu un microscop specializat, fiindu-le cartografiate caracteristicile așa cum un satelit ar înregistra topografia unui lanț muntos.

Cămașa purtată de Kennedy în ziua asasinatului. Pe mâneca stângă avea cusute inițialele „JFK”. Foto: Foto: Corbis / Getty Images

Apoi, imaginile au fost combinate de specialiștii în balistică de la INST pentru a genera o reprezentare 3D suficient de detaliată pentru a înfățișa crestăturile lăsate în urmă de țeava armei.

Să vezi replicile digitale nu este totuna cu a vedea gloanțele reale.

Acestea rămân ascunse într-o cameră din Arhivele Naționale cu umiditatea și temperatura controlate, în timp ce replicile digitale vor aduce curioșii „cel mai aproape de experiența de a vedea gloanțele originale”, spune Martha Murphy, reprezentantă a Arhivelor Naționale.

Lee Harvey Oswald a fost asasinat la scurt timp după arestare. Evenimentul a fost surprins în direct de camerele televiziunilor. Foto: Foto: Corbis / Getty Images

„Poți vedea fiecare șănțuleț din glonț, fiecare crestătură. Va fi o reprezentare foarte fidelă a originalelor”, explică Murphy într-o filmare care detaliază proiectul de conservare.

Proiectul a fost derulat „în scopul conservării pentru istorie”, așa că nicio echipă nu a făcut analiza criminalistică a gloanțelor. Însă cercetătorii care vor dori să studieze din nou fragmentele vor putea să facă acest lucru după ce scanările vor ajunge pe internet, anul viitor.

Există posibilitatea ca în catalogul online al replicilor gloanțelor să fie publicate, în octombrie 2021, și niște dosare mult așteptate legate de investigația oficială a asasinatului (a căror publicare a fost amânată de actualul președinte al SUA). Deocamdată, la aproape șase decenii de la evenimente, documentele rămân cenzurate.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu