Glenn Seaborg, singurul om care a reușit să transforme un metal obișnuit în aur

Chimistul Glenn Seaborg a rămas în istorie pentru că a reușit să rezolve una dintre cele mai dificile probleme ale alchimiei: să transforme un metal obișnuit în aur.

În ziua de astăzi, mulți oameni cred că alchimia este o pseudoștiință practicată de-a lungul istoriei de oameni aflați în eroare – sau de șarlatani – care au avut o obsesie imposibil de realizat: să transforme plumbul în aur.

Alchimie 01
Alchimiștii sunt considerați niște „protosavanți” excentrici. Foto: culture.pl

Adevărul este că alchimia este o știință premodernă, care îmbină manipularea lumii materiale cu îmbunătățirea aspectelor imateriale ale vieții umane.

Aurul și elixirul nemuririi

În domeniul lumii materiale, scopul alchimiei a fost crearea unui solvent universal care să transforme metalele obișnuite, precum fierul, plumbul și zincul, în metale nobile, precum aurul și argintul.

În ceea ce privește îmbunătățirea aspectelor imateriale ale vieții, alchimiștii au încercat să creeze un elixir al nemuririi și substanțe care să vindece orice boală.

Alchimie 02
În încercarea de a descoperi elixirul nemuririi, alchimiștii chinezi au inventat praful de pușcă. Foto: Green Dragon Society

Mulți savanți și gânditori adepți ai alchimiei sperau ca, prin această știință, să ajungem să trăim într-o lume mai bogată și cu mai puține boli. De exemplu, chinezii, ghidați de filosofia taoismului, au încercat să obțină diverse tincturi care să vindece bolile și să prelungească viața.

În același timp, alchimiștii din Grecia Antică sperau să dobândească nemurirea și să-și satisfacă pofta de bogăție. În India, Vedele asociau aurul cu noțiunea de viață eternă, așa că alchimiștii indieni au făcut experimente cu plumb, sulf și mercur, pe care le combinau în speranța de a obține aur.

Alchimia a continuat să existe și în perioada modernă. Mulți savanți de renume și-au dedicat energiile acestei practici mistice.

Isaac Newton, părintele fizicii moderne și unul dintre cei mai renumiți savanți ai tuturor timpurilor, a dedicat mai mult timp alchimiei decât cercetărilor sale de pionierat în fizică.

În secolul XIX, alchimia a devenit un laitmotiv al renașterii oculte. Cercetători precum Mary Ann Atwood, Eliphas Levi și Rudolf Steiner susțineau că alchimia ar trebui privită ca o practică ezoterică și sacră, care nu poate fi explicată de știința convențională.

Glenn Seaborg, un chimist genial

Glenn Seaborg 01
Glenn Seaborg (al doilea de la stânga la dreapta), alături de colegii săi. Foto: Wikimedia

Însă niciunul dintre alchimiștii celebri din istorie nu a reușit să rezolve problemele de bază ale alchimiei. Toți au contribuit la dezvoltarea ideilor și practicilor alchimice, însă niciunul nu a reușit să creeze un elixir al nemuririi sau să transforme metalele obișnuite în aur.

Însă visul de secole al alchimiei a devenit realitate în 1980, când chimistul american Glenn Seaborg a reușit să transforme o cantitate mică de bismut – un metal extrem de stabil, care înlocuiește adeseori plumbul – în aur.

Glenn Seaborg și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca cercetător și profesor la Universitatea Berkley din California. La începutul anilor ’40, a contribuit la dezvoltarea proiectului Manhattan prin cercetările sale în domeniul chimiei nucleare.

Glenn Seaborg 02
Renumitul chimist Seaborg în laboratorul său. Foto: Wikimedia

În 1951, a primit Premiul Nobel pentru chimie, alături de Edwin MacMillan și Albert Ghiorso, pentru descoperirea a zece elemente chimice transuraniene (elemente cu viață scurtă, cu numere atomice mai mari decât cel al uraniului), printre care plutoniul, americiul și einsteiniul.

Contribuțiile lui Glenn Seaborg au fost atât de importante încât un alt element instabil, seaborgiul, a fost botezat după el cât timp era încă în viață, ceea ce nu este o practică comună.

În 1980, Glenn Seaborg și-a folosit cunoștințele extinse de chimie și fizică nucleară pentru a derula primul experiment alchimic încununat de succes din istoria omenirii.

Procedeul de succes inventat de Seaborg

Glenn Seaborg 03
Glenn Seaborg, alături de președintele SUA, John F. Kennedy. Foto: Wikimedia

A folosit un accelerator de particule pentru a îndepărta protonii și neutronii din câteva mii de atomi de bismut și a reușit să-i transforme în atomi de aur. Era vorba de o cantitate invizibilă cu ochiul liber, însă Seaborg a dovedit că alchimia urmărise timp de mii de ani un scop care putea fi atins.

Ai putea întreba: dacă Glenn Seaborg a obținut aur dintr-un metal obișnuit, de ce nu este folosită tehnica sa revoluționară pentru a se produce cantități mari de aur?

Ei bine, procedura lui Glenn Seaborg este atât de complexă și de costisitoare, încât ar fi nevoie de miliarde de dolari pentru a produce câteva grame de aur. Procesul necesită un accelerator de particule, cantități uriașe de energie și o perioadă îndelungată de timp.

Prin urmare, probabil că tehnica lui Seaborg nu va fi folosită prea curând pentru a produce cantități semnificative de aur.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu