Viața uimitoare a Gisellei Perl, românca numită „Îngerul de la Auschwitz”

Odată cu înfrângerea Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial, atrocitățile comise de naziști în lagărul de la Auschwitz au devenit cunoscute în întreaga lume.

Suferințele îndurate de prizonieri și acțiunile de ucidere în masă a acestora au îngrozit pe toată lumea. La Auschwitz, teroarea era la ordinea zilei, iar personalul lagărului participa conștient la masacrul care avea loc acolo.

Gisella Perl - detinuta
O fotografie a Gisellei Perl făcută la Auschwitz. Foto: Pinterest

Dar printre cei care au lucrat la Auschwitz s-au aflat și câțiva oameni inimoși, care și-au riscat viața pentru a salva pe prizonieri. Un astfel de om a fost Gisella Perl, o româncă din Sighetu Marmației, deportată la Auschwitz și forțată să lucreze pentru infamul Josef Mengele.

Timp de câțiva ani, ea s-a supus la mari pericole pentru a salva cât mai multe vieți. Iată povestea ei impresionantă.

Gisella Perl, o tânără ambițioasă

Gisella Perl s-a născut în 1907 în Sighetu Marmației, oraș care la acea vreme făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. De mică, a dat semne că avea o minte deosebit de înzestrată.

La vârsta de 16 ani, Perl a terminat prima școala secundară, fiind singura fată și singura evreică ce a realizat această performanță. Tatăl ei ezita să o sprijine în aspirațiile ei academice, mai ales în ceea ce privea medicina.

Bărbatul se temea că studiile o vor face să-și abandoneze credința. Dar Gisella l-a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și a urmat, până la urmă, universitatea de medicină.

Mai târziu, Perl s-a căsătorit cu un chirurg și a lucrat ca ginecolog în Sighetu Marmației. În 1944, însă, viața ei s-a schimbat dramatic.

Întreaga familie, deportată

Gisella Perl - Auschwitz
Se estimează că în lagărul de la Auschwitz și-au pierdut viața 1,1 milioane de oameni. Foto: JNS

În acel an, naziștii i-au trimis pe Gisella Perl, pe soțul ei și pe fiul ei, precum și pe părinții și pe toate rudele sale în lagărul de la Auschwitz. Singura care a scăpat de deportare a fost fiica Gisellei, care a fost ascunsă de către o familie chiar înainte ca familia lui Perl să fie ridicată.

La Auschwitz, naziștii au separat-o pe Gisella Perl de restul familiei. Fiul ei avea să moară într-o cameră de gazare, iar soțul ei avea să fie ucis în bătaie cu puțin timp înainte ca lagărul să fie eliberat.

Însă viața Gisellei Perl a fost cruțată. În schimb, femeia a fost forțată să lucreze ca medic, sub supravegherea infamului doctor Josef Mengele.

La început, sarcina lui Perl era de a încuraja deținuții să doneze sânge, pentru uzul armatei germane. Când Mengele a aflat că Perl era medic ginecolog, și-a dat seama că ar putea obține informații despre deținutele care intraseră însărcinate în lagăr.

Și-a riscat viața pentru a salva sute de deținute

Gisella Perl - Mengele
Perl a fost forțată să lucreze alături de Mengele. Foto: Pinterest

Pe lângă experimentele pe gemeni, Mengele a făcut experimente îngrozitoare pe femeile însărcinate, inclusiv vivisecții (experimente și, în unele cazuri, operații asemănătoare cu autopsiile, dar făcute pe oameni vii).

Mengele i-a ordonat lui Perl să-i raporteze toate sarcinile, a relatat aceasta într-un interviu acordat cotidianului The New York Times în 1982. Mengele i-a spus că femeile însărcinate aveau să fie trimise în alt lagăr, unde mama și copilul urmau să fie îngrijiți mai bine.

Însă, după ce văzuse ororile comise de naziști, Perl era conștientă că Mengele o mințise. Într-un act de curaj deosebit, ea s-a decis să nu-i raporteze lui Mengele sarcinile.

Totuși, trebuia să găsească o modalitate de a le ține secrete. Din păcate, unele dintre femeile care auziseră de promisiunile lui Mengele s-au dus de bunăvoie să-i spună că erau însărcinate. Asupra lor s-au făcut experimente și, în cele din urmă, au murit.

O dilemă morală

Gisella Perl - Femei insarcinate
Foto: Wikimedia

Perl se afla în fața unei uriașe crize morale: dacă ajuta la aducerea pe lume a copiilor, în apropierea medicilor naziști, aceștia aveau să audă plânsetele copiilor și aveau să să-i ucidă pe toți cei din cazarmă drept pedeapsă.

Dacă avea să raporteze femeile însărcinate, acestea aveau să moară oricum, după ce vor fi suferit din cauza lui Mengele și a doctorilor săi.

Așa că, deși era împotriva pregătirii ei și a codului social de atunci, Perl a început să facă avorturi rudimentare în cazărmi. Nu avea instrumente, nu avea cu ce să-și dezinfecteze mâinile și niciun fel de analgezic.

„Am făcut sute de avorturi. Nimeni nu poate înțelege ce a însemnat pentru mine să ucid acei copii. Însă, dacă nu aș fi făcut-o, atât mama, cât și copilul ar fi fost uciși cu cruzime”, a mai spus ea pentru The New York Times.

Dacă sarcina era prea înaintată atunci când mama era dată în grija lui Perl, Gisella rupea sacul amniotic, dilata manual cervixul și aducea copilul pe lume. Fiind prematur, fătul murea aproape imediat.

În cartea sa, Perl spune povestea unei tinere care a ajuns în lagăr cu sarcina aproape de termen. Copilul a fost născut în secret și mama a fost trimisă la infirmerie, ca suferind de „pneumonie” (naziștii nu „pedepseau” pneumonia cu moartea, așa cum făceau în cazul febrei tifoide).

Perl a încercat să țină copilul în viață, însă se temea că plânsetele sale vor alerta gărzile. Asta ar fi însemnat moartea pentru mamă, copil și probabil pentru toate femeile din cazarmă.

„Nu mai puteam să-l ascund. Am luat corpul mic și cald în mâini, l-am sărutat pe fața fină… apoi l-am strangulat și i-am îngropat cadavrul sub un munte de cadavre care urmau să fie incinerate”, s-a destăinuit ea.

Perl încerca să se descurce cât mai bine, ținând cont de circumstanțele îngrozitoare. Ulterior, a mărturisit că femeile pe care le-a tratat „nu știau că vor plăti cu viața și cu viețile copiilor lor nenăscuți acea ultimă noapte de tandrețe, petrecută în brațele soților lor.”

Perl și-a dat seama că în Auschwitz, ca și în alte lagăre de concentrare, rolul doctorilor nu era să vindece, ci să grăbească moartea.

Sfârșitul coșmarului

Gisella Perl - Auschwitz
Femeile dintr-o baracă de la Auschwitz. Fotografia a fost realizată de un fotograf rus la scurt timp după eliberarea lagărului. Foto: Pinterest

Perl a fost eliberată din Auschwitz la sfârșitul războiului. La acel moment, toți cei din familia sa erau deja morți. Din cauza ororilor la care a fost martoră, la scurt timp după eliberare a încercat să se sinucidă, dar a eșuat.

Apoi, a urmat o lungă perioadă de recuperare, iar în 1947 Gisella Perl a ajuns la New York. Acolo, autoritățile au investigat-o sub suspiciunea că i-ar fi ajutat pe doctorii naziști. Însă mărturiile deținuților au salvat-o.

Un supraviețuitor a spus:

„Fără cunoștințele medicale ale doctorului Perl și fără ca ea să-și fi riscat viața ca să ne ajute, ar fi imposibil de spus ce mi s-ar fi întâmplat mie și multor altor deținute”, a mărturisit o supraviețuitoare.

În iunie 1948, Perl și-a publicat povestea, „Am fost doctor la Auschwitz” (accesibilă aici).

O reîntâlnire emoționantă

Gisella Perl - Copil
Gisella Perl, ținând în brațe un copil pe care l-a ajutat să vină pe lume. Foto: History

Trei ani mai târziu, Perl a primit cetățenie americană, după care a devenit specialist pe probleme de fertilitate la spitalul Mount Sinai, din New York.

Postul i-a fost acordat la sugestia lui Eleanor Roosevelt, soția președintelui Franklin Delano Roosevelt, cu care se afla în relații bune.

Spre surprinderea tuturor, Perl a descoperit că fiica ascunsă înainte de război supraviețuise. După ce s-au reîntâlnit, cele două s-au mutat în Israel, aceasta fiind promisiunea pe care i-o făcuse soțul ei atunci când fuseseră separați.

„Ne vom întâlni într-o zi, în Ierusalim”, i-a spus el.

Gisella Perla trăit în Israel, alături de fiica sa, până în 1988, când s-a stins din viață. Mulți ani la rând, după ce la Auschwitz fusese nevoită să facă avorturi, doctorul Gisella Perl a adus pe lume mii de copii sănătoși.

Ca să știi mai mult, citește „O viață amânată – Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz”

În continuare, îți recomandăm o carte emoționantă, care dezvăluie viața extraordinară a Ditei Kraus, supraviețuitoare a Holocaustului. Deportată împreună cu familia în ghetoul de la Terezin, apoi în lagărele de la Auschwitz și Bergen-Belsen, Dita a fost martoră la atrocitățile de neimaginat comise de naziști. La Auschwitz, Dita, care la acea vreme avea doar 14 ani, a avut în grijă biblioteca lagărului, formată din cele câteva cărți pe care prizonierii reușiseră să le salveze din bagajele celor aduși în lagăr. Cărțile păstrate de Dita, care le erau oferite copiilor și învățătorilor acestora, au fost o iluzie de normalitate într-o lume a suferinței și ororii. Povestea Ditei nu se limitează doar la experiențele din timpul războiului, ci urmărește destinul tinerei și după terminarea războiului. Este o relatare despre viață, voința de a trăi și speranța aproape nebunească într-un viitor mai bun.

 

„O viață amânată – Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu