Două dintre ultimele girafe albe, femelă și pui, au fost ucise de braconieri

Două dintre ultimele exemplare de girafe albe din sălbăticie, o femelă și puiul său de câteva luni, au fost ucise de braconieri. Cadavrele lor au fost descoperite recent de îngrijitorii unui sanctuar pentru animale sălbatice din Kenya.

Potrivit CNN, îngrijitorii de la Centrul de Conservare Ishaqbini Hirola (CCIH), din nord-estul Kenyei, au constatat cu îngrijorare că grupul de girafe albe din sanctuar nu mai fusese observat de ceva vreme și, în consecință, au apelat la serviciul pentru protecția animalelor sălbatice.

girafe albe
Foto: Caters News

Anchetatorii au fost îngroziți să descopere rămășițele scheletice ale unor girafele albe. Cadavrele lor au fost identificate ulterior ca fiind al unei femele adulte și al puiului ei în vârstă de șapte luni.

„Uciderea lor este o lovitură dată progresului extraordinar făcut de comunitate pentru conservarea speciilor rare. Suntem singura comunitate din lume care are grijă de girafele albe”, a declarat Mohammed Ahmednoor, administratorul CCIH.

Potrivit oficialilor parcului, starea în care au fost găsite cele două cadavre arată că animalele au fost omorâte, cel mai probabil, cu patru luni în urmă.

Moartea acestor două exemplare este tulburătoare, mai ales având în vedere faptul că, acum, în sălbăticie mai există o singură girafă albă cunoscută – puiul cel mare al femelei moarte. (O altă girafă albă mai fusese observată în Tanzania, în 2015, însă de atunci nu a mai fost văzută.)

girafe albe
Foto: Sky News

Prima dată când când au fost observați pășunând împreună printre tufele din parc, în urmă cu trei ani, femela și puiul au făcut senzație în jurul lumii.

„Aceasta este o zi foarte tristă pentru comunitatea din Ijara și din Kenya, în general”, a spus Ahmednoor.

Girafele albe au această culoare din cauza leucismului, o afecțiune genetică. Deși este întrucâtva similar cu albinismul, leucismul nu duce neapărat la o depigmentare completă.

Animalele cu leucism au coloratura normală la nivelul ochilor și al țesuturilor moi. Girafa albă adultă, de exemplu, avea ochii închiși la culoare.

Surprinderea pe film a unei girafe albe este un eveniment extrem de rar. Până în prezent, aceste animale au fost descoperite în doar două locuri: în CCIH și în Parcul Național Tarangire din Tanzania, unde a fost văzut un exemplar în 2015. Soarta acestuia este necunoscută.

Moartea celor două animale din Kenya reprezintă o pierdere pentru mediu, dar este și o amenințare pentru economia locală, care se bazează în mare parte pe veniturile generate de turiștii dornici să vadă animalele sălbatice.

Aceste girafe albe fuseseră o atracție majoră pentru vizitatorii zonei de conservare. Acea primă apariție a mamei și a puiului ei, în urmă cu câțiva ani, a devenit imediat virală pe internet și, drept urmare, girafele albe au apărut în articole din publicații importante precum National Geographic , The Guardian și USA Today.

Uciderea mamei și a puiului său este și o oportunitate de cercetare pierdută. Populația de girafe este într-un declin accentuat, etichetat de experți drept „extincție silențioasă”, cauzată mai ales de vânătoare.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: Humane Society International

„Aceasta este o pierdere pe termen lung. Studiile de genetică și cercetările făcute în urma unor investiții semnificative au fost irosite cu totul”, a afirmat Ahmednoor.

Conform Fundației Africane pentru Viață Sălbatică, numărul girafelor rămase în sălbăticie – care le include pe cele care locuiesc în sanctuare și în alte părți din nord-estul Kenyei – a scăzut dramatic, cu cel puțin 40% în ultimele decenii. Se estimează că în prezent mai există în sălbăticie circa 62.000 de girafe adulte.

Puii de girafă sunt deosebit de vulnerabili. Deși pot atinge înălțimea de doi metri în doar câteva luni, sunt o țintă ușoară pentru lei și hiene. Doar aproximativ 50% dintre puii fătați în sălbăticie reușesc să treacă de primul an de viață.

Având în vedere toate aceste statistici, uciderea celor două girafe albe este cu atât mai tulburătoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>