Păgubiții vor să deshumeze cadavrul unui investitor care a luat cu el în mormânt parolele pentru Bitcoin

Moartea neașteptată, la numai 30 de ani, a lui Gerald Cotten, președinte al companiei canadiene QuadrigaCX, a generat o undă de șoc în mediul criptomonedelor în 2018. Motivul: Cotten a luat cu el în mormânt parolele de acces la 137 milioane de dolari în monedă Bitcoin.

Acum, investitorii vor să-i dezgroape cadavrul ca să obțină confirmări privind identitatea celui din sicriu și cauza reală a morții sale.

În ianuarie 2019, QuadrigaCX a anunțat că fondatorul său, în vârstă de 30 de ani, murise cu circa o lună înainte, „din cauza unor complicații cauzate de boala lui Crohn”, și că luase cu el în mormânt parolele de acces la aproape 180 de milioane de dolari canadieni (137 de milioane de dolari americani) în criptomonedă, potrivit BBC.

Gerald Cotten, QuadrigaCX. Foto: Facebook

După acest anunț, QuadrigaCX a fost obligată să se închidă, în timp ce aproximativ 76.000 de persoane încercau să se împace cu gândul pierderii banilor lor.

Unii încă nu au reușit să facă asta, după cum arată cererea lor recentă de deshumare a cadavrului lui Cotten pentru a obține o confirmare a cauzei morții.

Această cerere neobișnuită, înaintată de avocații utilizatorilor QuadrigaCX, a fost generată atât de „circumstanțele îndoielnice privitoare la moartea lui Cotten”, cât și de o serie de revelații privind practicile dubioase ale QuadrigaCX și ale președintelui său.

Se  pare că această companie nu a implementat procedurile de siguranță care să le permită altor reprezentanți accesul la informații importante în cazul unor incidente critice, cum ar fi moartea fondatorului.

Unii dintre păgubiți nu cred că Gerald Cotten a murit. Foto: Reuters

„Activitățile erau, în mare parte, întreprinse de un singur individ, Gerald Cotten. Ca rezultat, se pare că nu exista o împărțire normală a îndatoririlor și metodelor interne de control de bază”, se arată într-un raport care menționează, de asemenea, existența unor „fonduri substanțiale” scoase de Cotten din conturile firmei fără nicio justificare.

În privința morții subite a lui Cotten, utilizatorii QuadrigaCX știu doar că aceasta a survenit în urma unor complicații cauzate de boala Crohn, în timp ce se afla în India, „unde inaugura un orfelinat pentru copiii nevoiași”.

Nu toată lumea e convinsă că Gerald Cotten a murit, mai ales după apariția informațiilor deja menționate în ceea ce privește activitatea sa dubioasă la conducerea companiei.

Teoriile că Gerald Cotten și-ar fi înscenat moartea și ar fi fugit cu banii oamenilor – bani păstrați offline în portofele electronice ale căror parole numai el le cunoștea – au început să capete tot mai multă credibilitate în vara acestui an.

Acum, avocații care îi reprezintă pe utilizatorii QuadrigaCX au cerut autorităților să dezgroape cadavrul fostului președinte al firmei, pentru a obține confirmări privind identitatea și cauza morții sale.

Avocații susțin că se impune „stabilirea certitudinii referitor la întrebarea dacă domnul Cotten este cu adevărat decedat.” Din cauza „problemelor legate de descompunere”, avocații cer ca autopsia să fie făcută până în primăvara anului 2020.

Între timp, văduva lui Cotten a declarat că „i s-a frânt inima” când a aflat despre dezgroparea cadavrului fostului ei soț, susținând că moartea lui „nu ar trebui pusă la îndoială”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu