Geologii au descoperit o enormă rezervă de apă dulce sub Oceanul Atlantic

Geologii au descoperit un enorm buzunar de apă dulce sub apele sărate ale Oceanului Atlantic, în apropierea coastei SUA. Rezerva (de aproximativ 2.800 kilometri cubi) este surprinzătoare, dar nu complet neașteptată.

Primele semne legate de existența sa au apărut pentru în anii ’70, însă nimeni nu bănuia că acest rezervor uriaș, captiv în roca poroasă, ar putea avea o lungime aproape egală cu întregul nord-est al SUA.

Chenarul roșu marchează limitele aproximative ale buzunarului de apă dulce. Foto: Captură Google Maps

„Știam că acolo jos se află apă dulce, în locuri izolate, însă nu cunoșteam mărimea rezervorului sau dispunerea sa”, a afirmat geologul marin Chloe Gustafson, de la Universitatea Columbia, într-un articol publicat pe site-ul instituției.

În 2015, unii dintre colegii cercetători ai lui Gustafson au făcut un studiu-pilot pe coasta statului New Jersey. Folosind un receptor electromagnetic plasat cu ajutorul vasului de cercetare Marcus Langseth, echipa încerca să caute buzunare de apă dulce îngropate în straturile sedimentare.

Explorările companiilor petroliere au descoperit ocazional, încă din anii ’70, apă dulce atunci când săpau după combustibilul fosil, așa că savanții știau că acolo jos se află „ceva”. Însă datele privind mărimea rezervorului erau inexacte.

Echipa de cercetare de pe vasul Marcus Langseth a studiat cele două locuri de coastă din nord-est timp de zece zile, căutând semne de conductivitate electrică în apele pe care plutea vasul.

Folosind o nouă metodă pentru a distinge apa dulce de petrol sau apă sărată, oamenii de știință explorează sub platoul continental pentru a căuta buzunare mari de apă dulce. Este posibil ca această rezervă să se alimenteze continuu din apa subterană care se scurge de pe uscat sau să fi fost lăsată de ghețarii din perioada glaciară. Grafică: Eric S. Taylor

Apa sărată este un conducător mai eficient de unde electromagnetice (EM) decât apa dulce, așa că receptoarele de EM plasate pe coastă au permis cercetătorilor să cartografieze dispunerea rezervorului misterios.

Rezultatele, publicate într-un studiu care detaliază prima încercare importantă de a cartografia rezervorul, indică existența unui „sistem continuu de rezervoare submarine, cu o întindere de cel puțin 350 de kilometri în apropierea coastei atlantice a SUA. Sistemul conține circa 2.800 de kilometri cubi de apă cu salinitate scăzută.

Dată fiind natura tehnicii de cartografiere cu EM, rezultatele pot fi întrucâtva interpretate, însă echipa spune că rezervorul submarin pornește din Delaware (în capătul sudic) și se extinde de-a lungul statelor New Jersey, New York, Connecticut, Rhode Island, ajungând până în Massachusetts.

Oricât de nebunește ar suna, rezervorul de apă dulce s-ar putea extinde și mai mult, spun cercetătorii.

„Dacă luăm în considerare posibilele extensii din nord-est și sud-vest, ar putea exista de câteva ori mai multă apă dulce decât credeam în porțiunea de nord-est a Atlanticului, reprezentând o resursă de apă dulce care rivalizează cu cele mai mari rezerve de pe continent”, explică autorii.

Cât despre felul în care rezerva a ajuns acolo, cercetătorii spun că acest lucru s-ar fi putut întâmpla atunci când cantități vaste de apă dulce rezultată din gheața topită în timpul ultimei epoci glaciare au rămas captive în sedimentul pietros.

Pentru ca apa să poată fi folosită pentru consum – dacă se va putea ajunge la ea -, aceasta ar trebui mai întâi să fie desalinizată, deoarece porțiuni din ea ar fi ușor sărate, mai ales cele apropiate de stratul de apă marină.

Deocamdată, nimeni nu spune că această operațiune este necesară, însă existența buzunarului uriaș sugerează că astfel de volume s-ar putea ascunde în zone mai calde și mai uscate ale lumii, precum California, Australia sau Orientul Mijlociu.

„S-ar putea dovedi a fi o resursă importantă pentru alte părți ale lumii”, spune Gustafson.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>