fbpx

Gena ABCC11: Motivul pentru care transpirația coreenilor nu miroase

Cei mai mulți folosim zilnic deodorantul pentru a preveni și combate mirosul neplăcut de transpirație, însă pe Glob există câteva grupuri etnice care nu au nevoie de așa ceva. Asta, deoarece o formă rară a genei ABCC11.

Această genă este responsabilă direct de probabilitatea ca substanța secretată de urechile unui individ să fie umedă sau uscată ori să sufere de osmhidroză (sau de mirosul asociat cu sudoarea), care este cauzat de excreția în exces a glandelor sudoripare.

Aproximativ 95% dintre coreeni prezintă o mutație a genei ABCC11, datorită căreia transpirația lor nu miroase. Foto: WiseGeek

Potrivit unui studiu publicat în 2012 în revista Frontiere ale Geneticii, vasta majoritate a coreenilor are o formă rară a genei ABCC11 (genotipul AA), datorită căreia transpirația nu miroase.

Hai să vedem cum funcționează această genă, care este alcătuirea sa moleculară și cum se face că transpirația coreenilor nu miroase.

Cum funcționează gena ABCC11?

Această genă are două variante diferite. Un individ cu o anumită formă este diferit de cel care se naște cu cealaltă formă. În cazul genei ABCC11, diferența este dată de un singur nucleotid, ceea ce se numește „polimorfism uninucleotidic”.

Fiindcă există două variante în privința alelelor la gena ABCC11, oamenii pot avea trei varietăți posibile: alele GG, GA, sau AA. Aceste trei tipuri sunt responsabile de diferitele fenotipuri pe care le producem.

Ilustrație a bacteriilor din jurul porilor glandelor sudoripare, pe suprafața pielii umane. Porii duc transpirația de la o glandă sudopripară până la suprafața pielii. Sudoarea se evaporă, îndepărtând căldura și jucând un rol vital în răcirea corpului și în prevenirea supraîncălzirii. Bacteriile din jurul porilor metabolizează substanțele organice secretate în transpirație în substanțe cu miros pe care îl percepem ca fiind neplăcut. Foto: Alamy

Apoi, aceste fenotipuri sunt exprimate prin genotipuri care determină compoziția umedă sau uscată a substanței secretate de ureche și face ca osmhidroza (mirosul generat de transpirație) să fie prezentă sau absentă.

Indivizii care au genotipul GG sau GA vor produce „ceară de ureche” uscată și individul va avea un miros slab, imperceptibil, atunci când transpiră.

Care este avantajul de a avea transpirație mirositoare?

Din punct de vedere evoluționar, se crede că transpirația fără miros ar fi putut ajuta populațiile din Eurasia nordică să se adapteze mai bine la vremea rece. La animale, observăm că transpirația mirositoare încurajează secreția apocrină, care ajută la găsirea, atragerea și împerecherea cu parteneri sexuali potriviți.

Simplu spus, transpirația mirositoare ar putea juca un rol în atragerea partenerilor. Totuși, să ținem coont că aceasta este doar o ipoteză (o posibilă explicație).

Doar aproximativ 2% dintre europeni „se bucură” de aceeași mutație genetică prezentă din abundență în rândul coreenilor. Foto: Shutterstock

Varianta AA a genei ABCC11 este larg răspândită în rândul populațiilor asiatice și se găsește rar la grupuri etnice din Africa sau la caucazieni. Între 30% și 50% dintre cei care locuiesc în Asia Centrală, în insulele din Pacific și în sudul Asiei, precum și indigenii americani nu secretă niciun miros la subraț și dețin varianta AA.

În cazul coreenilor, circa 95% din populație deține varianta AA, în comparație cu numai 2% dintre europenii care au fost testați în 2013.


Ți-a plăcut acest articol? Iată alte trei recomandări interesante:

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>