Houston, miroase a carne friptă! Misiunea Gemini 3 și suplimentul interzis

Viața astronauților în spațiul cosmic este plină de pericole și încercări. De aceea, cei trimiși în spațiu sunt testați și pregătiți ani în șir, pentru a face față cu bine unei astfel de provocări. Dar astronauții sunt, totuși, oameni, iar uneori fac greșeli copilărești. Asta s-a întâmplat în timpul misiunii Gemini 3, când un incident stupid, absurd și amuzant, în același timp, a pus în pericol întreaga expediție.

Pe 23 martie 1965 a fost lansată prima misiune cu oameni la bord din cadrul programului Gemini al NASA. Misiunea Gemini 3 a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida. La bordul misiunii istorice se aflau astronauții Virgil „Gus” Grissom și John Young.

Obiectivul principal al celor doi astronauți era să testeze noua navă Gemini, dar și un tip de mâncare nou, destinat viitoarelor misiuni spațiale. Dar, spre surprinderea tuturor, misiunea Gemini 3 avea să devină celebră datorită… unei gustări suculente.

Astronautul pofticios și sandvișul buclucaș

Gemini 3 - Grissom si Young
Grissom și Young, la bordul navei Gemini 3

După ce au ajuns cu bine în spațiul cosmic, cei doi astronauți s-au apucat de treabă. În timpul unei pauze, Young a scos un sandviș cu carne de vită, pe care îl cumpărase de la un restaurant și reușise să-l strecoare la bord.

Cu bună știință, Young încălcase în mod flagrant regulile NASA. După ce a scos sandvișul, Young i-a oferit și lui Grissom o bucată. Iată conversația dintre cei doi, așa cum rezultă din transcrierile oficiale ale misiunii:

Grissom: Ce-i asta?
Young: Un sandviș cu carne de vită.
Grissom: De unde a apărut?
Young: L-am adus cu mine. Hai să vedem ce gust are. Miroase, nu-i așa?
Grissom: Da, se desface în bucăți. O să-l îndes în buzunar.
Young: Se desface?
Young: M-am gândit să-l aduc cu mine.
Grissom: Mda.
Young: Nu a fost o idee prea bună.
Grissom: Totuși, ar fi bun de mâncat, dacă nu s-ar desface în bucăți.
Young: Vrei niște pulpă de pui?

Gemini 3 - Inainte de lansare
Cei doi astronauți se îndreaptă spre navă, înainte de lansare. Undeva, în echipament, Young ascunsese celebrul sandviș

Problema este că aducerea de mâncare la bordul unei nave spațiale, fără acordul inginerilor NASA, este interzisă și periculoasă. Deși pare ciudat, într-un mediu izolat, fără gravitație, particulele din mâncare pot defecta aparatele și instrumentele navei spațiale.

De aceea, mâncarea astronauților este deshidratată și nu depășește dimensiunea unei îmbucături. În cazul sandvișului lui Young, bucățile de pâine sau de carne ar fi putut s-ar fi putut desprinde și cauza avarii grave.

Din fericire, misiunea s-a derulat fără incidente, iar cei doi s-au întors teferi pe Pământ.

Gemini 3, la bilanț – Congresul american, furios

Gemini 3 - John Young
Young mănâncă micul dejun cu câteva ore înainte de a pleca în spațiu. Foto: NASA

La întoarcerea misiunii pe Terra, Congresul american a reacționat virulent. Potrivit biografiei lui Young,

„Câțiva congresmeni s-au supărat. Ei credeau că, strecurând sandvișul la bord și mâncând o parte din el, Gus și cu mine ignoraserăm mâncarea pe care trebuia să o testăm. Astfel, spuneau ei, am fi irosit milioane de dolari”.

Aceasta a fost pentru prima oară când un membru al unei misiuni NASA a primit o mustrare oficială. Se pare că mustrarea a funcționat, pentru că niciun sandviș n-a mai ajuns în spațiu de atunci.

Totuși, cariera lui Young n-a avut de suferit după acest incident. El a devenit astronautul cu cea mai lungă carieră dintre toți astronauții din istoria SUA. El a devenit prima persoană care a zburat în șase misiuni spațiale și chiar și pe lună, în calitate de comandant al misiunii Apollo 16, în 1972.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu