Separați la naștere, acești gemeni au descoperit la 39 de ani coincidențele uluitoare din viețile lor

În România, șase din 1.000 de nașteri sunt nașteri de gemeni. O rată mică, totuși, comparativ cu procentul din Europa, care este de aproape 17 la mie, sau din SUA, care este de aproximativ 33 la mie.

Câteva dintre aceste perechi de gemeni sfârșesc prin a fi separate din mai multe motive, mai ales din cauza adopțiilor. Pentru cercetătorii din domeniile geneticii și psihologiei, gemenii separați (mai ales cei identici) oferă o perspectivă unică asupra vechii dezbateri privind importanța moștenirii genetice în raport cu felul în care copiii au fost crescuți.

Unii spun că factorii genetici joacă un rol important în structurarea personalității noastre. Acest lucru ar însemna că gemenii ar trebui să aibă personalități asemănătoare, în orice condiții ar fi fost crescuți.

Alții cred că mediul în care cresc copiii are o influență mai mare. În cazul celebru al „gemenilor Jim”, din SUA, dezbaterea pare a fi în favoarea factorilor genetici. Iată mai multe detalii despre acest caz extraordinar.

Separați la doar patru săptămâni de la naștere

Jim Lewis și Jim Springer. Foto: Pinterest

Gemenii identici Jim Lewis și Jim Springer au fost separați la patru săptămâni după naștere. Ei au fost adoptați de familii diferite.

Cei doi frați s-au întâlnit în cele din urmă după 39 de ani, în 1979. Atunci, gemenii au fost uimiți de cât de asemănătoare fuseseră viețile lor.

Jim Lewis n-a știut că avea un frate geamăn până la vârsta de 5 ani. Abia la 38 de ani s-a gândit să își caute fratele. Jim Springer a aflat că avea un frate la vârsta de 8 ani.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă atât el, cât și părinții lui adoptivi credeau că Lewis murise. În 1977, Lewis s-a decis să își caute fratele și l-a găsit cu ajutorul tribunalului din orașul în care locuia. Cei doi au vorbit la telefon și, în cele din urmă, s-au întâlnit în 1979.

Lewis și Springer locuiau la numai 72 de kilometri distanță unul de celălalt, în Ohio. Amândoi fuseseră însurați de două ori cu femei care aveau nume identice și amândoi își numiseră câinii „Toy”. Până și fiii lor fuseseră botezați cu același prenume.

Lista asemănărilor uluitoare continuă…

Gemenii Jim au fost separați imediat după naștere. Foto: Pinterest

Pe lângă faptul că prenumele copiilor lor sunt identice, între viețile gemenilor existau și alte asemănări uimitoare. Amândoi aveau înălțimea de 1.82 metri și cântăreau exact 81 de kilograme.

Amândoi aveau mașini Chevrolet de culoare albastru deschis și își petreceau vacanțele în familie în Florida, la Pas Grille Beach. Gemenii lucrau cu jumătate de normă la biroul șerifului, aveau obiceiul de a-și roade unghiile, fumau țigări Salem și sufereau de migrene.

Ambele soții din prima căsătorie se numeau „Linda”, iar soțiile din a doua căsătorie, „Betty”. Amândoi frații aveau obiceiul de a lăsa prin casă notițe pentru soțiile lor. Unul dintre ei și-a numit fiul „James Allan”, iar celălalt și-a botezat și el fiul cu aproape același nume, scris puțin diferit: „James Alan”.

Potrivit studiului referitor la gemenii despărțiți din Minnesota, au existat și câteva diferențe. Unul dintre frați își purta părul pe frunte, ca membrii formației Beatles.

Celălalt frate își peria părul pe spate și purta perciuni. Unul dintre gemeni se exprima mult mai bine prin viu grai, în timp ce celălalt se exprima mai ușor în scris.

Deși amândoi s-au căsătorit de două ori, unul dintre ei s-a însurat și pentru a treia oară, cu o femeie pe nume Sandy.

Zestrea genetică și formarea personalității

Gemenii care studiază în aceeași școală sunt un lucru relativ rar. În România, un caz cu totul special s-a înregistrat într-o școală primară din Arad, unde în 2015 studiau opt perechi de gemeni

În 1979, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au derulat un studiu pe 137 de perechi de gemeni, pentru o perioadă de 20 de ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că factorii genetici contribuie mai mult decât se credea înainte la formarea personalității.

Cercetătorii au studiat și perechea numită „Gemenii Jim”. Dintre cele 137 de perechi, 81 erau perechi de gemeni identici. Adică fuseseră născuți dintr-un singur ovul fertilizat, care se divizase în două părți.

56 erau perechi de gemeni fraterni, adică gemeni născuți din două ovule diferite, fertilizate de doi spermatozoizi diferiți. Descoperirile studiului din Minnesota au lansat o dezbatere privind raportul dintre importanța factorilor genetici și importanța felului în care copilul este crescut.

Un alt studiu, derulat de publicația Science, a descoperit că 70% din variația IQ-ului la gemeni este genetică și că numai 30% depinde de mediu.

Epigenetica. Metilarea ADN-ului

Recent, oamenii de știință au identificat un al treilea factor, numit „epigenetică”, în timp ce studiau gemeni identici cu istorii medicale diferite. Cercetătorii cred că înțelegerea acestui factor va ajuta în viitor la vindecarea bolilor genetice precum autismul.

Epigenetica este studiul schimbărilor apărute în funcțiile genelor. Aceste schimbări sunt moștenite, dar ele nu implică și schimbări ale secvențelor de ADN.

Oamenii de știință au descoperit că gemenii identici sunt identici din punct de vedere epigenetic în primii ani ai vieții. Însă pe măsură ce înaintează în vârstă, diferențele sunt tot mai multe și mai evidente.

Gemenii care petrec mai puțin timp împreună sau au istorii medicale diferite dau dovadă de diferențe și mai mari.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu