Separați la naștere, acești gemeni au descoperit coincidențele uluitoare din viețile lor

În România, șase din 1.000 de nașteri sunt nașteri de gemeni. O rată mică, totuși, comparativ cu procentul din Europa, care este de aproape 17 la mie, sau din SUA, care este de aproximativ 33 la mie.

Din diverse motive, în special din cauza adopțiilor, unele perechi de gemeni sfârșesc prin a fi separate. Pentru cercetătorii din domeniile geneticii și psihologiei, gemenii separați (mai ales cei identici) oferă o perspectivă unică asupra vechii dezbateri privind importanța moștenirii genetice în raport cu felul în care copiii au fost crescuți.

Unii spun că factorii genetici joacă un rol important în structurarea personalității noastre, iar acest lucru ar însemna că gemenii ar trebui să aibă personalități asemănătoare, în orice condiții ar fi fost crescuți.

Alții cred că mediul în care cresc copiii are o influență mai mare. În cazul celebru al „gemenilor Jim”, din SUA, dezbaterea pare a fi în favoarea factorilor genetici. Iată mai multe detalii despre acest caz extraordinar.

Separați la doar patru săptămâni de la naștere

Gemenii identici Jim Lewis și Jim Springer au fost separați la patru săptămâni după naștere și au fost adoptați de familii diferite.

Cei doi frați au reușit să se reîntâlnească după 39 de ani, în 1979, când au aflat cu uimire cât de asemănătoare fuseseră viețile lor. Jim Lewis a aflat că avea un frate geamăn la vârsta de cinci ani, dar a început să îl caute abia la 38 de ani.

Jim Lewis și Jim Springer. Foto: Pinterest

De cealaltă parte, Jim Springer a aflat la vârsta de opt ani că avea un frate geamăn. Însă atât el, cât și părinții lui adoptivi credeau că Lewis murise.

În 1977, Jim Lewis s-a decis să își caute fratele și l-a găsit cu ajutorul tribunalului din orașul în care locuia. Cei doi au vorbit la telefon și, în cele din urmă, s-au întâlnit în 1979.

Gemenii au fost separați imediat după naștere. Foto: Pinterest

Lewis și Springer au aflat că locuiau la doar 72 de kilometri distanță unul de celălalt, în statul Ohio. Potrivit National Geographic, amândoi fuseseră căsătoriți de două ori cu femei care aveau nume identice și amândoi își numiseră câinii „Toy”. Până și fiii lor fuseseră botezați cu același prenume.

Lista asemănărilor uluitoare continuă…

Pe lângă faptul că prenumele copiilor lor erau identice, între viețile gemenilor existau și alte asemănări uimitoare. Amândoi aveau înălțimea de 1.82 metri și cântăreau exact 81 de kilograme.

Amândoi aveau mașini Chevrolet de culoare albastru deschis și își petreceau vacanțele în familie în Florida, la Pas Grille Beach. Gemenii lucrau cu jumătate de normă la biroul șerifului, aveau obiceiul de a-și roade unghiile, fumau țigări Salem și sufereau de migrene.

Ambele soții din prima căsătorie se numeau „Linda”, iar soțiile din a doua căsătorie, „Betty”. Ambii frați aveau obiceiul de a lăsa prin casă notițe pentru soțiile lor. Unul dintre ei și-a numit fiul „James Allan”, iar celălalt și-a botezat și el fiul cu aproape același nume, scris puțin diferit: „James Alan”.

Totuși, între cei doi frați existau și diferențe. Unul dintre ei își purta părul pe frunte, ca membrii formației Beatles. Celălalt își peria părul pe spate și purta perciuni.

Unul dintre gemeni se exprima mult mai bine prin viu grai, în timp ce celălalt se exprima mai ușor în scris. Deși amândoi s-au căsătorit de două ori, unul dintre ei s-a însurat și pentru a treia oară, cu o femeie pe nume Sandy.

Zestrea genetică și formarea personalității

În 1979, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au demarat un studiu pe 137 de perechi de gemeni, care s-a întins pe o perioadă de 20 de ani. În urma cercetărilor, savanții au ajuns la concluzia că factorii genetici contribuie mai mult decât se credea înainte la formarea personalității.

Cercetătorii au studiat și perechea numită „Gemenii Jim”. Dintre cele 137 de perechi, 81 erau perechi de gemeni identici, adică fuseseră născuți dintr-un singur ovul fertilizat, care se divizase în două părți.

Gemenii care studiază în aceeași școală sunt un lucru relativ rar. În România, un caz cu totul special s-a înregistrat într-o școală primară din Arad, unde în 2015 studiau opt perechi de gemeni. Foto: Pinterest

56 erau perechi de gemeni fraterni, adică gemeni născuți din două ovule diferite, fertilizate de doi spermatozoizi diferiți. Descoperirile studiului derulat în Minnesota au lansat o dezbatere privind raportul dintre importanța factorilor genetici și importanța felului în care copilul este crescut.

Un alt studiu, derulat de publicația Science, a relevat că 70% din variația IQ-ului la gemeni este genetică și că doar 30% depinde de mediu.

Recent, oamenii de știință au identificat un al treilea factor, numit „epigenetică”, în timp ce studiau gemeni identici cu istorii medicale diferite. Cercetătorii cred că înțelegerea acestui factor va ajuta în viitor la vindecarea bolilor genetice precum autismul.

Epigenetica este studiul schimbărilor apărute în funcțiile genelor. Aceste schimbări sunt moștenite, dar nu implică și schimbări ale secvențelor de ADN.

Oamenii de știință au descoperit că gemenii identici sunt identici din punct de vedere epigenetic în primii ani ai vieții. Însă, pe măsură ce înaintează în vârstă, diferențele sunt tot mai multe și mai evidente.

Gemenii care petrec mai puțin timp împreună sau au istorii medicale diferite dau dovadă de diferențe și mai mari.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu